Til hovedinnhold

Robotslange vil krype gjennom kroppen din

Og den skal gjøre det av en veldig god grunn.

OC Robotics

Har du slangeskrekk eller har sett for mange skrekkfilmer der usle udyr inntar kroppene til hjelpeløse ofre, da kan muligens denne robotslangen være i det meste laget. Den er nemlig designet for krype rundt inne i deg, men frykt ikke! Roboten er ment for å hjelpe deg og menneskeheten i kampen mot kreft.

Den 30 centimeter lange mekaniske slangen skal åle seg sakte gjennom kroppen på jakt etter kreftsvulster. Slangen er ikke bare en speider, den er en kriger også – og kan således fjerne ondsinnede svulster.

Robotslangen er heldigvis ikke automatisk, og styres trygt og sikkert av en kirurg som befinner seg rett i nærheten med dataspillaktige kontroller.

Se og føle – ikke røre?

Fordelene med en slik kreftbekjempende robotslange er mange. Den gjør det for eksempel lettere for leger å lete og «føle» seg gjennom kroppen til en pasient, og den skal gjøre det unødvendig med større kirurgiske inngrep – slik at du slipper unna store arr og traumer.

Roboten er fremdeles på et prototypnivå, men forskerne er optimistiske i henhold til at den ikke etterlater store arrvev og operasjonssår hos pasienter.

Robotslangen ble nylig vist fram på International Conference on Oncological Engineering hos University of Leeds, og er utviklet av det engelske selskapet OC Robotics.

– Avgjørende for kreftbehandling

Selv om slangen fremdeles er på et tidlig stadium og ikke har vært i bruk ennå, er forskning og innovasjon alltid ekstremt viktig for et felt som medisin og kreft, mener Safia Danovi fra Cancer Research UK.

– Kirurgi er en hjørnesteinsbehandling for kreft. Nye teknologier som bidrar til å gjøre det enda mer presist og effektivt er helt avgjørende, sier hun til BBC.

– Takket være forskning, endrer innovasjoner som «nøkkelhullskirurgi» og robotikk behandlingsmulighetene for kreftpasienter. Denne utviklingen må fortsette, sier hun.

Kreft står bak cirka 13 prosent av alle dødsfall verden rundt hvert år, ifølge World Health Organization.

(Kilde: OC Robotics)

annonse