Til hovedinnhold

Dette lanserte Apple mandag kveld

Slipper ny MacBook Pro og iOS 6.

Apple

På den årlige utviklerkonferansen til Apple, Worldwide Developer Conference, holdt det kjente selskapet en lanseringsfest uten sidestykke i kveld.

En rekke nye produkter og tjenester har blitt annonsert. Alt fra en bærbar MacBook Pro med superskjerm til et nytt operativsystem for iPad og iPhone.

Se vår dekning av lanseringen ord for ord her »

Helt ny Macbook Pro

Nye MacBook Pro med Retina-skjerm.Foto: Apple

Kveldens største nyhet var en splitter ny MacBook Pro med superskjerm – «Retina Display». Skjermen er på 15,4 tommer, og holder hele 2880 x 1800 piksler – det er fire ganger normalen i dag.

Med en så høy oppløsning på en så liten skjerm får du sylskarp grafikk, og punktene blir så små at du ikke kan se de. I tillegg har Apple jobbet mye med selve panelet, slik at det nå skal være langt mindre blankt enn det har vært tidligere.

Maskinen kommer med Intels nye prosessorgenerasjon, Ivy Bridge, i form av en i7-prosessor med en klokkefrekvens på 2,3 GHz eller 2,7 GHz. Om du vil kan du få med opp til 16 GB minne, og maskinen kommer med et GeForce GT 650m-skjermkort fra Nvidia.

Batteritiden skal være den samme som før, rundt 7 timer under normalt bruk. Selv om maskinen nå er veldig tynn, kommer den med en rekke tilkoblingsmuligheter. Den har to ultramoderne Thunderbolt-kontakter, kortleser, HDMI-utgang og USB 3.0.

Maskinen er ikke mer enn 1,8 centimeter tykk, noe som ikke er stort mer enn en MacBook Air, og veier rett under 2 kilogram. Maskinen er allerede tilgjengelig for salg, og prisen starer på 17 990 kroner.

Se alt som er nytt i med den nye MacBook Pro her:
Nye MacBook Pro slår alle rekorder »
Se video av den nye maskinen her »

Oppdatert Air og Pro

MacBook Air(bildet) og MacBook Pro har fått ny maskinvare.Foto: Apple

Den tradisjonelle MacBook-pro serien vil fortsette å eksistere selv med nykommerens inntog, men også denne har fått ny maskinvare. Også her blir Intels Ivy Bridge-prosessor tatt i bruk, sammen med Nvidias GeForce GT 650m-skjermkort.

Dette vil gi en vesentlig ytelsesforbedring over forgjengeren.

Prisen vil forbli den samme som gårsdagens modeller har kostet, og den nye generasjonen er allerede tilgjengelig for salg.

MacBook Air får også en oppfriskning, med Ivy Bridge-prosessor og 8 GB internminne. Du får den med 512 GB SSD-lagring, og Apple selv hevder at grafikkytelsen nå skal være 60 prosent bedre enn hos forgjengeren.

Nye MacBook Air vil komme som både 11" og 13", og prisen starter på henholdvis 8290 kroner og 9990 kroner. Den er allerede tilgjengelig for salg.

Les alt om den nye MacBook Air:
Lik på utsiden, men langt heftigere spesifikasjoner »

iOS 6 i prøveversjon

Apple har lansert iOS 6.Foto: Istock/000018612103S

Apple viet også mye av tiden på dagens lansering til det nye operativsystemet for iPhone, iPad og iPod Touch – iOS 6.

Det nye systemet har 200 store og små nyheter.

Siri er Apples talestyring, som nå har fått en solid oppgradering i form av både kunnskap og språkforståelse. Nå kan den hjelpsomme damen starte programmer for deg, sende «Tweets», resevere bord på resturanter og mye mer.

Men norsk tale, det forstår hun enda ikke.

Do Not Disturb er en ny funksjon for deg som ikke vil bli forstyrret i utide. Aktiverer du denne vil telefonen motta meldinger og samtaler som normalt, men den vil ikke lage en eneste lyd eller gi signaler i noen form. Denne kan tidsstyres, slik at den automatisk blir aktivert om natten. Du kan også sette opp filtreringer, slik at enkelte kontaktgrupper kan sperres helt på bestemte tider av døgnet – eller du kan la andre slippe igjennom selv om funksjonen er aktivert.

Facetime er Apples videosamtale-funksjon. Denne fungerer nå sømløst mellom telefon, nettbrett og Mac-maskinene. Hvis noen ringer deg på telefonen, kan du ta samtalen på en Mac-maskin eller på en iPad.

Mail får nå en VIP-funksjon, som prioriterer nettopp de som er viktige for deg i en egen innboks. Nå skal det også være mulig å sette inn bilder i en mail du allerede skriver, noe som ikke har vært mulig tidligere.

Passbook er en ny applikasjon som samler alle former for biletter – til kino, bussen, toget, flyet, sportsarrangementer og mye mer. Dette er en aktiv app, så om flyet ditt bytter gate vil Passbook holde deg informert om dette.

Facebook er nå tatt inn i varmen, og er integrert like tett i iOS 6 som Twitter er i dagens operativsystem.

Apple skroter Google Maps, og bringer inn sin egen karttjeneste til alle mobile enheter, som også inkluderer 3D- og satelittvisning.

Apples nye karttjeneste.Foto: Apple

Kartene kommer med sanntidsoppdatering av trafikkuhell, kø og lignende. Det kommer med turn-by-turn-navigasjon, slik tradisjonelle GPS-er har, og varsler om det skjer en ulykke eller er mye kø på veien du skal ta.

iOS 6 er nå tilgjengelig for utviklere, men når folk flest får tak i operativsystemet er enda ikke kjent. iOS 6 vil støtte iPhone 3GS og senere, Ipad 2.- og 3.-generasjon, samt iPod Touch 4. generasjon og senere.

Se alt som er nytt i iOS 6 hos Amobil.no:
Apple har lansert iOS 6 »

Apples OS X Mountain Lion får lanseringsmåned

OS X Mountain Lion, Apples nye operativsystem, har vært tilgjengelig i en prøveversjon i lang tid. I dag ble det annonsert at den endelige lanseringen vil finne sted i juli. I dag ble over 200 nye funksjoner annonsert.

Apple fornyer sitt operativsystem, OS X.Foto: Apple

Blant de nye tjenestene finner vi Notes, Reminders og Game Center, samt Messages, som erstatter iChat. Andre funksjoner inkluderer Notification Center, Share Sheets, AirPlay Mirroring og integrering med den populære mikrobloggingstjenesten Twitter.

I tillegg til disse iOS-lignende tjenestene vil Mountain Lion også få innebygd diktering, akkurat som Apple iPhone 4S har i dag, takket være Siri-tjenesten.

Det kommende operativsystemet vil også være den første utgaven av OS X som er lagd spesielt med tanke på nettskytjenesten iCloud og bedre integrering med apper. Den aktuelle utviklerutgaven inneholder i tillegg Gatekeeper – som beskytter brukere fra ondsinnet programvare ved å gi dem full kontroll over hvilke apper som er installert på Mac-en.

Prisen blir 19,99 USD for de som ønsker å oppgradere fra dagens system. For alle som kjøper seg en ny Mac fra og med i dag vil det være gratis å oppgradere når den endelige lanseringen finner sted neste måned.

Les også:

Les også:

annonse