Dette er programmet som lar NSA overvåke deg

Nye dokumenter viser hvordan informasjonen hentes ut.

For én måned siden ble amerikanske myndigheters topphemmelige overvåkning av ikke-amerikanere avslørt. Programmet het PRISM, og det lot etterretningsorganisasjonen NSA overvåke det meste du gjorde på Internett, via en kobling mot nettgiganter som Facebook, Microsoft, Apple og flere – hevdet avsløringen.

Det er avisen The Guardian som har stått for avsløringene, og i går kveld slapp de nye dokumenter de hevder viser selve analyseprogrammet NSA brukte for å hente ut informasjon om tilnærmet alt du gjør på Internett – uten rettslig kjennelse.

Kan se hva du har gjort på nettet

Dokumentene viser en presentasjon som har blitt brukt for å trene analytikere i hvordan de bruker programmet XKeyscore, som skal være et sentralt søkesystem for å grave i personers Facebook-samtaler, e-post og netthistorikk.

Bildene viser at NSA hadde muligheten til å søke etter enkeltpersoner basert på en rekke kriterier. Resultatene kunne også vise innholdet i e-poster, inkludert vedlegg.

Du kan se alle skjermdumpene fra systemet i rapporten som The Guardian har publisert her.

Der kan du se at XKeyscore blant annet lot en operatør søke etter spesifikke brukere og hva de hadde gjort på nettet. Systemet skal også ha logget enhver IP-adresse som besøker en spesifikk nettside, og BBCs britiske nettsider nevnes spesifikt. Med den sistnevnte funksjonen hevder NSA de kan få tilgang til «nesten alt en normal bruker gjør på Internett»

Avisen hevder videre at systemet i 2012 lagret over 40 milliarder sett med informasjon over 30 dager. Metadata skal være lagret i én måned, mens innholdet i samtaler og e-poster blir slettet etter tre til fem dager. Men, om noe innhold har blitt flagget som interessant skal det ha blitt flyttet for langtidslagring i opptil fem år.

Bekrefter at programmet eksisterer

Det er Edward Snowden som har lekket dokumentene til avisen, samme mann som for én måned siden frigjorde de første PRISM-dokumentene. Han har fått tilgang til XKeyscore-treningspresentasjonen da han jobbet for et eksternt konsulentselskap, som igjen hadde kontrakt med NSA.

I en pressemelding bekrefter NSA at XKeyscore-programmet eksisterer, men de blånekter for at analytikere har fri tilgang til å søke opp all mulig informasjon rundt en enkeltperson, uten rett godkjenning.

– XKeyscore brukes av NSA som en del av vårt lovlige etterretningsprogram. Vårt oppdrag er å samle utenlandsk etterretning, og alle våre analytikerverktøy retter seg mot informasjon vi samler i henhold til loven, og ingenting annet, skriver NSA.

Programmet skal ha en rekke sikkerhetsmekanismer innebygget hevder byåret. Disse mekanismene skal hindre at en analytiker uten rett tilgang og autorisasjon får adgang til sensitiv informasjon.

– Påstandene om utbredt, ukontrollert tilgang til NSAs data er rett og slett ikke sanne.

I 2008 alene skal NSA fått has på 300 terrorister med hjelp av XKeyscore. Organisasjonen skriver videre at de ser på det som er svært problematisk at denne informasjonen nå er lekket:

– Offentlig kunngjøring av klassifisert materiale som omtaler NSAs systemer, uten rett kontekst, gjør ikke noe annet enn å sette metoder og kilder på spill, samtidig som det skaper forvirring rundt et veldig viktig nasjonalt problem, skriver de.

Det blir ikke slutt på overvåkningen med det første:
En hemmelig rett har gitt NSA tillatelse til å fortsette »

(Kilde: The Guardian, NSA)

Les også
NSA infiltrerte World of Warcraft og Xbox Live
Les også
Ny Snowden-avsløring: NSA angrep Tor-tjenesten
Les også
Skulle hacke NSA - angrep NASA i stedet
Les også
Slik fikk Snowden tak i de topphemmelige dokumentene
Les også
NSA dekket store PRISM-kostnader for IT-selskapene
Les også
Ny avsløring: NSA spionerte på FN
Les også
Kan overvåke 75 prosent av all nettrafikk i USA
Les også
The Guardian måtte knuse disker med PRISM-filer
Les også
NSA bryter spionreglene flere tusen ganger årlig
Les også
Hemmelig rett har godkjent videre NSA-overvåkning
Les også
IT-giganter trygler om å få fjernet munnkurven
Les også
Dette gjorde Microsoft for å la NSA overvåke deg
Les også
Nytt topphemmelig overvåkningsprogram avslørt
Les også
Dette er mannen som avslørte NSA
annonse