Til hovedinnhold

Du kunne brukt jobbmobilen mer fornuftig

Norske bedrifter henger etter, viser fersk undersøkelse.

iStockphoto

Til tross for at vi i fjor kjøpte nærmere 1,5 millioner nettbrett og at rundt 400.000 ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen har nettbrett, nøler næringslivet med å la ansatte utnytte enhetene optimalt i jobben. Det viser en fersk undersøkelse utført av Norstat på vegne av Nordialog og Telehuset. Undersøkelsen er gjort blant 450 IT-ansvarlige i bedrifter med over 25 ansatte.

Les også: Farlige jobbmobiler

Betaler av egen lomme – men får ikke utnyttet enhetene på jobben

Mange bedrifter kjøper inn mobile enheter til de ansatte, men av kostnadshensyn er dette ofte ikke de mest avanserte enhetene. Sju av ti bedrifter i undersøkelsen tror de ansatte er villige til å betale noe av egen lomme for å få mer avanserte enheter enn de bedriften tilbyr.

Men til tross for stor utbredelse og interesse for avanserte mobiltelefoner og nettbrett, legger bedriftene dårlig til rette for at man skal kunne utnytte enhetene fullt ut til jobboppgaver. Det eneste unntaket er e-post, som ifølge undersøkelsen er tilgjengelig for dobbelt så mange som for få år siden. Mer enn åtte av ti bedrifter gir nå ansatte tilgang til e-post på mobile enheter.

Anwar Farrag i Kjedehuset mener bedriftene kan bli flinkere til å ta i bruk alle mulighetene som ligger i avanserte smartmobiler og nettbrett.

Mer avanserte løsninger står det dårligere til med. Bare et mindretall har tilrettelagt for videokonferanse (27 %), sentralbord (39 %) eller statusinformasjon (38 %), som for eksempel viser om den ansatte er tilgjengelig, i møte eller opptatt i en samtale. Dette til tross for at åtte av ti mener slike løsninger kan forbedre bedriftens kundeservice og produktivitet, i tillegg til de ansattes trivsel og fleksibilitet.

–Privat bruker vi enhetene som PC-er, men bedriftene har foreløpig hengt etter. E-post har endelig blitt allment i jobb, og vi tror andre løsninger nå kommer for fullt. Det er ikke lenger nødvendig å sitte i et møterom for å delta i videokonferanser, eller ved pulten for å fylle ut timelisten eller betjene sentralbordet. Det sier leder for bedriftsmarkedet i Kjedehuset, Anwar Farrag, i en pressemelding.

Slurver med sikkerheten

Økt bruk av mobile enheter innebærer ikke bare fordeler, men også enkelte sikkerhetsutfordringer. Mobile enheter kan inneholde mye sensitiv informasjon om bedriften, kunder og brukeren selv.

Færre enn halvparten av de spurte i undersøkelsen har noen løsning for å kunne fjernslette innholdet hvis ansatte skulle miste eller bli frastjålet enheter.

– Mobilitet gir lønnsomhet og fornøyde medarbeidere, men bedriftene må ha en sikkerhetspolicy. Tap av enheter uten sikkerhetsløsninger kan i verste fall føre til identitetstyveri, industrispionasje og svindel, sier Farrag.

Les også: Foretrekker at du bruker iPhone på jobben

Her er noen tall fra undersøkelsen:

Slik utnytter bedriftene mobile enheter

 • 84 % gir tilgang tilbedriftens e-post
 • 60 % legger til rette for lesing eller redigering av dokumenter (f. eks Word- og Exel-filer)
 • 35 % gir tilgang til kontorstøtte (f. eks. registrering av timer, oppdrag, leveranser eller kjøring)
 • 38 % tilrettelegger for statusinformasjon (f. eks at mobilen viser om kollegaer er tilgjengelig eller opptatt)
 • 27 % gir ansatte mulighet til å delta i videokonferanser
 • 39 % tilrettelegger for sentralbordstjenester

Slik vurderer bedriftene fordelene

 • 79 % svarer det kan forbedre kommunikasjonen med kolleger, kunder og leverandører
 • 72 % mener det kan gi bedre produktivitet og fleksibilitet
 • 75 % tror det kan gi bedre kundeservice
 • 84 % mener det vil gi økt fleksibilitet for de ansatte
 • 67 % tror trivselen blant ansatte vil øke

Slik sikrer bedriftene de mobile enhetene (de som tilrettelegger for mobile enheter)

 • 36 % har ikke pålagt bruk av passordbeskyttelse
 • 41 % har ikke antivirusløsning
 • 58 % kan ikke kryptere innhold
 • 54 % har ikke mulighet til å fjernlåse og – slette innhold dersom enhetene blir miste eller stjåle

Ansattes interesse for avanserte enheter

 • 67 % tror ansatte ønsker å dekke litt av kostnadene selv for å få bedre enheter enn de bedriften kjøper inn
annonse