Til hovedinnhold

Skal lage helt sikker og anonym e-post-tjeneste

Nye Mega får knallhard kryptering.

Vikram Kumar @ LinkedIn

For litt siden begikk den sikre meldingstjenesten Lavabit «personverns-seppuku», hvor grunnlegger Ladar Levison la ned virksomheten fremfor å «gjøre seg delaktig i forbrytelser mot det amerikanske folk», som han selv formulerte det.

Uten å gå i detaljer ga Levison uttrykk for at han følte seg presset til å legge ned tjenesten av myndighetene, noe som skjedde etter Snowden-avsløringene om massiv overvåkning av Internett fra NSA og fra Storbritannia, og spionasje mot EU. Snowden benyttet nettopp Lavabit til sin kommunikasjon.

Mega vil overta

Nå har Kim Dotcoms Mega – som liker å kalle seg «personvernsselskapet» – lettet på sløret for den nye, spionsikre kommunikasjonstjenesten de varslet om tidligere i år, og ser ut til å gjøre seg klare til å ta over stafettpinnen fra Lavabit.

sitat"#Mega's open encrypted email service outside of #NSA reach will change the way people use email forever. You'll see. Coming 2014.— Kim Dotcom (@KimDotcom) August 9, 2013"

ZDNet har snakket med Megas administrerende direktør, Vikram Kumar, som forteller at arbeidet er godt i gang med å sette opp tjenesten. Den skal bygge på bruker-til-bruker-krypteringen som allerede finnes i Megas fildelingsfunksjoner, men er fortsatt et stykke unna ferdigstilling.

– Det største teknologiske hinderet er å tilby funksjonalitet som folk forventer, som muligheten til å søke i e-poster, som er trivielt å tilby dersom e-postene lagres i klartekst på serveren. Dersom serveren kun kan se krypterte data må all slik funksjonalitet bygges på klientsiden, som ikke er umulig, men svært vanskelig, sier Kumar til ZDNet.

Kryptering hele veien

Et hovedpoeng for Mega er altså å sørge for at krypteringen av innholdet forholder seg intakt hele veien fra avsender til mottaker, og at ingenting er dekryptert på serveren. Mega ønsker nemlig ingen bakdører inn til brukernes kommunikasjon, ifølge Kumar.

Dersom man skal sende e-post til noen som ikke sitter med en Mega-klient, kan imidlertid dette være vanskelig – men det skal være nettopp denne type utfordring selskapet nå holder på å takle.

– På denne og andre fronter driver vi med skikkelig banebrytende greier, og det er neppe noen andre i verden som tar vår tilnærming til å bringe ekte krypto til massene, fortsetter Kumar, og legger til at slikt likevel er såpass utfordrende at det nok tar flere måneder før det hele er fullstendig klart.

Flytter heller enn å slippe til spioner

Akkurat som enkelte VPN-tilbydere sier Mega at de heller vil flytte til et annet land enn å la myndighetene få tilgang til deres servere, noe som godt kan komme til å bli nødvendig dersom utviklingen i deres nåværende hjemland – New Zealand – fortsetter som i dag.

Torrentfreak forteller nemlig at Kim Dotcom selv antydet Island som en mulig ny base for Mega, dersom et nytt lovverk i New Zealand kommer på plass i sin nåværende form. De to lovtekstene, GSCB og TICS, vil tvinge internettilbydere til å sørge for at myndighetene har muligheten til å snappe opp borgernes kommunikasjon på Internett.

Dotcom er imidlertid ikke alene om å mislike disse lovtekstene, og Stuff forteller at selv Microsoft forrige uke omtalte lovene som en trussel mot IT-bransjen i landet – og advarer om at de, og flere andre selskaper, vil kunne forlate landet dersom disse faktisk innføres.

Det er ikke vanskelig å kryptere kommunikasjonen din:
Ekstra: Slik kan du gjøre videosamtaler og direktemeldinger helt sikre »

(Kilder: ZDNet, Torrentffreak, Stuff via Torrentfreak)

annonse