Ukens smarteste mobiltriks
Få større skrift på mobilen og lær hvordan du får bedre mobilbilder.
Nettstedet Mobilen.no presenterer hver dag smarte tips til mobiltelefoner og nettbrett. Her er de mest leste tipsene fra uken som gikk.
Slik får du større skrift på mobilen
Mange som er kommet litt opp i årene, eller som av ulike årsaker har nedsatt syn, sliter med å lese den minste teksten på mobiltelefonene. Heldigvis er det enkelt å endre skriftstørrelsen.
Hvordan dette gjøres, og hvilke programmet det fungerer i, avhenger av hva slags telefon du har. Ofte har telefonen en systeminnstilling for å endre skriftstørrelse, men dette endrer ikke skriftstørrelsen i alle programmene (appene) som ligger på telefonen.
iPhone: Har du en iPhone, kan du endre skriftstørrelse for kalender, kontaktregister, e-post, meldinger (SMS-er) og notater fra ett sted. Gå til Innstillinger -> Generelt -> Tilgjengelighet -> Stor tekst og velg en passende skriftstørrelse.
Under menyvalget Tilgjengelighet finner du også en zoom-innstilling som lar deg forstørre hele skjermbildet ved å dobbeltrykke på skjermen med tre fingre samtidig. Du kan også få hvit tekst på svart bakgrunn, hvis du synes det er enklere å lese.
Android-mobiler: Ikke alle Android-mobiler gir deg mulighet til å endre skriftstørrelse.
Har du en mobiltelefon med Android 4 Ice Cream Sandwich, kan du endre størrelsen på systemfonten – det vil si den skriften som brukes i de fleste menyer. Du gjør dette ved å gå inn på Innstillinger -> Skjerm -> Skriftstørrelse . Menyvalgene kan variere litt fra telefon til telefon, ettersom produsentene ofte gjør endringer i det som er standard Android-brukergrensesnitt. På HTC One X må du for eksempel velge Skjerm og bevegelser i stedet for bare "skjerm".
Har du en telefon med tidligere versjoner av Android, kan du laste ned et program fra Google Play (Android Market) som lar deg endre størrelsen på systemfonten. Prøv for eksempel Big Font.
Mange apper har egne innstillinger for skriftstørrelse. I Gmail og i de vanligste nettleserne kan du for eksempel trykke Meny-knappen når du befinner deg inne i appen, og deretter velge Innstillinger eller lignende for å få tilgang til å endre skriftstørrelse. I Gmail finner du disse innstillingene under kontoinformasjonen. Bruker du e-boklesere som for eksempel Amazon Kindle, har også disse vanligvis mulighet for endring av skriftstørrelse.
Les også vår sniktitt på Doro PhoneEasy 740, en smarttelefon som har stor skrift og er enkel å bruke.
Les også: Tilpass startskjermen på mobilen
Lås fokus på mobilkameraet
På mange mobiltelefoner kan du trykke direkte på skjermen for å fokusere kameraet på et bestemt punkt i bildet. Kameraet vil da også justere eksponeringen slik at den blir korrekt for den delen av bildet du trykker på. Dette kan være praktisk når du har et motiv hvor deler av bildet ligger i lys og deler i mørke, og du vil sørge for at en bestemt del av bildet blir riktig eksponert.
Men hva hvis du vil låse fokus og eksponering på et bestemt punkt, slik at du kan bevege kameraet etterpå uten at kameraet plutselig endrer fokus og eksponering automatisk? iPhone har en lite kjent funksjon som gjør nettopp dette.
For å låse fokus og eksponering retter du kameraet mot det du vil fokusere på, og som du vil skal være 100 % perfekt eksponert. Deretter trykker du med fingeren på skjermen på den aktuelle delen av motivet, og holder fingeren inne et par sekunder. En firkant vil dukke opp på skjermen og blinke et par ganger når fokus og eksponering er låst. Meldingen "AE/AF-lås" vil også dukke opp nederst på skjermen.
Når fokus og eksponering er låst, vil du kunne bevege kameraet slik at du får komponert bildet slik du ønsker på skjermen.
Eksempler på bruksområder:
- Når du ikke vil at kameraet automatisk skal stille skarpt på noe annet i bildet i det du beveger kameraet.
- Når det er viktig at en bestemt del av motivet er riktig eksponert.
Se også disse tipsene:
Flere smarte triks
Er du en av dem som sliter med dårlig batterilevetid på mobilen? Ikke så rart, ettersom batteriteknologien som brukes i moderne telefoner er basert på snart 30 år gammel teknologi, og mobiltelefonene blir stadig mer avanserte og krever stadig mer strøm.
Inntil noen finner opp bedre batterier, kan du imidlertid investere i et såkalt nødstrømbatteri som du kan ha liggende i sekken.
Her kan du lese om hvordan du får batteriet til å holde hele dagen.