Til hovedinnhold

Ukens beste triks til iPad-en og mobilen

Lær å dele internett via mobilen og bruke iPad-en slik proffene gjør.

Denne uken har Mobilen.no plukket ut flere smarte triks til smartmobiler og nettbrett. I iPad-lanseringsuken var det naturlig å ta med et iPad-triks, i tillegg til blant annet et tips om blant annet hvordan du deler internett via mobiltelefonen.

Kan du alle iPad-fingerbevegelsene?

Apple iOS 5-operativsystemet som brukes på iPad og iPhone har mange nye funksjoner, men visste du at du på iPad 2 kan bruke fire eller fem fingre for å skifte raskt mellom apper eller vise alle de siste appene du har hatt oppe?

I tillegg til de vanlige fingerbevegelsene, som å bruke to fingre for å rulle opp og ned eller en finger for å bla sidelengs, introduserte Apple i iOS 5 disse nye funksjonene for iPad:

 • Bruk fire eller fem fingre samtidig og sveip sidelengs til høyre eller venstre for å raskt veksle mellom de siste appene du har hatt oppe.
 • Bruk fire eller fem fingre samtidig og dra fingrene i en bevegelse oppover for å vise ikonene for alle de siste appene du har brukt. Dette er det samme som å trykke Hjem-knappen raskt to ganger.
 • Plasser fire eller fem fingre på skjermen og klyp fingrene sammen for å gå tilbake til Hjem-skjermen.

Her er flere snarveier:

Del internett via mobilen

Det er ikke nødvendig å kjøpe en USB-plugg fra mobiloperatøren for å bruke mobilt bredbånd. Har du et abonnement med fri eller rimelig bruk av data på mobiltelefonen, kan du like gjerne koble PC-en opp mot internett ved å dele mobiltelefonens internett-forbindelse. Når du har satt opp mobiltelefonen som et trådløst aksesspunkt (portabel hotspot), vil den dukke opp som et trådløst nettverk som den bærbare PC-en kan koble seg til på vanlig måte.

Les også: Nå får du 4G til fjells

Slik går du frem:

Det er enkelt å dele internett via wi-fi på iPhone.

iPhone: Har du en iPhone 4 eller nyere, er det enkelt å dele internett uten å måtte forholde deg til avanserte konfigurasjonsmenyer.

 • Velg Innstillinger -> Generelt -> Nettverk.
 • Skru på Delt internett.
 • Du kan nå velge om du vil aktivere internett-deling via wi-fi og Bluetooth, i tillegg til at du kan dele ved å koble mobilen til PC-en med en USB-kabel. Via wi-fi er det greieste, da dukker mobiltelefonen opp som et vanlig trådløst aksesspunkt.

Når Delt internett er konfigurert, får du tilgang til innstillingene direkte fra Innstillinger -> Delt internett. Passordet til det trådløse nettverket vises når du er inne i menyen for delt internett, og der kan du også endre det hvis du vil.

Internett-deling kan se litt forskjellig ut på ulike Android-mobiler, men du finner det vanligvis under Innstillinger for trådløst og nettverk.

Android: Hvordan du deler internett varierer mellom ulike Android-mobiler, men vanligvis finner du den rette innstillingen under Innstillinger-menyen. Noen telefoner kommer også med en egen app som forenkler prosessen med å gjøre telefonen til et trådløst aksesspunkt.

Slik gjøres det på en typisk Android-mobil (i dette tilfellet en Motorola-mobil):

 • Trykk meny-knappen.
 • Velg Innstillinger.
 • Velg Trådløst og nettverk -> Tilknytning og flyttbar trådløs sone
 • Kryss av for Flyttbar trådløs sone.
 • Gå inn på Innstillinger for flyttbar trådløs sone -> Konfigurer trådløs sone for å sette opp navn på nettverket (SSID), sikkerhet (velg WPA2 PSK el.l.) og passord.

Har du en Windows-telefon, kan du lese om hvordan du deler internett i denne artikkelen.

Fiks iPhone-trøbbel med en full omstart

Opplever du at iPhone-en din ikke oppfører seg helt som den skal? At apper plutselig avslutter helt uventet eller krasjer, at ting går tregt eller at berøringsskjermen ikke reagerer slik den skal?

Da kan det være på tide med en skikkelig omstart av telefonen.

Den vanlige måten å skru av iPhone på, er ved å holde inne av/på-knappen noen få sekunder inntil en rød skyvebryter dukker opp på skjermen, og så velge "Slå av". Men noen ganger kan telefonen låse seg, slik at det ikke er mulig å skru den av på vanlig måte. Da trenger du et tilleggstriks:

 • Hold inne av/på-knappen og Hjem-knappen samtidig. Fortsett å holde knappene inne etter at den røde Slå av-bryteren dukker opp.
 • Når Apple-logoen dukker opp på skjermen, kan du slippe knappene.

Forhåpentligvis løser dette problemene du har hatt. PS! Du mister ingenting på telefonen ved å resette på denne måten, verken apper, bilder, innstillinger eller annet.

Her er flere smarte triks:

annonse