Til hovedinnhold

Lavabit-grunnlegger vil gjøre alle e-poster sikre

Det må han imidlertid ha hjelp for å få til.

Shutterstock 90909827, 128154392

Den anonyme e-posttjenesten Lavabit ble som kjent brått lagt ned av eieren Ladar Levison i kjølvannet av NSA-avsløringene til Edward Snowden, som selv brukte denne tjenesten. Den konkrete årsaken er ikke kjent, men Levison sa han følte seg «presset» til å stenge tjenesten.

Men, han har tydeligvis ikke tenkt å gi opp kampen for anonyme og NSA-sikre e-posttjenester riktig ennå. Nå melder Forbes nemlig at Levison har dannet en allianse med mål om å utvikle den ultimate anonymitetsløsningen.

P2P-kryptering

Alliansen heter «Dark Mail Alliance» og er inngått sammen med Mike Janke, grunnleggeren av en annen anonym e-posttjeneste ved navn Silent Circle, som i likhet med Lavabit også er nedlagt.

Idéen til Levison og Janke innebærer å utvikle en type «peer-to-peer»-kryptering hvor både metadata og innholdet i e-postene krypteres, og hvor kun sender og mottaker selv kan dekryptere innholdet, slik at ingen tredjeparter kan få innsyn.

Ifølge de to grunnleggerne er dagens e-posttjenester ikke gode nok til tross for ulike sikkerhetstiltak, og denne løsningen kan endelig gjøre e-poster fullstendig uleselige for andre enn de involverte.

– Vi mener e-posttjenestene er fundamentalt ødelagte i sin nåværende arkitektur. Dette er en mulighet til å utvikle en ny e-posttjeneste hvor nøklene lages på selve enhetene og kan kun dekrypteres av brukeren, sa Mike Janke til Forbes.

Trenger støtte fra de store

Denne krypterings- og dekrypteringsprosessen håper de å gjøre så brukervennlig og strømlinjeformet at hvem som helst kan gjøre det på egen hånd.

Meningen er å utvikle teknologien som et verktøy som de store e-posttjenestene til aktører som Google, Microsoft og Yahoo kan bruke. Dermed er Levison og Janke altså avhengig av støtte fra disse selskapene, noe som ennå er langt fra sikret.

Derfor er det også uvisst når vi eventuelt får prøvd løsningen, men du kan holde deg oppdatert ved å registrere e-postadressen på hjemmesiden til Dark Mail Alliance.

NSA-avsløringene har også inspirert andre sikkerhetsløsninger: «Kvantekryptologi» kan hindre spionasje effektivt »

(Kilde: Forbes, via The Next Web)

annonse