Tek.no

Rykte

Nvidias nye grafikkort kommer etter sommeren

AMD kan komme «de grønne» i forkjøpet.

Varg Aamo, Tek.no

I starten av januar meldte vi at AMD etter alle solemerker planlegger å lansere sine første nye grafikkort basert på «Polaris»-arkitekturen i løpet av sommermånedene. Nå hevder den koreanske nyhetsformidleren digitimes (koreansk) å vite at konkurrenten Nvidia fortsatt har fem til seks måneder igjen med intern testing av deres rivaliserende grafikkarkitektur, Pascal, før den er klar for markedet.

Mye tyder dermed på at sensommeren og senhøsten blir tidspunktet for når de nye grafikkortene – som skal avløse henholdsvis AMDs Radeon HD 300- og Nvidias GeForce GTX 900-serie – slippes.

Starter masseproduksjon før sommeren

Digitimes mener videre å vite at Nvidia vil starte masseproduksjon av brikkene som kan bli en del av «GTX 1000-serien» før utgangen av første halvår.

Ryktene om produksjonsstart for nye Nvidia-grafikkbrikker kommer rett etter at Samsung annonserte at de har begynt masseproduksjon av moduler med 4 GB HBM 2-minne, som er ventet benyttet i de kraftigeste grafikkortene fremover.

Dette er Pascal

Nvidias toppsjef Jen-Hsun Huang viste frem Pascal allerede under GPU Technology-konferansen i 2014. Det tyder på at vi får den i hende i løpet av andre halvår.

Pascal er grafikkarkitekturen Maxwells (Ekstra) etterfølger. Pascal skal produseres med 16-nanometers produksjonsteknikk, til forskjell fra tidligere generasjoner som er tilvirket ved hjelp av 28-nanometersteknikk.

En krymping vil gi de nye grafikkprosessorene en stor ytelsesforbedring. Nvidia og AMD kan nemlig få plass til flere transistorer på samme areal og uten at det går ut over varmeutvikling eller energiforbruk.

Pascal kan inneholde så mange som 17 milliarder transistorer, opp fra Maxwells 8 milliarder. Videre er det ventet at det vil gjøres plass til mellom åtte og 16 GB HBM 2-minne på de nye Pascal-toppmodellene.

Nvidia skal være klare med nye grafikkort for bærbare:
Men kanskje ikke dem du håpet på »

(Kilde: KitGuru)

Les også
Dette kan være første bilde av Nvidias GTX 1070 og 1080
Les også
Nvidia kan ha satt dato for ny bærbargrafikk
Les også
Nå skal du få enda bedre spillgrafikk på PC og mobil
Les også
Slik blir de nye AMD-grafikkortene
Les også
Nå er det duket for minnekrig i grafikkmarkedet
Les også
AMD er i rute: snart kommer langt kraftigere Radeon-kort
Les også
Nvidias nye Pascal-grafikkbrikke har 17 milliarder transistorer
annonse

Les også