Til hovedinnhold

– Med iPhone 5 kommer sjokket

Nye lekkede bilder avslører detaljer.

9to5Mac

Det er ennå lenge til iPhone 5 antas å avdukes. Veldig lenge.

Men det hindrer ikke at rykteflommen går som et uvær for tiden, og nå har Apple-bloggen 9to5Mac fått tak i det som skal være en prototyp av neste generasjon iPhone.

Som alltid er det relativt god grunn til skepsis når denne typen bilder dukker opp, men nettsiden har tidligere vist seg å ha gode kontakter. Bildene ser også ut til å henge i den sannsynlige enden av skalaen, i forhold til en del tidligere spekulasjoner.

Ifølge informasjonen nettstedet hevder å sitte på, og bildene som underbygger det hele, vil iPhone 5 videreføre designet fra dagens telefoner.

Bildene av prototypen er uten innhold, men viser hvordan hele baksiden av telefonen brukes som antenne. (foto: 9to5Mac)

Noen vesentlige endringer ser det derimot ut til å bli, og spesielt to av disse vil nok skape blandede mottakelser - avhengig av hvem du snakker med.

Skjermen endret betydelig

For det første ser det ut til at Apple går opp fra en skjermstørrelse på dagens 3,5" til 4". Endringen vil utelukkende skje i høyden, med unntak av en anelse tynnere ramme. For mens bredden på telefonen vil bli den samme - og det ryktes at oppløsningen blir 1136x640 punkter.

Dette er vesentlig på flere måter. For det første får telefonen en større skjerm, og vil med det legge seg nærmere flaggskipene fra Samsung og LG. Mer viktig er det kanskje at dette betyr at en nå går over til et (nesten) 16:9-format, noe Apple så langt har holdt seg unna.

Bedre for deg, utviklere må jobbe overtid

For deg som bruker betyr det først og fremst mer bredde når du surfer på nett, og en bedre opplevelse når du ser på filmer i bredformat. Ved å ikke gjøre telefonen bredere vil Apple sørge for at telefonen fortsatt enkelt skal kunne brukes med én hånd.

Utviklere vil nok på sin side irritere seg over at alle applikasjoner nå må redesignes for å tilpasses det nye skjermformatet. Apple har tidligere hengt ut Android-markedet fordi det er så vanskelig for utviklere å tilpasse seg alle skjermstørrelser og formater, mens en med iPhone kun har én standard å forholde seg til. Nå kan det altså se ut til å bli endringer på det.

Denne ser ut til å bli historie - og da får også tilbehør problemer.

Tilbehør kan bli ubrukelig

En annen vesentlig endring er at iPhone 5 ser ut til å bli den første telefonen fra selskapet som dropper den klassiske kabelpluggen/dockingporten, som selskapet har brukt mer eller mindre uendret i et tiår.

Dagens løsning har hele 30 koblingspunkter, noe som tar svært mye plass, mens den nye pluggen vil bli vesentlig smalere. Det ser ikke ut til å bli en standard micro-USB-plugg, og ei heller en Thunderbolt-løsning - men i stedet holder Apple seg til en særegen løsning.

Denne endringen vil fort kunne bli den mest dramatiske endringen Apple gjør med nye iPhone. Årsaken er at svært mye utstyrt nå er spesialtilpasset iPhone og iPod. I tillegg til masse dedikert tilbehør, er også mange større produkter designet for å kunne støtte disse produktene. Ved å endre dockingløsningen så vil en i praksis gjøre store deler av dette utstyret enten ubrukelig eller langt mindre funksjonelt.

Så gjenstår det å se om Apple har en løsning for dette, eller om dette betyr svært gode tider for tilbehørsprodusenter.

Dette er gamle «ønsketenkninger» om hvordan nye iPhone 5 blir. (foto: Macrumors.com (konseptskisse))

En rekke mindre endringer

Ellers er det mindre endringer som ser ut til å bli gjort på designsiden. Blant annet ser det ut til at hodetelefonpluggen flyttes til undersiden av telefonen, frontkameraet er sentrert og at den økte størrelsen på telefonen gir plass til et større batteri - som kan komme til nytte hvis telefonen faktisk får 4G-støtte.

Den plassen som en mindre dockingkontakt frigjør, vil ifølge MacRumors trolig brukes til en bedre høyttaler.

Baksiden av telefonen ser også ut til å ha fått byttet ut sin glassplate med en metallplate. Dette er trolig for å minke problemet med at glasset knuser når telefonen - før eller siden - går i bakken for hardt.

Nettstedet uBreakiFix hevder på sin side å ha mottatt en lignende bilder - men autentisiteten av disse er brakt under tvil.

Fasiten får vi trolig i oktober.

Les også om den nye ladekontakten Apple har patentert her.

Les også: Apple kan droppe Google Maps

annonse