Til hovedinnhold

Ukens smarteste mobiltriks

Lær hvordan du sikrer mobilen, fjerner Android-reklamen og hva du skal gjøre hvis mobilen blir stjålet.

Nettstedet Mobilen.no plukker ut ett smart triks hver dag, som gjør at du får enda større utbytte av mobiltelefonen eller nettbrettet ditt.

Denne uken har vi plukket ut triks som hjelper deg med å sikre mobiltelefonen på ulike måter. Vi viser deg blant annet hvordan du med enkle grep gjør mobiltelefonen mindre utsatt for virus, trojanere og annen ondsinnet programvare. Her er tre av de mest leste tipsene fra uken som gikk:

Slik fjerner du Android-reklamen

Push Notification Ads havner i "dra-ned-menyen" på mobiltelefonen.

Android Market bugner av apper, men ikke alle er like hyggelige å laste ned til mobilen. Stadig oftere opplever vi at gratisversjoner av apper sender reklame til mobilen via såkalt "air push".

Dette innebærer for eksempel at du får beskjed i "dra-ned-panelet" på Android-mobilen din at en ny bil til et bilspill er tilgjengelig for nedlastning. Du kan også oppleve å få tilbud på produkter eller tjenester i toppmenyen. Trykker du på linken blir du sendt videre til en tvilsom nettbutikk.

De fleste vil gjenkjenne slike "air push"-meldinger som søppel, men likevel er det irriterende å få flere slike meldinger om dagen som må fjernes. Hvis du nylig har lastet ned flere apper fra Android Market, kan det imidlertid være vanskelig å finne ut hvilken av appene som sender deg søppelet.

"There's an app for that!" er et kjent uttrykk i smartmobilbransjen, og det er ikke så alt for langt unna sannheten nå. Ettersom flere brukere har irritert seg over plagsomme "air-push"-meldinger, har hjelpsomme apputviklere kommet med app-løsninger. Det finnes flere slike apper, men den vi har best erfaring med heter Addons Detector.

Addons Detector har oppdaget de 3-4 "air-push"-problemene vi i redaksjonen har støtt på i forbindelse med app-testing det siste halvåret. Med et tastetrykk skanner du alle appene som er installert på Android-mobilen din, og etterpå vises hvilke som bruker "push notification". Merk at legitime apper som eksempelvis Rema 1000-appen eller SoundTracking også kan dukke opp i listen, så da gjelder det å finne en app som kanskje virker litt mer tvilsom. Trykker du på denne kan du avinstallere den umiddelbart, og da vil sannsynligvis de irriterende meldingene forsvinne helt.

Les hele omtalen av Addons Detector hos Mobilen.no

Slik fjernsletter du mobilen

Apples fjernslettings-tjeneste fungerer med både iPhone og iPad. I tillegg til å kunne fjernslette, kan du også låse skjermen, spille av lydsignal eller vise en melding på skjermen.

Uansett hvilken mobiltelefon du har, så er du avhengig av å gjøre noen forberedelser i forkant av at mobiltelefonen blir borte. Det hjelper lite at produsenter og operatører tilbyr forskjellige sikkerhetsløsninger, om du ikke tar deg den lille jobben med å sette opp telefonen din slik at tjenestene virker.

Har du en iPhone, må du også ha en Apple ID for å kunne bruke tjenesten. Du må også aktivere tjenesten Finn iPhone. AppleID er den samme som du bruker når du konfigurerer telefonen for første gang, eller når du handler på iTunes.

Finn iPhone aktiveres slik: Innstillinger -> iCloud -> Finn iPhone.

Gå til iCoud.com på en PC og logg deg på med samme AppleID som du bruker på mobilen. Når du er pålogget åpner du Finn min iPhone. Nå får du opp et kart som viser hvor mobiltelefonen befinner seg. Om telefonen er skrudd av eller ikke har kontakt med nettverket, ser du lokasjonen der telefonen sist var operativ.

I feltet der du ser telefonen plassert på kartet, er det en liten blå «i». Klikk på denne i-en for å få opp en oversikt over hvilke valg du har. Du kan velge mellom å spille av en lyd på telefonen, sende en melding, låse eller slette mobiltelfonen.

Velger du å slette mobiltelefonen kommer det opp en advarsel som minner deg om at all informasjon på telefonen vil bli borte, og at du ikke lenger vil kunne spore hvor telefonen befinner seg. Velger du å låse telefonen kan den siden åpnes ved hjelp av ditt eksisterende passord. Du kan også velge å sende en melding som dukker opp på skjermen, for eksempel for å oppfordre finneren til å returnere telefonen mot en dusør.

En app for Finn min iPhone er også tilgjengelig i Appstore, slik at du kan bruke en annen iPhone eller iPad for å spore opp telefonen du har mistet.

Har du en Android-mobil eller en Windows-mobil, finner du oppskriften på hvordan du fjernsletter i denne artikkelen

Slik bør du sikre mobilen

Aktiver automatisk kodelås på mobilen for å unngå at uvedkommende får tilgang til den. (Foto: Kurt Lekanger)

Sikkerhetsbransjen snakker mye om spionprogrammer, trojanere og annen "ondsinnet programvare" som kan forårsake all verdens problemer om mobiltelefonen din blir infisert. Men i virkeligheten er det største sikkerhetsproblemet med mobiltelefoner, at telefoner ofte mistes eller blir stjålet. Dermed risikerer du at sensitiv informasjon kommer på avveie.

Les også: Slik sikrer du deg mot Android-søppel

Her er noen grunnleggende tips for hvordan du sikrer mobilen din:

1. Skru på autolås på skjermen. På iPhone finner du dette under Innstillinger -> Generelt -> Autolås. På en Android-mobil går du først til Hjem-skjermen og trykker Meny-tasten. Trykk så Innstillinger -> Sted og sikkerhet -> Angi skjermlås (menyelementene kan ha litt ulikt navn avhengig av hvilke telefon du har).

2. Skru på kodelås, slik at du må bruke pinkode for å låse opp mobilen etter en bestemt tid. På iPhone finner du det under Innstillinger -> Generelt -> Kodelås. Du kan velge om du vil at mobilen skal kreve kodelås umiddelbart etter at skjermen er låst, eller om kode kun skal være nødvendig etter en gitt tid. På en Android-mobil finner du dette under Innstillinger -> Sted og sikkerhet -> Angi passord. Det kan være en fordel å velge samme kode som PIN-koden til SIM-kortet ditt, så har du én ting mindre å huske på.

3. Lagrer du kontaktlisten din hos Google (på en Android-mobil) eller på bedriftens Exchange-server (e-postserver) i stedet for kun på mobilen, mister du ikke kontaktene selv om mobiltelefonen skulle komme på avveie. På iPhone kan du også prøve Apples iCloud-tjeneste, for å lagre kontakter, notater, bilder og annen informasjon online – slik at du ikke mister det om telefonen skulle bli borte.

4. Ikke koble deg til usikrede trådløse nettverk.

Les også om tre apper som beskytter mobilen din, og hvorfor du trenger dem.

Her er tre andre smarte mobiltriks:

annonse