Til hovedinnhold

AUO med billigere 4K-TV

Tar i bruk spennende teknologi på ny 65-tommer.

AUO

4K skal nå kalles Ultra HD, men det endrer ikke på det faktum at TV-er med neste generasjons oppløsning på 3840 x 2160 piksler kommer til å koste skjorta.

Du må regne med å punge ut en fem- eller sekssifret sum for å få fatt i en 4K UHD-TV neste år eller i umiddelbar framtid, men dette kan raskt endre seg.

Taiwanske AUO har nå avduket en 65 tommer stor 4K-TV som tar i bruk IGZO-teknologi. Dette er et lyssterkt panel som vil trekke mindre strøm enn nåværende teknologi, og som vil koste mindre å produsere. Billigere produksjon betyr billigere sluttsum for oss dødelige.

Overlegne IGZO

Med AUOs nye 65-tommer får vi med andre ord 4K-oppløsning uten ulempene: Skjermen trenger ikke like mye bakbelysning for å gi lys til de mange pikslene, TV-en kan holde seg slank og strømregningen blir holdt nede.

Hittil er det japanske Sharp som har hatt et eksklusivt grep på IGZO, som står for «indium gallium zinc oxide». Nå hiver imidlertid AUO seg med i konkurransen.

En av de største fordelene med IGZO-halvlederne i UHD-TV-er er prisen i forhold til LTPS-teknologi («low-temperature poly silicon»). IGZO har en overlegen overføring av lys og en tynnere konstruksjon, noe som fører til mindre behov for LED-baklys til å lyse opp hele panelet.

IGZO kan i tillegg bli brukt sammen med IPS LCD-teknologi for å gi bedre innsynsvinkler.

Billigere alternativer

Hvis 65-tommeren fremdeles blir for dyr når den eventuelt dukker opp på markedet, har AUO enda et par triks i ermet:

Det taiwanbaserte selskapet har også utviklet en mer konvensjonell 55-tommers 4K-TV med et bredt fargespekter. Hvis du sikter enda lavere, vil de også by på en 50 tommer stor TV i vanlig HD, men med en syltynn ramme på 35 millimeter.

(Kilde: AUO)

annonse