Til hovedinnhold

Dette mener verden om Surface Pro

Microsofts kombinerte laptop og nettbrett står på trappene.

Microsoft

Side 1

Lanseringen av Microsofts kombinerte nettbrett og bærbare PC, Microsoft Surface Pro, nærmer seg med stormskritt i Nord-Amerika.

I høst slapp det amerikanske selskapet nettbrettet Surface RT i USA, og nå gjør altså storebroren Surface Pro sin entré. Mens RT har en svak prosessor som kun kan kjøre RT-utgaven av Windows 8 – det vil si kun med apper og ikke vanlige programmer, har Pro en Intel-prosessor og kjører fullversjonen av operativsystemet.

Nå har kritikere i USA og Storbritannia kvesset knivene og gått løs på Surface Pro. Hva er dommen?

Fleksibel i bruk

Surface Pro.Foto: Microsoft

Nettsiden AnandTech mener at Surface Pro er så bra som det får blitt med maskinvare som er tilgjengelig nå. Maskinen har en svært god ytelse i rollen som nettbrett, og er for eksempel raskere enn iPad og Android-nettbrett.

AnandTech liker videre fleksibiliteten mellom bruken av Surface Pro som nettbrett og bærbar PC. Byttet mellom de ulike bruksområdene går raskt og sømløst, og nettstedet mener at Microsoft sitter på et stort potensial her.

Driftstiden på batteriet (3 – 6 timer) er derimot latterlig lav, sett i forhold til iPad eller Nexus 10. Sammenlignet med Ultrabook-maskiner er ikke ytelsen like ille, men AnandTech mener at Microsoft må yte like godt i begge leirer.

Surface Pro er videre tykkere og tyngre enn ARM-nettbrett, og brukere av sistnevnte vil neppe bli fornøyde med den økte ballasten. Laptop-brukere vil derimot ikke ha mye å klage over.

AnandTech syns det er enklere å anbefale Surface Pro enn Surface RT, ettersom du allerede kan benytte ditt eksisterende Windows-økosystem på produktet. Ifølge deres mening er Pro den beste kombinasjonen av nettbrett og bærbar PC som finnes der ute, selv om det er svakere enn begge kategorier hver for seg.

Faller mellom to stoler

Støtten til Surface Pro gir bare én fast vinkel.Foto: Microsoft

CNN er fornøyde med design og den fysiske kvaliteten på Surface Pro, og liker at maskinen er like rask som lignende bærbare.

CNN mener at produktet på en måte faller mellom to stoler når det prøver å være både et dedikert nettbrett og en fullblods laptop. Selv om du kan jobbe med gamle Windows-programmer, er dette ofte et slit med tanke på Windows 8s behandling av oppløsningen på programmene.

På grunn av den lille størrelsen, har Microsoft måttet ofre tradisjonelt størrelsesforhold på tastatur og styreflate. Dermed må du sveipe ekstra mye i grensesnittet med fingrene, noe som ifølge CNN er frustrerende.

Den medfølgende stylusen er et ålreit verktøy for å skrive og tegne med, men fungerer ikke spesielt godt for å navigere seg rundt.

Til tross for feilene, mener CNN at Surface Pro ikke er en dårlig duppeditt. Den takler programmer og multimedia like god som andre Ultrabook-enheter, men trenger å bli mer optimalisert overfor Windows 8. Ironisk nok fungerer Surface Pro best som en hjemmedings. Du kan dokke den til et tastatur, mus og skjerm som en vanlig datamaskin, og dermed forsvinner kanskje mye av poenget med å ha en hybridmaskin.

CNN mener også at Surface Pro har potensial, men at det fremdeles trenger masse finjusteringer og oppgraderinger i framtidige versjoner.

Konstant fikling

Surface Pro kommer med en såkalt stylus, en digitalpenn du kan leke deg med.Foto: Microsoft

Gizmodo er enig med de øvrige, og mener at Surface Pro er et produkt med mange gode ideer og funksjoner – som det bare nesten klarer å lykkes med. Blant de positive sidene trekker nettsiden fram stylusen, de trykkfølsomme egenskapene, mobiliteten og nye, kreative måter å skrive på.

Skjermen er lekker, batteritiden er god sammenlignet med Ultrabook-maskiner (men ikke i nærheten av iPad-nivåer), og design og utførelse er svært godt gjennomført.

Gizmodo er derimot ikke så fornøyde med at du må konstant fikle med innstillingene for å finne en akseptabel skala for skrivebordsmiljøet. Skrivebordet er for lite og vanskelig å kontrollere, og dermed må du nærmest lete deg ihjel blant innstillingene for å finne noe halvveis akseptabelt.

Surface Pro er muligens en maskin som er for tidlig ute, med tanke på hva vi har vendt oss til av bruksmåter for bærbare og nettbrett. Framtidig teknologi som stemmestyring, Kinect-veiving, øyesporing og så videre kan, ifølge Gizmodo, bidra til å fjerne mange av irritasjonsmomentene.

