Til hovedinnhold

Nå får X-T1 værtett zoomobjektiv

Fujifilms nyeste tilskudd er mer stabilt enn de fleste.

Fujifilm

Fujifilms speilløse systemkamera X-T1 har fått mye skryt, blant annet et solid anbefaltstempel fra Akam. Nå utvider Fujifilm objektivparken med et værtett zoomobjektiv spesielt til X-T1.

Harde fakta

X-T1 med 18-135mm påmontert.Foto: Fujifilm

Tilskuddet på stammen har fått det klingende navnet XF-18-135mm F3.5-5.6 R LM OIS WR, og navnet forteller oss egentlig det meste vi trenger å vite.

Brennvidden på 18-135mm tilsvarer 27-206mm i fullformat, og største blender er f/3.5 i den videste enden og f/5.6 i teleenden. R-en i objektivnavnet avslører at objektivet er utstyrt med en blenderring.

LM står for «linear motor» og innebærer en mer stillegående fokusmotor, noe som kommer godt med når man bruker kameraet til å filme med.

Ny stabilisator

To gyroskop står for bildestabiliseringen.Foto: Fujifilm

Det som er verdt å stoppe litt ved, er forkortelsen OIS, som innebærer at objektivet er utstyrt med optisk bildestabilisator. Riktignok er ikke dette første objektiv ut med bildestabilisator, men det er ifølge Fujifilm den mest avanserte de har konstruert hittil.

Faktisk hevder Fujifilm at den gyroskopbaserte bildestabilisatoren skal tilsvare 5 EV-trinn, det samme som den innebygde femakses-stabilisatoren i erkekonkurrent Olympus OM-D E-M1 og E-M5.

I teorien betyr det at man kan oppnå like skarpe bilder med en lukkertid på 1/15 sekund håndholdt som man ville fått med 1/500 sekund uten stabilisator.

Siste forkortelse i navnet, WR, betyr enkelt og greit at objektivet er værtettet. Ifølge pressemeldingen dreier det seg om 20 ulike punkter som er tettet og objektivet skal takle vanlige utfordringer som regn, støv og vannsprut.

Pris og tilgjengelighet

På innsiden.Foto: Fujifilm

Objektivet er kompatibelt med både X-E2 og X-T1, men bare X-T1 er værtettet.

XF-18-135mm F3.5-5.6 R LM OIS WR vil være tilgjengelig fra juli av og får en veiledende pris på 7300 kroner.

Hva betyr egentlig det som står på objektivet? Her får du full oversikt »

annonse