Tek.no

Nyhet

Dette kan revolusjonere mobilfoto

Apple søkte patent på utskiftbare objektiver for mobiltelefoner.

15 Juni 2012 11:19

I dag er mobilkameraet det viktigste kameraet for mange av oss. Det skyldes ikke at bildene blir spesielt gode – snarere at mobilkameraet er det eneste vi har med oss til enhver tid. En patentsøknad fra Apple viser hvordan selskapet ønsker å gjøre mobilbildene bedre.

Patentsøknaden heter "Bakdeksel for en bærbar elektronisk enhet med mulighet for ulike objektiver".

Les også: Test av Apple iPhone 4S

Dagens mobilkamera har begrensninger

Dagens mobilkamera er begrenset av flere ting. En av disse tingene er optikken som sitter foran kamerasensoren. Hvis det fantes en måte å gjøre alt glasset foran sensoren utskiftbart på uten at det tok mer plass enn dagens løsninger, kunne man fått langt mer allsidige mobilkamera.

Å gjøre kameradelen av telefonen like kompakt som i dag er den største utfordringen. I dag er de fleste mobilkameraer moduler som i én liten sort kube har både sensor, linser og elektronikk.

Utskiftbar optikk

Løsningen Apple ser for seg er et avtagbart bakdeksel som gir brukeren tilgang på kameradelen i telefonen. Under bakdekselet kan du bytte ut kameraoptikk slik du vil, og når dekselet går på igjen holdes optikken på plass.

Dette kan gjøre det mulig å ha optikk for veldig spesifikke typer bruk, så som makrofotografi eller sort/hvitt-fotografi. Inkludert i den utskiftbare optikken er nemlig fargefilterne som sitter foran sensoren – disse er nødvendige for fargefotografering, og stjeler mye lys.

Les også: Olloclip gjør iPhone til systemkamera

Sort/hvitt-bilder i dårlig lys

Tar du kun sort/hvitt-bilder kan det gi langt bedre resultater å fjerne disse filterne. Det er spesielt under dårlige lysforhold dette kan ha noe for seg.

En annen mulighet som nevnes i patentet er muligheten for å sette på ekstra store objektiver med økt brennvidde, der deler av objektivet sitter på utsiden av selve telefonen.

Patentet ble opprinnelig søkt i slutten av 2010, og digital fotografering skal ha vært et felt som lå Steve Jobs' hjerte spesielt nært.

Les mer om fremtidens kameraoptikk på Akam.no

(Kilde: appleinsider.com)

Les også
Nokia 808 Pureview mot Galaxy S III og iPhone 4S
Les også
iPhone-tilbehøret ditt kan bli ubrukelig
Les også
Windows Phone 8 kan komme i kveld
Les også
Pentax K-01: Byggekloss eller kamera?
Les også
Tjen penger på mobilbildene dine
Les også
iPhone kan få ansiktsgjenkjenning i 3D
Les også
Lover lynkjapp autofokus på mobilkamera
annonse