Til hovedinnhold

iPhone kan få ansiktsgjenkjenning i 3D

Dagens løsninger er lette å lure seg forbi. Denne skal bli sikrere.

Slik kan en fremtidig iPhone-modell komme til å gjenkjenne brukeren. (Illustrasjon: Appleinsider.com)

Ansiktsgjenkjenning var en av de store nyhetene i Android 4.0. Løsningen går ut på at du i stedet for koder eller låsemønstre bruker ansiktet ditt til å låse opp mobilen. Mobilen gjenkjenner deg basert på bildet du tok da du aktiverte funksjonen. Problemet er bare at løsningen er svært usikker, og den kan lures ved å holde et enkelt fotografi av eieren foran mobilen. Nå tyder mye på at Apple jobber med en sikrere løsning.

Les også: Her bryter han Googles nye sikkerhet

Patentsøknaden Apple nylig leverte heter nemlig "3D Object Recognition", og går ut på at en enhet gjenkjenner ansiktet til eieren i tre dimensjoner – altså vil det ikke nytte å holde et flatt fotografi foran kameraet.

Kjøpte selskap i 2010

Patentsøknaden har egentlig ikke opphav i Apple selv, men fra selskapet Polar Rose Inc, som Apple kjøpte for 29 millioner dollar i 2010.

Løsningen skal fungere ved bruk av helt vanlige kamera på for eksempel mobiler og nettbrett. De tredimensjonale bildene skal settes sammen av flere bilder, eller en video av ansiktet til brukeren.

Har levert flere søknader

Apple har også tidligere søkt om patenter på ansiktsgjenkjenning. Det er bare en måned siden Apple søkte om patent på en løsning som bruker frontkameraet på en mobil til å å åpne telefonen, og til å endre innstillingene basert på hvem som blir gjenkjent.

Ansiktsgjenkjenning har blitt stadig vanligere den siste tiden, men det er foreløpig for det meste to bruksområder som har dukket opp; sikkerhet og gjenkjenning av personer i fotografier.

Mange av dagens mobiltelefoner, inkludert Apples egen iPhone, kan gjenkjenne personer i bilder og katalogisere bildene basert på hvem som er med.

Les også: Test av Apple iPhone 4S

Lang tid fra patent til produkt

Det er vanlig at resultatene av patentsøknader bruker noen år på å vise seg, så det virker tvilsomt at denne typen ansiktsgjenkjenning dukker opp i iPhone-modellen som ventes lansert til høsten – men kanskje får vi se noe som likner i løpet av 2013?

Både Apple og flere av konkurrentene har de siste par årene vist at de mener alvor med å kjøpe opp mindre selskaper med unike produkter. Et av de mest kjente eksemplene på det er talegjenkjenningen Siri som ble lansert sammen med iPhone 4S.

Les også: Nå kan du styre nesten alt med stemmen

(Kilde: appleinsider.com)

annonse