Til hovedinnhold

Farlige jobbmobiler

Bedriftene må tenke seg om før de lar ansatte ta med sin egen mobil på jobben, sier Telenor.

Sikkerhetssjef Storm Jarl Landaasen i Telenor råder bedriftene til å ha et mer bevisst forhold til sikkerhet. (Foto: Telenor)

Tre av fire norske bedrifter tar for lett på sikkerheten når ansatte jobber på mobiltelefon eller nettbrett. Det viser en fersk undersøkelse gjort av Perduco på oppdrag fra Telenor. Undersøkelsen er gjort blant 2 000 norske toppledere.

Les også: Fraråder butikker å selge Android-mobiler

Mens det tidligere var et klart skille mellom jobb-pc og hjemme-pc, gjør den store utbredelsen av smarttelefoner og nettbrett at dette skillet nå er visket nesten helt ut.

– Norske bedrifter har tradisjonelt hatt retningslinjer for teknologibeskyttelse, ikke informasjonsbeskyttelse. Resultatet fra undersøkelsen er likevel til å bli skremt av. Bedriftene tar i bruk ny teknologi uten å tenke på risikoen for at tap av informasjon, sier Storm Jarl Landaasen, sikkerhetssjef i Telenor.

Advarer mot usikre nettverk

Trenden mot at vi bruker den samme enheten enten vi er på jobb eller er hjemme, kalles gjerne "bring your own device" – og er noe det snakkes mye om i bransjen. Forbrukerne ønsker gjerne å få tilgang til jobbens systemer fra sin egen mobiltelefon, noe som ofte kan innebære mange fordeler også for bedriften. Dermed blir det mer og mer vanlig at bedriften aksepterer at de ansatte bruker sine egne mobiltelefoner og nettbrett i både jobbsammenheng og privat.

– Vi er på sosiale medier mens vi er på jobb, på toget, flyet, ferieturen og hjemme. Og vi bruker samme telefon eller nettbrett til jobb og fritid. Denne blandingsbruken gjør at bedriftene ikke lenger bør nøye seg med å beskytte bare PC-en. De ansatte må forstå hvordan jobbinformasjonen skal beskyttes på smarttelefoner og nettbrett også, sier Landaasen.

Mange kobler seg ukritisk til trådløse nettverk, noe som kan innebære en risiko for at informasjon kan komme på avveie. Bedriftene bør derfor få på plass løsninger for sikker og kryptert forbindelse til jobbens systemer, mener Landaasen.

Kraftig økning i mobiltyverier

I løpet av de 11 første månedene i 2011 ble det innrapportert 4 754 tyverier av mobiltelefoner, ifølge Europeiske Reiseforsikring. Dette er en økning på 43 prosent i forhold til året før. Nettbrett er foreløpig ikke like utsatt for tyveri.

I tillegg til å passordsikre mobilen og nettbrettet, finnes det tredjeparts sikkerhetsløsninger som lar deg både spore og fjernslette enheten hvis den skulle komme på avveie. Telenor har en løsning som kalles Mobil Kontroll, men det finnes også løsninger fra de tradisjonelle sikkerhetsselskapene, som Symantec, Kaspersky og F-Secure. Apple har en egen løsning som kalles Find my iPhone, som også lar deg fjernslette en iPhone eller en iPad som er kommet på avveie.

Les også:

(Kilde: Pressemelding)

annonse