Til hovedinnhold

Dette er ikke et barn

Robot-babyen Diego-san smiler og surmuler i vitenskapens navn.

David Hanson / YouTube

Det du ser på bildene ovenfor er ikke et ekte barn, men det er heller ingen vanlig plastdukke. Navnet er Diego-san, og han er en avansert robot som klarer å utføre flere ulike ansiktsuttrykk.

Poenget med Diego-san er ikke å gi deg mareritt eller å skremme folk fra å bli foreldre, men å hjelpe til i vitenskapens navn. Nederst i saken kan du se en video som viser hva den lille krabaten er i stand til å gjøre.

Gigantisk ettåring

Dr. Javier Movellan poserer sammen med en uferdig versjon av Diego-san.Foto: UCSD Machine Perception Lab

Diego-san er oppkalt etter University of California San Diego (UCSD), hvor institusjonen Machine Perception Lab, sammen med National Science Foundation, har bidratt med midler for å utvikle det mekaniske spedbarnet i over to år.

Midlene har gått til de to selskapene Kokoro Co. Ltd. og Hanson Robotics. Disse spesialiserer seg i å lage realistisk animatronikk og virkelighetstro androider, og Diego-san er deres nyeste påfunn.

Roboten skal etterligne en baby på ett år, men når det gjelder fysisk størrelse, er Diego-san mye større enn sine menneskelige sidestykker.

Diego-san er følgelig 130 centimeter høy og veier 30 kilogram. Årsaken til den forholdsvis massive størrelsen er at det er billigere å produsere store deler enn små. Bare hodet består av 27 bevegelige deler, mens hele roboten totalt sett har 44 ledd.

Barnehjernens utvikling

Hovedårsaken til at Diego-san eksisterer og ble årets nyttårbarn i robotenes verden, er for å gi forskere en ny plattform for å studere kognitiv utvikling hos nyfødte og småbarn.

Roboten har et realistisk fjes fordi UCSD forsker på naturlig kommunikasjon. Målet er å forstå utviklingen av sensorisk-motorisk intelligens ut fra et informasjonsteknologisk ståsted, som det så fint heter.

– I all hovedsak prøver vi å forstå beregningsorienterte problemer som ansiktet til et spedbarn møter når barnet lærer å bevege sin egen kropp og bruke ansiktet til å kommunisere fysisk og sosialt, sier dr. Javier Movellan fra UCSDs Machine Perception Lab.

Vi er på Facebook!

Se Diego-sans mange ansiktsuttrykk i videoen nedenfor:

(Kilde: Gizmag)

annonse