Til hovedinnhold
NyhetÅret som gikk: Del 5 av 5

Operatørene fornyer seg drastisk

Nye abonnement og tjenester har vært svært viktig i 2013.

Shutterstock/Leo Kropotov

Ny hverdag for operatørene

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

Noe av det viktigste som har skjedd i år handler om abonnement og tjenester.

Privatmarkedsdirektør, Karl Fredrik Lund, og resten av NetCom ryddet opp i abonnementsjungelen sin i mai. De andre operatørene fulgte raskt etter.Foto: Vegard Haugen, Amobil.no
Årsaken: Denne oversikten viser den ventede årlige økningen i datatrafikk fremover.Foto: Cisco

Operatørene måler bare datamengde

Det kan synes som om operatørene har vært misfornøyde med den kraftige økningen av datatrafikk i nettene sine. For noen år siden var det flere operatører som mente at de var redde for å bli "dumme rør", altså selskaper uten egne tjenester, som bare fungerer som formidlere av andres innhold.

Utviklingen har likevel fortsatt ufortrødent videre, til tross for tanker om å blokkere for IP-telefoni og andre fikse idéer. Dette ble året de norske mobiloperatørene omfavnet datatrafikken.

Etter en omlegging gjort av NetCom i mai, har Telenor og de andre fulgt det Telia-eide selskapet inn i en virkelighet der SMS og taletrafikk er inkludert i de fleste abonnement, med datakvoter som den viktigste forskjellen mellom abonnementene. Du må fortsatt være forberedt på å betale for datatrafikken din, og det som ofte omtales som fri bruk for de dyreste løsningene er stort sett ikke reelt fri bruk.

Uansett er dette en frisk, ny tanke som vi har ventet en stund på.

Les også: NetCom blir et "dataselskap"

BankID på Mobil for NetCom

Har du surret bort brikken til nettbanken din noen gang? Det har vi. Etter at Telenor og noen få andre operatører har tilbudt brikkeløs, og ikke minst Java-løs, innlogging i nettbanken via mobilen, får de endelig NetCom med på laget.

Les også: Nå får du BankID hos NetCom

Det betyr at løsningen nå er tilgjengelig for de fleste som har en mobiltelefon i Norge, og godt er det. Både for oss surrehuer, og for de som ser med stadig større skepsis til de jevnlige sikkerhetstruslene Java representerer.

Mobiler med fleksible skjermer er endelig på markedet. Les mer på neste side.

Endelig fleksible skjermer

Det er to ting vi som følger mobilbransjen har ventet lenge på. De er riktig nok svært forskjellige, men både tildelingen av restefrekvensene fra digitaliseringen av etermediene, og frislipp av de fleksible skjermene, har vært ventet i lang tid. Nå har det løsnet for begge deler.

August Baumann er administrerende direktør i NetCom. Selskapet står nå klare til å teppelegge Norge i 4G-dekning, etter at de fikk god uttelling i frekvensauksjonen.Foto: Varog Kervarec
Også Telenor står klare til å gi deg langt bedre dekning fremover.Foto: Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Digitial Dividende

Mange år etter at de analoge TV-sendingene er borte, har endelig styresmaktene fått til å arrangere en frekvensauksjon.

Akkurat hva som har forsinket prosessen skal være usagt, men tilsvarende auksjoner er forsinket på tvers av Europa, og EU har måttet gi dispensasjoner til flere land som har somlet med å få på plass ny bruk av frekvensene som tidligere ble brukt til dette formålet.

Frekvensene som har blitt til overs gjennom digitalisering av etermedier er kjent under navnet "digital dividende", og her ligger blant annet viktige frekvensbånd for dekning av store områder samtidig.

Det er vanskelig å utpeke en klar vinner av auksjonen, det måtte i så fall kanskje være eierselskapet bak mobilt bredbåndsleverandøren Ice, som fikk en uventet stor bit av kaken. Den største taperen er det imidlertid enkelt å peke ut. Tele 2 gikk tomhendte fra auksjonen, og må skyte en hvit pil etter teppeleggingen av 4G-dekning som Ice, NetCom og Telenor nå kan gå i gang med.

Dette overrasket mange ettersom Tele2, og dekningsselskapet deres, Mobile Norway, ikke har møtt særlig motstand i ønsket om å bygge landets tredje riksdekkende mobilnett. Akkurat hva Access Industries og Ice skal med frekvensene de stakk av med, er foreløpig ikke kjent.

Les også: Nå får langt flere 4G i Norge

LG G Flex er den første telefonen med fleksibel skjerm som faktisk kan "flekse" litt. Den bøyde telefonen kan klemmes flat mot et bord uten å ta skade av det.Foto: Skjermdump/Youtube/LG
Ring, ring, ring, ring, ring, ring, ring, ring, banana phone!Foto: LG

Fleksible skjermer

Akkurat som enorme, og kliss flate, TV-skjermer var science fiction en gang i tiden, har også fleksible skjermer vært det frem til nå. Det til tross for at både Samsung og LG har ertet oss ved å vise frem stadig nye og merkelige prototyper på fleksible skjermer ved hver eneste elektronikkmesse de siste årene.

I år løsnet det endelig, men kanskje ikke på den måten enkelte kunne ønsket seg. Samsung Galaxy Round og LG G Flex virker å være typiske førstegenerasjonsprodukter, som tjener som trappetrinn opp mot den virkelige skjermrevolusjonen.

Begge de to modellene har nemlig fleksible skjermer, men foruten halfpipe-formen på Galaxy Round, og bananbøyen på G Flex, ser de ikke fryktelig futuristiske ut. G Flex kan riktig nok bøyes flat mot harde overflater uten å dø av det, men det er stort sett det hele.

Med dette har to av verdens største skjermleverandører satt teknologien i salg, og fått den ut i hendene til, om ikke massemarkedet, så til såkalte "early adopters". Det betyr masse erfaring med hvordan teknologien fungerer, det betyr produksjonsvolum og etter all sannsynlighet betyr det aktiv utvikling av neste generasjon telefoner med teknologien.

Førstegenerasjonsprodukter lever nesten aldri opp til all viraken rundt, men de brukes til å perfeksjonere produktet, og å stake ut veien videre. Til neste år kommer sannsynligvis nye produkter basert på de fleksible skjermene. De kommer neppe til å se fryktelig futuristiske ut de heller, men ser vi tre og fire generasjoner frem i tid, kan det begynne å likne på noe, og da startet altså historien med Galaxy Round og G Flex.

Årskavalkaden vår er ferdig, men kanskje vi har glemt noe? Syng ut i forumtråden under, og ha en fortsatt fin høytid.

annonse