Til hovedinnhold
NyhetPillekamera skal filme nordmenn fra innsiden

– Pillekamera filmer deg fra innsiden

4G-nett gir nye muligheter i helsevesenet, fortalte Telenor-sjef Berit Svendsen under onsdagens 4G-lansering.

Kurt Lekanger, Mobilen.no

Telenor åpnet onsdag sitt 4G-nettverk, basert på LTE-teknologi (Long Term Evolution). For å vise hva raskere mobile nett kan brukes til, valgte Telenor å legge lanseringen til barnesenteret på Ullevål Sykehus.

Ved å svelge et lite pillekamera kan pasienten unngå ubehagelige undersøkelser.

Overlege ved Oslo Universitetssykehus Jacob Bergsland mener det nye 4G-nettet vil kunne bidra til å løse mange helseutfordringer i fremtiden. På dagens pressekonferanse fortalte Bergsland om hvordan man i dag driver med fjernundervisning, og at nye og raskere mobilnett vil gjøre det mulig å gjøre dette på en mye billigere og mer effektiv måte enn i dag.

I tillegg vil 4G kunne være avgjørende for mulighetene til hjemmebehandling, slik at pasienter ikke skal behøve å oppsøke sykehuset uten at det er absolutt nødvendig.

En prototyp på pillekameraet.

Pillekamera filmer deg fra innsiden

Forsker Karl Øyri fortalte om hvordan man i nær fremtid vil kunne bruke ulike sensorer både i og utenfor kroppen til å analysere pasientens helse, og så kan disse dataene sendes til en spesialist på sykehuset. Det kan være sensorer som overvåker for eksempel puls og blodtrykk, eller noe så enkelt som en baderomsvekt som kommuniserer med sykehuset.

Det jobbes nå med å lage løsninger som gjør at pasienten ikke bare slipper å besøke sykehuset for undersøkelser, men som også vil gjøre at man i mange tilfeller vil kunne helt slippe de mest ubehagelige undersøkelsene.

Forsker Karl Øyri ved Oslo Universitetssykehus.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

– Vi arbeider med en smart pille. Den har integrert kamera og lys og har trådløs kommunikasjon. Man kan sende video i full HD fra innsiden av magesekken, over til et belte pasienten har på seg, og så kan dette sendes til sykehuset, sier Øyri.

Dermed vil en spesialist kunne følge pillens vei gjennom kroppen, og kunne avsløre tilfeller av for eksempel mage- eller tarmkreft – helt uten at pasienten behøver å gå gjennom ubehagelige undersøkelser hvis det ikke er nødvendig.

Overlege Bergsland mener det nye mobilnettet betyr at helsevesenet fremover kan satse på avanserte hjemmesykehus i mye større grad enn de kan i dag.

– Det er mer komfortabelt for pasienten, og kan bidra til å minske utfordringene med overfylte sykehus i fremtiden.

Les også:

Lover 4G til 9 av ti i 2015

I første omgang er det elleve byer og nettsteder som får tilgang til det nye nettet. Dette er Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Lofthus i Hardanger og Longyearbyen. I løpet av året skal også Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Drammen og Kristiansand få 4G.

I 2015 skal 9 av 10 i Norge ha tilgang til 4G, ifølge Telenor.

4G blir en del av de vanlige mobilt bredbånd-abonnementene, og man trenger kun å bytte SIM-kort for å få tilgang. Men i starten vil Telenors 4G-nett være et rent datanett for surfing på PC og nettbrett, så vil nettet bli oppgradert til å støtte de kommende 4G-telefonene senere.

Vårt søsternettsted Amobil.no har mer informasjon om Telenors nye 4G-nett.

annonse