Til hovedinnhold

Her er de nye strålingsverstingene

Noen bryr seg ikke det grann om mobilstråling, mens andre tar SAR-verdien med i betraktningen ved kjøp av ny mobiltelefon. Det er fortsatt ikke kommet konkrete beviser på at elektromagnetisk stråling kan ha en negativ effekt på folks helse, men selv Statens Strålevern legger seg på en ”føre var”-linje, særlig når det gjelder barns bruk av mobil.

Enten du bryr deg om mobilstråling eller ei; her kommer en liste over nyere mobiler på markedet med høy og lav SAR-verdi.

Kort om SAR
Specific Absorbation Rate – eller SAR – definerer mobilens eksponeringsnivå for elektromagnetisk stråling med tanke på absorbering i hjernevevet. SAR-verdien måles i X antall Watt per Kilo kroppsvev, og den lovlige grensen for mobiler som selges i Europa er satt til 2,0 W/kg. I USA er grensen 1,6 W/kg. Det er litt delte meninger om hva som anses å være høy og lav SAR-verdi, men vi kan i alle fall si at under 0,8 W/kg anses å være lavt, mens over 1 W/kg er høyt.

Det skal også sies at SAR-verdien som oppgis gjelder for den elektromagnetiske strålingen en mobil maksimalt kan avgi, og at nivået som regel vi være langt lavere på samtlige mobiler. Dette avhenger blant annet av dekning og hvor langt du befinner deg fra tilkoblet basestasjon, og om du bruker GSM, 3G, HSPA eller WLAN.

Enkelte mobilbrukere opplyser at de opplever plager forbundet med elektromagnetisk stråling – såkalt El-overfølsomhet. Ettersom eksperter på området ikke har funnet noen årsak til disse plagene, er det mest sannsynlige at disse personene enten er spesielt mottakelig for elektromagnetisk stråling, eller at plagene skyldes noe annet. Har du tidligere merket at du har blitt ”varm i øret” eller fått hodepine av å snakke i mobil, kan det være lurt å velge en mobil med lav SAR-verdi for å være på den sikre siden.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Nye mobiler, lavere SAR-verdi?
Også mobilprodusentene har tatt mobilstrålingsbekymringen på alvor, og produserer nye mobiler med stadig lavere SAR-verdier, til tross for at mobilene blir mer teknologisk avanserte. Her er listen over de nyere mobilene på markedet som stråler minst:

Samsung Omnia HD – 0,42 W/kg

Samsung E2210 - 0,45 W/kg

Samsung Jet - 0,52 W/kg

Nokia N97 – 0,66 W/kg

HTC Touch Pro II – 0,68 W/kg

Samsung Beat DJ - 0,72 W/kg

Nokia N86 – 0,77 W/kg

… Og mest:

Sony Ericsson W995 – 1,18 W/kg

Apple iPhone 3G S - 1.10 W/kg*

HTC Hero - 1.21 W/kg

(*Takk til Ronny Orderdalen som opplyste om riktig SAR-verdi på nye iPhone 3G S. Han påpeker - helt korrekt - at det for alle mobiler lønner seg å velge GSM-nettet - ikke 3G-nettet - for å oppnå lavest mulig SAR-verdi.)

Mer om
annonse