Til hovedinnhold

–Taper 600 millioner til Skype hver uke

Mobiloperatørene taper store penger på mobil IP, mener analytiker.

Shutterstock/violetkaipa

Ifølge en rapport publisert i forrige uke, taper mobiloperatørene omtrent 600 millioner i uka på tjenester som Skype, Viber og What’s app, mener analysefirmaet Mobile Squared.

Rapporten fra Mobile Squared tar bare for seg taletrafikk over web-baserte tjenester, og ser ikke på tapte inntekter fra web-baserte meldingstjenester som iMessage og Facebook.

Rapporten anslår at Skypes 280 millioner aktive brukere genererer to milliarder minutter taletrafikk over IP hver dag, trafikk som i teorien er tapte inntekter for mobiloperatørene. 4 av 10 mobiloperatører som er forespurt i forbindelse med rapporten ser på Skype som en stor trussel, særlig etter at tjenesten ble kjøpt opp av Microsoft i 2011.

What’s app er en annen Mobil IP-tjeneste som har ligget på topplistene både i App Store og Google Play i lengre tid. Bruken av denne tjenesten har økt med 233 prosent i løpet av de siste 12 månedene, og What’s app har nå 300 millioner brukere.

Tyntec, selskapet som har bestilt rapporten, råder nå mobiloperatørene til å samarbeide med mobil IP-leverandørene. Tyntec-sjef José Garcia mener dette vil være en bedre strategi enn å blokkere eller kreve tilleggsavgift for denne typen tjenester.

Netcom-eier skapte storm

Daværende Teliasonera-sjef Lars Nyberg skapte bølger i markedet da han i februar 2012 varslet at selskapet ville begynne å ta betalt for bruk av mobil IP-telefoni over deres nettverk. Teliasonera, som i Norge eier Netcom og Chess, fikk nærmest unison kritikk for utspillet, og måtte senere annonsere at de hadde droppet planene om å ta betalt for mobil IP.

Bransjeorganisasjonen GSMA har støttet utviklingen av en egen mobil IP-app, Joyn, som skal ta opp konkurransen med Skype og What’s app. Mobile Squared-rapporten viser at svært få av de forespurte operatørene har tro på at dette initiativet vil være grepet som løser floken med mobil IP.

Mobile Squared råder mobiloperatørene til enten å utvikle eller oppgradere eksisterende tjenester, eller å inngå partnerskap med tilbydere av mobile IP-tjenester. Å blokkere mobile IP-tjenester er bare et kortsiktig grep som vil fremmedgjøre kundene, mener analytikerne.

Lars Nybergs Teliasonera-utspill fikk sterk kritikk fra flere hold, særlig fra aktører som påpekte at mobiloperatørene må klare å tjene penger på datatrafikken mobil IP genererer, i stedet for å se på mobil IP som tapte inntekter.

Nybergs utspill ble også sett på som et angrep på nettnøytraliteten, siden det skisserte en fremtid der mobiloperatørene skal bestemme hva kundene bruker internettforbindelsen sin til.

Les mer: Vil ikke gi opp mobil IP >>

(Kilde: Total Telecom)

annonse