Til hovedinnhold

4K bytter navn

TV-bransjen prøver å rydde litt i navnerotet.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
Vegar Jansen

Det er alltid moro med ny teknologi, men nye ting betyr også gjerne mye krangling i kulissene. Ikke minst for hva navnet skal være.

For TV-bransjen har navnesurret rundt høydefinisjonsfjernsynsapparatene vært lange og gode. HD, HD Ready og Full HD har fått lov å lage mye hodebry for TV-forhandlere, TV-kjøpere og folk som skal prøve å forklare deg forskjellen.

UHD, ikke 4K

På onsdag skal mange av de høye herrer i CEA (Consumer Electronics Association) ha diskutert og stemt over navnet til neste generasjon TV-teknologi, som har fire ganger så høy oppløsning som Full HD (1080p). Denne standarden har gjerne blitt omtalt som 4K. Nå heter den offisielt kun Ultra High Definition, som da kan forkortes til UHD.

Minimumskravet til en UHD-TV er 3840 x 2160 piksler, en digital kontakt som kan ta imot et UHD (4K)-signal og må kunne vise originale UDH (4K)-bilder, ikke bare oppskalere innhold med lavere oppløsning.

Det skal være flere grunner til at Ultra High Definition ble valgt fremfor 4K. En av dem går i at 4K egentlig ikke sier mannen i gata noe som helst, mens Ultra HD vil tolkes som noe som er bedre enn vanlig HD.

Et annet viktig punkt er at 4K, som jo er kort for tallet 4000, ikke er nøyaktig nok. I UHDs oppløsning på 3840 x 2160 piksler er jo tallet 4000 ganske så fraværende. Denne unøyaktigheten åpner også for potensielle søksmål i land med slike juridiske tradisjoner. Hvis en kranglevoren kunde kjøper en 4K-TV, kan du vedde på at han blir sur dersom han ikke kan telle fire tusen piksler på en rad.

Det er også et poeng at industrien blir enig med seg selv. Hvis de forskjellige aktørene opererer med forskjellige betegnelser, kan det skape forvirring om det én eller flere standarder, og det blir fort spørsmål om kompatibilitet på tvers av tjenester og merker.

4K og 8K = UHD

Ultra høydefinisjon har frem til nå gjerne blitt omtalt som 4K og 8K, der sistnevnte har fire ganger så høy oppløsning som 4K. Siden UHDs 3840 x 2160 piksler nå bare er et minimumskrav, betyr dette at gamle 8K også havner under denne UHD-betegnelsen.

Men fire ganger så høy oppløsning er jo en markant forskjell. Så hvorvidt denne enda mer supre UHD-standarden med tiden vil få sitt eget navn, gjenstår jo å se.

Kilde: TechRadar

annonse