Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAMD Radeon R9 Fury

Har AMD tatt tilbake ledelsen?

R9 Fury viser imponerende takter hele veien, til vi kom til strømforbruket...

Innledning

I sommer presenterte AMD en rekke nye grafikkort. Først kom den «nye» Radeon 300-serien, hvis toppkort du kan lese testen av her, mens de aller mest spennende grafikkkortene ikke ble tilgjengelige før noen måneder senere.

Nå har vi endelig fått kloa i et av kortene fra sistnevnte kategori, nemlig AMDs «R9 Fury», (omtrent 5500 kroner) som skal konkurrere med noe av det ypperste Nvidia har å by på. Mon tro om R9 Fury klarer å få has på det noe rimeligere GeForce GTX 980, og hva med det hakket dyrere GTX 980 Ti – er dette også innenfor rekkevidde?

Endelig en nyhet fra AMD

Tri-X-modellen til Sapphire har tre vifter av denne typen. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det som gjør nettopp R9 Fury så spennende er at det – til forskjell fra for eksempel toppkortet i R9 300-serien, R9 390X – kommer med virkelige tekniske nyvinninger og ikke bare er en finpuss av tidigere arkitektur.

Det nye R9 Fury, sammen med R9 Fury X og R9 Nano, benytter nemlig en helt ny minneteknologi kalt HBM (High Bandwidth Memory). Denne minnetypen erstatter GDDR5-minnet som har vært brukt i alle grafikkort de siste årene.

Ifølge AMD markerer HBM-minnet en ny æra for PC-spilling. Minneteknologien skal gjøre det mulig å levere langt mer energieffektive grafikkort med bedre ytelse, uten å krympe selve grafikkjernen, noe AMD ikke planlegger – eller er i stand til for den saks skyld – før til neste år.

Overlegen minneteknologi

GDDR5-minne krever langt høyere strømtilførsel enn HBM-minne, og yter mye bedre på samme arbeidsfrekvenser. Dermed kan AMD la HBM-minnet jobbe på en svært lav frekvens og likevel oppnå god ytelse. GDDR5-minne har på mange måter nådd sitt toppunkt hvor potensialet i teknologien nå er tatt ut og en økning av arbeidsfrekvensen ikke gir en lineær ytelsesforbedring.

HBM-minnet tar ikke bare mindre plass, det sitter også mye tettere på selve GPU-kjernen. Foto: AMD

Med HBM-minne skal også begrensende faktorer i minnebussen være historie, og selve HBM-minnebrikkene tar dessuten opp mye mindre plass på kretskortet. Det kan på sikt føre til AMD-skjermkort med mye mer minne enn i dag, selv på budsjettkort som ofte har et mindre fotavtrykk enn entusiastkortene.

HMB-minne kan stables, noe som sparer plass og øker hastigheten. Foto: AMD

Toppkortene i R9-serien, Fury X, Fury og Nano, skal kun ha 4 GB av denne nye minnetypen, men takket være høyere hastighet kan informasjonen i minnet byttes ut raskere enn tidligere, noe som til en viss grad kan redusere behovet for mer minne.

I stedet for å bare spare energien som erstatningen av GDDR5-minnet gir, øker AMD heller hvor mye strøm som sendes til prosessorkjernen. Slik skal selskapet oppnå høyere ytelse med tilsvarende eller lavere strømforbruk enn i tidligere generasjoner grafikkort.

Om du er mest interessert i å se hvor godt R9 Fury yter i spill, kan du hoppe rett til flere av spilltestene våre her:

Kanskje blir du ganske så overrasket over resultatene. Spesielt der vi i heftig 4K-oppløsning har slått av kantutjevning for å låse opp det vi allerede her kan avsløre er svært pene FPS-tall – uten egentlig å gå på kompromiss med bildekvaliteten.

Det er slik at for de aller fleste av oss er drømmen om å nyte favorittspillene våre i 4K-oppløsning fortsatt et stykke unna, selv om R9 Fury absolutt bringer den nærmere oss. Derfor tester vi selvsagt som alltid også de faste spillene våre i Full HD-oppløsning, samt oppløsningen 2560 x 1600 punkter.

Solid kjøleløsning

Vi finner tre DisplayPort og én HDMI-port på kortet. Ingen DVI, altså. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har testet Sapphires utgave av Radeon R9 Fury, kalt Radeon R9 Fury Tri-X. Det som skiller denne utgaven fra «standardutgaven» er selve kjøleløsningen. Ellers er spesifikasjonene helt like.

Sapphires grafikkort benytter seg av kjøleren Tri-X. Som navnet hinter om er hele tre vifter i sving, mot bare én på standardmodellen. Disse består av plast, men virker solide og godt bygget med skikkelig demping. Også kjøleribbene er skikkelig fetet opp i forhold til standardmodellen, og vi har stor tro på at disse justeringene gjør sitt til at kortet vil havne på en respektabel plassering når vi måler lasttemperaturene senere.

Antall strømpinner hinter om høyt strømforbruk. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Kortet kommer ellers med 2 x 8 strømpinner og har en TDP på 275 watt, noe som kan tyde på at effektforbruket blir høyt, men vi skal selvsagt sjekke i virkelige spill før vi konkluderer med hvorvidt AMD atter en gang har laget et strømslukende grafikkort eller ei.

Av tilkoblinger finner vi tre DisplayPort 1.2a-utganger og én HDMI-utgang, hvor sistnevnte ikke takler 4K-oppløsning i mer enn 30 FPS. Du bør dermed bruke DisplayPort om du vil spille i 4K-oppløsning eller benytte deg av selskapets FreeSync-teknologi.