Mobilflaggskip verst på stråling
(Første gang publisert 8. oktober 2009)
Eksperter og forståsegpåere klarer ikke å komme til enighet når det gjelder eventuelle farer forbundet med elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner. Og noe konkret svar den ene eller andre veien vil vi sannsynligvis ikke få i nærmeste fremtid heller. Det blir altså opp til hver enkelt å bedømme om SAR-verdien på mobiltelefoner bør tas med i betraktningen ved kjøp av ny mobiltelefon. Det er foreløpig ikke kommet solide beviser på at elektromagnetisk stråling kan ha en negativ effekt på folks helse, men når selv Statens Strålevern legger seg på en ”føre var”-linje, ser vi også grunn til å være litt obs – særlig når det gjelder barns bruk av mobil.
Det kan i alle fall ikke skade å kjøpe en mobiltelefon med lav SAR-verdi, og her følger en oppdatert oversikt over strålingsverdien på mobiltelefoner som har kommet på markedet den siste tiden.
Strålingsverdi, kort fortalt
Specific Absorbation Rate – eller SAR – definerer mobilens eksponeringsnivå for elektromagnetisk stråling med tanke på absorbering i hjernevevet. SAR-verdien måles i X antall Watt per Kilo kroppsvev, og den lovlige grensen for mobiler som selges i Europa er satt til 2,0 W/kg. I USA og Canada er imidlertid grensen 1,6 W/kg. Det er litt delte meninger om hva som anses å være høy og lav SAR-verdi, men vi kan i alle fall si at under 0,8 W/kg anses å være lavt, mens over 1 W/kg er høyt.
Det skal også sies at SAR-verdien som oppgis gjelder for den elektromagnetiske strålingen en mobil maksimalt kan avgi, og at nivået som regel vi være langt lavere på samtlige mobiler. Dette avhenger blant annet av dekning og hvor langt du befinner deg fra tilkoblet basestasjon, og om du bruker GSM, 3G, HSPA eller WLAN. GSM gir en lavere strålingsemisjon enn ved bruk av 3G-nettet.
Enkelte mobilbrukere opplyser at de opplever plager forbundet med elektromagnetisk stråling – såkalt El-overfølsomhet. Ettersom eksperter på området ikke har funnet noen årsak til disse plagene, er det mest sannsynlige at disse personene enten er spesielt mottakelig for elektromagnetisk stråling, eller at plagene skyldes noe annet. Har du tidligere merket at du har blitt ”varm i øret” eller fått hodepine av å snakke i mobil, kan det være lurt å velge en mobil med lav SAR-verdi for å være på den sikre siden.
(Artikkelen fortsettes.)
Lavest stråling
De mobilene med lavest stråling som har kommet på markedet de siste månedene er:
Nokia 6600i Slide – 0,35 W/kg
Nokia 6700 – 0,41 W/kg
Samsung Omnia HD – 0,42 W/kg
Samsung Jet – 0,52 W/kg
Samsung S5230 – 0,53 W/kg
Samsung Ultra Touch – 0,54 W/kg
Sony Ericsson C903 – 0,55 W/kg
Sony Ericsson T707 – 0,62 W/kg
Nokia N97 – 0,66 W/kg
HTC Touch Pro II – 0,68 W/kg
Samsung Beat DJ – 0,72 W/kg
Samsung S5600 – 0,75 W/kg
Nokia N86 – 0,77 W/kg
Nokia N900 – 0,80 W/kg
Samsung har i lang tid vært flinke med å gi ut mobiler med lav SAR-verdi, men det er mer interessant at også Nokia og Sony Ericsson tilsynelatende har prioritert strålingsverdi i flere av sine nyere modeller. Særlig Nokia 6700, som trolig blir en folkefavoritt i Norge, kan skilte med lav SAR-verdi.
(Artikkelen fortsettes.)
Disse stråler mest
Det finnes imidlertid også nyere mobiler på markedet med en relativt høy SAR-verdi. Det er viktig å bemerke at tallene som oppgis er maksimalverdier, samt at det ikke er bevist at høy SAR-verdi kan ha en negativ effekt på folks helse. Likevel bør du kanskje styre unna disse telefonene dersom du selv mener å oppleve fysiske plager ved bruk av mobiltelefon:
Sony Ericsson W508 – 0,85 W/kg
Sony Ericsson T715 – 0,90 W/kg
Sony Ericsson W995 – 1,18 W/kg
Apple iPhone 3G S – 1,10 W/kg
HTC Snap – 1,15 W/kg
HTC Hero – 1,21 W/kg
HTC Tattoo - 1,25 W/kg (ny!)
Mot lavere SAR-verdier
Det er over et år siden vi først begynte å sammenligne SAR-verdier på aktuelle mobiler som selges i Norge, og vi kan nå slå fast at SAR-verdiene er i ferd med å senkes hos alle produsenter. For et år siden hadde særlig Sony Ericsson høye strålingsverdier på flere av sine modeller (T650 1,8 W/kg, W880 1,45 W/kg). Nå ligger så vidt vi kan se de høyeste verdiene på rundt 1,20 W/kg, noe som altså er langt lavere enn det som er tillatt. En leser opplyser til oss om at HTC Tattoo har en SAR-verdi på 1,25 W/kg, noe som bekreftes av brukermanualen. Denne telefonen topper derfor "versting-lista" når det gjelder mobilstråling av de nyere mobilene på markedet vi har tatt med i oversikten.
Samtidig har mobilprodusentene generelt blitt flinkere til å opplyse om SAR-verdi i spesifikasjoner og på deres respektive nettsider, så det er tydelig at de har fått øynene opp for den eventuelle strålingsfaren. Eller i alle fall lagt merke til at en del mobilbrukere bekymrer seg for dette.