Til hovedinnhold

Her er en rustning for tennene dine

Japansk oppfinnelse kan bety slutten på tannråte.

United Artists

Tannhelse er visst ikke bare bare, og vi har sett mange skrekkelige eksempler på råtne tenner i TV-programmet Pinlige sykdommer opp gjennom årene. Hvis det er for mye tiltak å pusse tennene og bruke tanntråd et par ganger om dagen, kan denne japanske nyvinningen være noe for deg.

Japanske forskere har nemlig skapt en «tannrustning», en tynn film som du trer over tennene for å unngå at de blir utsatt for tannstein, tannråte, hull og andre tannrelaterte lidelser igjen.

Usynlige hjelpere

Tannemaljen din består for det meste av et mineral med det fancy navnet hydroksylapatitt, som er veldig hardt og utholdende. Stoffet er imidlertid ikke uovervinnelig, og over tid med dårlig tannstell og angrep fra bakterier, vil det bli spist opp.

Dette vil ikke forskere ved Kinki-universitetet i Japan finne seg i lenger, og har derfor klart å skape fleksible beholdere med en tykkelse på bare 0,004 millimeter, som kan «tres» over tennene. Dette skaper med andre ord en form for kunstig emalje som du verken kan se eller føle, men som du definitivt vil merke effekten av med bedre tannbeskyttelse.

Kosmetikk og reparasjon

Beholderne er vanskelig å lage, og prosessen innebærer blant annet lasere og vakuumteknikker. Produksjonen vil antakelig bli mer effektiv og billigere, ettersom det er et marked der ute fylt av råtne tenner. Beholderne kan både behandle tannråte og brukes til kosmetiske inngrep, ettersom de kan farges.

Du kan ikke bare spasere til nærmeste tannlegekontor og få tannrustningen i dag, ettersom de fremdeles ikke er bredt tilgjengelig. Forskerne regner med at beholderne blir klargjort for kosmetisk bruk innen tre år og til mer tannreparerende bruk innen fem.

(Kilde: AFP)

annonse