Til hovedinnhold

Ukens smarteste mobiltriks

Visste du at du enkelt kan bytte ut alle menyene på mobiltelefonen din?

Nettstedet Mobilen.no presenterer hver dag smarte triks til mobiltelefoner og nettbrett. Her er de mest leste tipsene fra uken som gikk.

Bytt menyer på Android-mobilen

Slik kan hjemskjermen på mobilen din se ut, hvis du installerer en ny "launcher" fra Google Play (Android Market).

Synes du menyene på Android-mobilen din er rotete, vanskelige å bruke eller kanskje du rett og slett ikke liker utseendet? Det er en smal sak å bytte det ut med noe annet.

Det du må gjøre er å bytte "launcher", det vil si programmet som viser deg hjemskjermene og lar deg starte opp programmer. Du trenger ikke være "hacker" for å få det til. Alt du behøver, er å finne ut hvilken launcher du vil ha, laste ned fra Google Play (Android Market) og installere.

Det finnes et stort antall launchere i Google Play-butikken. Mange av launcherne lar deg velge mellom ulike temaer og tilpasse utseendet på menyene og hjemskjermene etter eget ønske.

Her er tre av de mest populære launcherne du kan prøve. Søk etter navnet på launcheren på Google Play på telefonen din, eller klikk på linken under for å installere via PC-en:

Vil du lese mer om hvordan du tilpasser utseendet på Android-mobilen? Da bør du lese Android-skolen: Slik gjør du Android-mobilen til din egen.

Les også hvordan du tilpasser startskjermen på mobilen.

Slik sikkerhetskopierer du SMS-ene dine

SMS Backup & Restore har et enkelt brukergrensesnitt, men appen gjør det den skal gjøre på en god måte.

Android-mobiler kan automatisk sikkerhetskopiere mye av informasjonen som ligger på mobilen, i tilfelle du mister den eller blir utsatt for tyveri. Aktiverer du sikkerhetskopifunksjonene via innstillingsmenyene er det også mye enklere den dagen du skal bytte telefon. Du finner dette under Kontoer/synkronisering og Google-kontoen din, samt under Sikkerhetskopier/tilbakestilling.

Det er imidlertid én ting Android ikke sikkerhetskopierer automatisk, nemlig SMS-ene dine. Det er her den enkle, men likevel utmerkede appen SMS Backup & Restore kommer inn i bildet.

SMS Backup & Restore fra Ritesh Sahu er en forholdsvis enkel app, men den gjør jobben den skal gjøre på en veldig god måte. Etter at du har installert appen, er det bare å trykke Backup for å lagre en sikkerhetskopi av alle SMS-er som ligger på telefonen. Sikkerhetskopien blir lagret som en XML-fil, som du også kan forhåndsvise hvis du vil lese meldingene som ligger lagret i en tidligere sikkerhetskopi. Du kan også søke i meldinger som ligger lagret i en sikkerhetskopi.

Appen har en funksjon for å sende sikkerhetskopi-filene med e-post. Det er jo et poeng å lagre sikkerhetskopien et annet sted enn på samme telefon som du har sikkerhetskopiert. Sikkerhetskopiene kan også overføres manuelt ved å koble mobilen til PC-en og overføre filene på vanlig måte via en USB-kabel.

Ettersom sikkerhetskopier er noe man gjerne glemmer, har SMS Backup & Restore en funksjon for automatisk sikkerhetskopiering på angitte tidspunkter.

Få mer lagringsplass på mobilen

App 2 SD hjelper deg med å frigjøre verdifull lagringsplass på mobilen din.

Mange Android-telefoner har ganske begrenset med lagringsplass til apper, bilder, musikk og videoer. Det er heldigvis lett å frigjøre plass.

Forutsetningen for å kunne frigjøre lagringsplass, er at du har satt inn et ekstra minnekort i telefonen – og selvfølgelig at telefonen din faktisk støtter minnekort. Har du dette, kan du flytte apper fra telefonens interne lagringsminne til minnekortet. Langt fra alle apper støtter dette, men klarer du å flytte en eller to av appene som tar størst plass, kan det være nok til å få frigjort den plassen du trenger.

Slik gjør du det:

  • Trykk Hjem-tasten, deretter Meny-tasten og Innstillinger.
  • Velg Apper -> Administrer apper.
  • Trykk den appen du vil flytte. Trykk Flytt til SD-kort (det er som sagt ikke alle apper som lar seg flytte).

Hvis det ikke er mulig å flytte appen, kan du prøve å trykke knappen Fjern hurtiglager. Da fjernes midlertidige data som appen har lagret, slik at du får frigjort litt plass. Trykker du Fjern data vil også øvrige data som appen har lagret bli slettet, men da kan det hende du mister informasjon du har lagt inn i appen også (som innloggingsinformasjon).

Synes du det er tungvint å finne ut hvilke apper som er mulig å flytte over til SD-kortet, kan vi anbefale appen App 2 SD som automatiserer prosessen en del.

NB! Du må ha Android 2.2 eller nyere for at dette tipset skal fungere.

Flere smarte triks

Har du problemer med å huske alle passordene og PIN-kodene dine? Isåfall trenger du en app som husker passordene for deg. Her kan du lese om passord-huske-appen, som vi mener er den nyttigste appen noensinne.

Les også om hvordan du fjerner bilder fra bildestrømmen på iPhone og ipad: Er dette den beste nyheten i Apples nyeste versjon av iOS?

annonse