Til hovedinnhold

Dette vil operatørene ha i neste iPhone

Sjekk ønskelisten til de norske mobiloperatørene.

10. september ventes Apple å lansere nye Iphone-modeller. På tross av sterk konkurranse fra Android-leiren, står Iphone fortsatt knallsterkt i Norge.

Vi har spurt de tre mobiloperatørene Telenor, Tele2 og Teliasonera om hva de ønsker seg av Apples nye Iphone. Da Iphone 5 kom med støtte kun for 4G/LTE i 1800 MHz-båndet, tok det ikke lang tid før operatørene snudde om på strategien og begynte å bruke det tidligere GSM-båndet til LTE.

LTE i 800 MHz-båndet viktigst

Teknisk direktør i Tele2, Geir Løvnes skriver i en epost at LTE-støtte i de bånd som benyttes til LTE i Norden åpenbart står høyt på ønskelisten. Det samme svarer dekningsdirektør Bjørn Amundsen og dekningssjef Tommy S. Johansen i Netcom.

– I tillegg til støtte for LTE i 800 MHz-båndet ønsker vi oss også støtte for LTE i 900-båndet. Ikke fordi dette båndet vil bli brukt til LTE i Norge på en god stund, men det brukes i Sverige, og vi vil gjerne at våre kunder skal kunne utnytte den fulle LTE-kapasiteten i nettet også når de er i Sverige, skriver Løvnes.

Johansen skriver at han har håp og forventning til at Apple på nye nettbrett og mobiler vil støtte alle frekvenser og hastighetsklasser som benyttes i Norge, både på 3G og 4G.

– Jeg tenker da spesielt på 800, 2600 og 1800 MHz, men også HSPA+ med minimum 42 Mbit/s på 3G, skriver han.

Bedre radiomottaker

Amundsen skriver at det ville være flott med tanke på den kommende frekvensauksjonen om neste Iphone støtter 800 MHz, men ønsker seg også ny og raskere prosessor og bedre antenne.

Det siste halvåret har det blitt større oppmerksomhet rundt de mest populære smartelefonenes elendige mottaksforhold. Særlig har den danske antenneekspert og professor ved Aalborg universitet, Gert Frølund Pedersen pekt på at smartmobilene har dårligere antenner, noe som brukerne gjerne opplever som dårlig mobildekning. Brukerne skylder da selvsagt på mobilnettet, ikke på produsenter som Samsung og Apple.

– Fra et radio- og dekningsmessig ståsted er jeg veldig opptatt av at det blir laget en telefon som gir så gode mottaksforhold som mulig, selv om telefonen er spekket med et utall andre funksjoner, skriver Johansen.

Også Løvnes er opptatt av mottaksforholdene:

– Det er åpenbart at jeg ønsker at Apple utstyrer neste telefon med en så god antenneløsning som mulig. En løsning som i minst mulig grad påvirkes av hånd og hode på den som bruker telefonen. Altså at telefonens følsomhet er best mulig og at den utstrålte effekten utnyttes best mulig, understreker han.

IP-tale i LTE-nettet

I dag benyttes såkalt «CS fallback» for å sette opp tale på mobiler med LTE. Det betyr at en mobil som er tilknyttet LTE-nettet, svitsjer over til 3G-nettet for å ta i mot eller starte talekommunikasjon.

Dette fungerer stort sett bra, men ikke alltid. Blant annet er det en utfordring at dekningsområdet er litt forskjellig mellom 3G i 2100 MHz-båndet og LTE/4G i 1800 MHz-båndet. Dette gjelder selvsagt ikke bare Iphone, men alle mobiler med LTE-støtte. Løsningen litt fram i tid er å bruke tale over LTE-nettet, VOLTE på fagspråket (Voice over LTE). Da forsvinner behovet for å svitsje over til 3G og talen blir pakkebasert (IP). Det i seg selv gjør det mulig med mer innovasjon rundt tale i mobiler og mobilnett.

– Med den farten utviklingen nå beveger seg er VOLTE noe som allerede bør være klart i telefonene slik at man slipper «eldre» telefoner uten støtte for VOLTE når teknologien blir innført i nettene, skriver Johansen.

Løvnes har samme syn, og legger til at det hadde vært bra om Apple generelt støttet standardene IMS/RCS, og gjerne at Apples proprietære Imessage- og Facetime-teknologi ble IMS-kompatible.

– Proprietære – altså operativsystem-spesifikke – kommunikasjonsløsninger, er åpenbart ikke en fordel for abonnentene, skriver Løvnes.

Amundsen har tidligere gitt uttrykk for ønske om å kunne ta i bruk VOLTE i mobilnettet, noe som sannsynligvis blir enda viktigere når LTE i 800 MHz-nettet blir begynt utbygd i 2014, etter at frekvensene er tildelt.

Bedre app-kontroll

Løvnes ønsker også at operativsystemet tar bedre kontroll over de enkelte app-enes mobildata-kommunikasjon.

– I stedet for at hver app som har behov for å koble seg opp mot Internett gjør dette på vilkårlige tidspunkter, bør dette styres av operativsystemet slik at alle apper kun kan kommunisere innenfor samme tidsintervaller, skriver han. Heller ikke dette er et ønske spesifikt for Iphone, selvsagt, men noe som både vil spare batteri på mobilen og minske unødvendig belastning i nettet.

Spesifikt for Iphone er derimot det neste ønsket fra Løvnes:

– Jeg kunne også tenkt meg at neste generasjon støtter ekte multitasking, slik at eksempelvis en app som 1881 vil fungere like bra på Iphone som på telefoner basert å andre operativsystemer. Med 1881-appen som eksempel vil dette gjøre at nummerinformasjon vises i sanntid ved innkommende anrop – slik det gjør på andre telefoner, skriver han.

Både Johansen og Løvnes ønsker også NFC-støtte, men peker på at dette ikke har så mye med mobilnettet å gjøre. Det er mer snakk om tjenester rundt mobilene og er litt utenfor deres domene.

Ønsker bedre lyd i 2G-nettet

Et annet ønske fra mobiloperatørene er støtte for HD Voice (AMR-wideband) når mobilen henger på 2G-nettet. I dag må begge deltakere i en samtale være i ett og samme 3G-nett for å få den sterkt forbedrede lydkvaliteten som HD Voice gir. Teknologien er også definert for 2G-nettene, men mangler støtte i mange mobiler.

– HD Voice er en teknologi som er mulig å aktivere også i 2G-nettet, men nærmest ikke støttes av noen telefoner på markedet i dag. Det er absolutt et ønske på nye modeller, skriver Johansen.

Mer om
annonse