Produktet er ikke for alle, men om det passer dine profesjonelle behov, kan du vurdere det, mener Gizmodo.

Se flere meninger og konklusjoner på neste side »

Side 2

Liker ideen

Surface Pro.Foto: Microsoft

The Guardian mener at Surface Pro er et av Microsofts mest nyskapende produkter på mange år, men de er likevel ikke innstilte på å kjøpe et eksemplar slik det framstår i dag.

Nettsiden retter skarp kritikk mot forgjengeren Surface RT, men er mer positivt innstilt til Surface Pro. Mens lillebroren bare var et nettbrett – uten tradisjonelle Windows-programmer og med mye bedre rivaler hos Apple, Samsung og så videre, tilbyr altså Surface Pro en langt fyldigere opplevelse.

Én av kritikkene retter seg mot selve Windows 8, som kan være et forvirrende operativsystem å forholde seg til. Samtidig er utvalget med apper mer begrenset enn hos iOS og Android, men de fleste burde finne tilbud som dekker grunnleggende behov.

Hybridproduktet er videre tyngre enn et vanlig nettbrett, og har dessuten bare én vinkel hvis du benytter deg av den medfølgende støtten. Batteritiden blir heller ikke framhevet som noe spesielt positivt hos The Guardian.

Likevel fungerer Surface Pro som en fullverdig laptop, men da trenger du et eksternt tastatur. Det medfølgende tastaturet på skjermen er ifølge The Guardian ikke spesielt morsomt. De to tastaturvalgene fra Microsoft burde imidlertid tilby en akseptabel løsning for de fleste.

Heller ikke The Guardian anbefaler å kjøpe Surface Pro nå, selv om de like ideen om en kombinert laptop og nettbrett. Teknologien utvikler seg og blir mindre og mer kraftig, så The Guardian ser fram til framtidige iterasjoner.

Problematisk pris

Støtten sett bakfra.Foto: Microsoft

Nettstedet The Verge ser ut til å liste opp de samme positive og negative egenskapene som øvrige nettsider. Surface Pro tilbyr en rask og konsistent ytelse, er vellagd og stilbevisst, og har en svært god skjerm. Det negative inkluderer dårlig batterikapasitet, uakseptabel tyngde og tykkelse, samt en vanskelig brukeropplevelse ved bruk på fanget.

Surface Pro er like kapabel som andre Ultrabook-maskiner, og lider ikke av mangel på app-kompatibilitet og snodige ytelsesproblemer. Likevel er prisen et problem, med 4900 kroner for 64 GB-modellen og 5500 kroner for 128 GB-utgaven i USA. For samme mengden penger får du et bedre nettbrett eller en bedre bærbar PC.

Dermed faller Surface Pro mellom to stoler, og The Verge setter spørsmålstegn ved hvem denne maskinen egentlig er ment for. Kombinasjonen av to verdener var ment å være frigjørende, men The Verge mener at Surface Pro i stedet oppleves som begrensende.

Mindre lagringskapasitet

Surface Pro dukker opp i flere sterke farger.Foto: Microsoft

Et annet aspekt som muligens har skuffet flere, er det faktum at Surface Pro får mindre lagringskapasitet enn antatt. Surface Pro kommer med en innebygd gjenopprettingspartisjon, og denne tar opp en del plass.

Surface Pro-utgaven på 64 GB vil dermed bare ha 23 GB ledig lagringsplass, mens 128 GB-versjonen tilbyr 83 GB med fri plass. Det er likevel mulig å utvide kapasiteten med enkelte triks.

Oppsummering

Det generelle inntrykket av testene av Surface Pro viser at produktet for all del er vellagd, med stilig og solid design. Skjermen er svært god, og fleksibiliteten mellom å bruke maskinen som nettbrett i det ene øyeblikket og en fullverdig bærbar PC i det andre blir verdsatt.

Derimot er prislapp, tid på batteri og visse problemer med brukergrensesnitt og skalering noe anmelderne ikke setter videre stor pris på. De fleste mener at Surface Pro dessverre faller mellom to stoler. Du får rett og slett bedre dedikerte nettbrett og dedikerte bærbare datamaskiner til samme prisen.

Likevel er anmelderne positivt innstilte til selve ideen om en hybridmaskin som dette, og de ser fram til framtidige utgaver når teknologien har utviklet seg til å bli både mindre i størrelse og kraftigere i ytelse.

Ingen lanseringsdato

Microsoft Surface Pro kommer til USA og Canada den 9. februar, men det er fremdeles ukjent når produktet kommer til Norge og andre deler av verden.

Norske butikker begynner først å selge den svakere nettbrettutgaven, Surface RT, 14. februar. Denne kom til sammenligning ut i USA 26. oktober i fjor.

(Kilder: AnandTech, CNN, Gizmodo, The Guardian, The Verge)

annonse