Til hovedinnhold

Slik blir de nye AMD-grafikkortene

Nå vet vi når de kommer.

Vegar Jansen, Tek.no

Vi har lenge ant at noe har vært i gjære, men nå har AMD tatt bladet fra munnen og presentert sine grafikkplaner for det nye året.

Radeon 400-serien i sommer

I sentrum av disse planene står den nye grafikkarkitekturen med kodenavn «Polaris», tidligere kjent som «Arctic Islands».

Polaris vil første gang benyttes i AMDs kommende Radeon 400-serie grafikkort, som ifølge selskapet vil dukke opp i løpet av sommeren.

Polaris-arkitekturen, eller GCN 4.0.

Polaris blir AMDs første generasjon grafikkarkitektur tilvirket ved 14-nanometers FinFET-prosess. FinFET-prosessen vil overta for 28-nanometersarkitekturene vi har blitt godt kjent med de siste fire årene. Først gjennom GCN 1.0 i 2011, deretter som GCN 2.0 i 2013 og GCN 3.0 i fjor. Det er ikke slik at Polaris er bygget helt fra grunnen av, men bygger videre på GCN 3.0-arkitekturen i form av GCN 4.0.

Polaris' FinFET-prosess byr på forbedret ytelse per watt.

Overgangen fra 28- til 14 nanometer produksjonsteknikk vil la AMD doble antallet transistorer på samme areal som i dag, uten at energiforbruket eller varmeutviklingen blir skadelidende. Med andre ord, en krymping av produksjonsprosessen vil gi langt kraftigere grafikkort med tilsvarende eller bedre termiske egenskaper, samt mulighet for redusert energiforbruk.

Forbedret effektivitet

Nettopp effektivitet er viktig for AMD for tiden, der selskapet har litt å lære av Nvidia. Med Polaris er det ingen tvil om at selskapet er på rett vei. AMD hevder arkitekturen byr på et historisk sprang hva gjelder ytelse per watt for Radeon-GPU-er.

Bedre effektivitet betyr mindre strømforbruk for samme ytelse.

Ifølge deres egne data vil første generasjon Polaris by på omtrent 38 prosent bedre effektivitet per watt i forhold til Nvidias GTX 950. – I Star Wars Battlefront, i det minste.

AMD spesifiserer ikke hvilket grafikkort de bruker til å sammenligne med, men som Arstechnica spår kan Nvidia-eksemplet tyde på at de første nye Radeon-kortene vi får se tilhører bærbar- eller budsjettklassen.

Som AMD poengterer åpner dette for at mini-ITX og lignende formfaktorer, samt tynne bærbare kan få langt bedre ytelse enn i dag, og de hevder dette bare er starten på effektivitetsoptimaliseringen som kommer.

Alle grafikkort som baseres på Polaris-arkitekturen vil by på HDMI 2.0a – som gir støtte for 4K-oppløsning i opptil 60 bilder i sekundet –, DisplayPort 1.3 og støtte for maskinvareakselerert H.265-avspilling av 4K-materiale.

AMDs Polaris og Nvidias «Pascal» har noe til felles:
De vil begge ta i bruk det lynraske HBM 2.0-minnet »

Produsjonsteknikken har tatt store steg de siste årene.

Styrer mot lyset

AMD har lenge slitt med nedadgående markedsandeler, og spesielt konkurrenten Nvidia har vært nær dominant i grafikkmarkedet den siste tiden. AMD har likevel tatt store grep.

De har nå skilt ut grafikkavdelingen som en egen satsningsdivisjon, omfavnet den åpne FreeSync-standarden for rivefri og silkemyk spillopplevelse på raske skjermer og helt på tampen av fjoråret lanserte de dessuten nye Radeon Software og et program for hyppigere og mer stabile drivere. Kan deres kommende Radeon 400-serie være kronen alt dette har ledet opp til? Vi får helt sikkert flere detaljer før den planlagte sommerlanseringen, og ikke minst: vi venter fortsatt på flere detaljer fra Nvidia, som med sin Pascal-brikke garantert vil by på hard konkurranse for de røde.

Polaris vil møte hard konkurranse:
Nvidias Pascal-brikke byr på 17 milliarder transistorer »

annonse