Til hovedinnhold

USA får ikke lengre snoke i bankoverføringer

Europaparlamentet har bestemt å stoppe delingen av finansielle data med USA.

iStockphoto/17683013, Wikipedia Commons

Europaparlamentet har i dag bestemt seg for å suspendere sin deling av finansielle data med USA, etter en rekke påstander om ulovlig spionasje mot europeiske borgere. Det betyr at amerikanerne ikke lengre får adgang til bankdata for å bedrive terror-relaterte undersøkelser av pengetransaksjoner, skriver BBC

Terrorprogrammet TFTP (Terrorist Finance Tracking Program) stoppes angivelig etter nye lekkasjer fra Edward Snowden, der det hevdes at det globale bankoverføringsnettverket har vært et mål for omfattende overvåkning fra amerikanernes side.

Kan kreve granskning

Det varsles at en rekke parlamentsmedlemmer ønsker å ta disse påstandene et steg videre, og vurderer muligheten for en full granskning av amerikanernes påståtte spionasje.

BBC skriver videre at dagens avstemning ikke er bindende, men at det viser en voksende uro blant parlamentsmedlemmene over hvor mye data som deles med USA.

Merkel-effekt

For litt siden ble det kjent at USA kan ha avlyttet telefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel. President Barack Obama var rakt på banen og benektet ryktene om at de skulle ha overvåket Merkel ulovlig, men det ser ikke ut til at hun har slått seg til ro med samtalen hun hadde med presidenten.

Tysklands overhode har nemlig kalt inn amerikanernes ambassadør i Berlin på teppet, der han må komme med en forklaring om de påståtte ryktene om at USA har overvåket mobiltelefonen hennes.

Ifølge BBC skal også andre ledere i Europa ha ønsket seg en nærmere avklaring fra Washington angående virksomheten til USAs nasjonale sikkerhetsbyrå, NSA.

VPN er en løsning dersom du vil skjule deg for NSA
Men noen tjenester legger ned i frykt for NSA »

(Kilde: BBC)

annonse