Til hovedinnhold

Stort diskusjonsnettsted stenger brått - frykter NSA

Hiver heller inn årene fremfor å la brukerne bli overvåket.

Groklaw

Etter at sikkerhetsanalytikeren Edvard Snowden avslørte av NSA driver massiv overvåkning av all Internett-trafikk utenfor USA, har flere nettsider mer eller mindre frivillig gått i graven. Sist ut var den anonyme e-post-tjenesten Lavabit, som Snowden selv brukte for å spre de hemmelighetsstemplede NSA-dokumentene til media.

Denne uken er det den prisbelønte juss-siden Groklaw som stenger. Brukerne av denne nettsiden legger ut dokumenter fra aktuelle rettsaker og diskuterer prosessen i disse. Blant annet de hyppige rettstvistene mellom Apple og Samsung er behørlig dekket, samt andre store IT-relaterte disputer.

Kan ikke beskytte brukerne

Grunnleggeren av Groklaw, Pamela Jones forteller i det siste innlegget på siden at hun ikke lenger kunne forsvare å holde siden oppe, og dermed holde brukerne deres for narr, og i enkelte tilfeller kanskje også for fare.

Groklaw lover nemlig alle kildene sine full anonymitet, men dette kan ikke Jones stå inne for lenger. Dette kommer av at NSA i følge lekkasjene holder krypterte e-poster lagret i fem år, noe de sannsynligvis gjør i håp om at den teknologiske utviklingen vil gi de sjansen til å åpne dem i fremtiden.

I innlegget på siden forteller Jones at hun er svært lei seg for veien utviklingen går. Hun skriver at det ikke lenger finnes måter å spre informasjon sikkert på Internett, noe som direkte spenner bein på nettsidens grunnpilar, som er informasjon fra brukerne.

– Hva slags verden lever vi i, når verdens myndigheter synes det er passende med total overvåkning?, spør Jones.

Bekymrede eksperter

Flere eksperter kommenterer til BBC at de er bekymrede over at flere nettsider nå legger inn årene.

Professor Michael Meurer ved universitetet i Boston er en av dem. Han forteller til BBC at siden har fungert som en fantastisk kilde til informasjon rundt utviklingen av teknologi og regler innenfor juss-feltet.

Patent-advokat Andrew Alton deler denne oppfatningen, men har forståelse for at Jones stopper nå.

– Ved å be andre om bidrag til siden, kan Jones indirekte sette deres personvern i fare og bidra til at de kan bli dømt for engasjementet sitt.

I følge Heather Blake fra Reportere uten grenser, er det en stor bekymring at journalister blir skremt fra å gjøre jobben sin av egne myndigheter. Han gjentar i et intervju med BBC mantraet om at alle mennesker har rett til å uttrykke seg og ha fri tilgang til informasjon.

I det siste har det blitt klart at anonymitet på nettet likevel ikke er så selvsagt som enkelte trodde:
Vi deg hvordan du enkelt kan gjemme deg fra alle på nett >>

(Kilder: BBC, Groklaw)

annonse