Til hovedinnhold
NyhetTrendene fra Mobile World Congress

Større skjermer er bare begynnelsen

Slik ser de mobile trendene ut akkurat nå.

Espen Irwing Swang

Trendene fra Mobile World Congress peker ut retningen for fremtidens mobiltelefoni. Etter mange år med snakk om dingser du kan feste på deg, NFC og raskere mobilnett, ser det endelig ut til at noe begynner å skje. Eller gjør det egentlig det?

Flere leverandører er kommet på banen med klokker eller armbånd som på ulike måter snakker med smartmobilen. Og betalingsløsninger med NFC kommer sakte men sikkert i gang. Riktig nok ved siden av andre teknologier som både kan utfylle og erstatte NFC på en del områder. Men skredet av nye tjenester og bærbare dingser lar vente på seg, og det ser ikke ut til at det løsner med det aller første.

Så i hvilken retning peker utviklingen?

For å treffe blink med slike spådommer må man antakelig skyte med hagle, Usikkerheten øker proporsjonalt med hvor langt inn i fremtiden vi forsøker å se. Men på kort sikt skimter vi i det minste blinken.

Diger og deilig

Det mest åpenbare er dreiningen mot større skjermer. Ikke bare er vi allerede godt på vei til å akseptere skjermstørrelse på fem tommer eller mer, men når nye telefoner med skjermstørrelse helt opp til 4,7 tommer introduseres på markedet som «mini», er det ikke tvil om at denne utviklingen vil fortsette i alle fall en liten stund til.

En annen grunn til at vi føler oss rimelig sikre på dette er trendene i Asia. Her var de tidlig ute både med store skjermer og høy skjermoppløsning, og de ligger fremdeles et godt stykke foran oss. Kinesere og koreanere, som gjennomgående er mindre av vekst og har mindre hender enn oss, kjøper større mobiltelefoner. Her er det ikke uvanlig med skjermer som er både 6,5 og 7 tommer store.

Grensene flytter seg

Jerry Huang i Huawei med MediaPad X1. Denne mobiltelefonen har en skjerm som måler 7 tommer.Foto: Espen Irwing Swang

Det finnes selvsagt en grense for hva som er praktisk å håndtere, og telefonene blir neppe så mye større enn de største vi ser nå. Men mens de største skjermene i dag bare brukes av noen få, vil dette antakelig være snudd på hodet i løpet av kort tid.

Et eksempel som viser hvor fort dette endrer seg er Samsungs Galaxy Note. Den første Note-modellen kom i 2011 og hadde en skjerm på 5,3 tommer. Den ble presentert som en businessmodell for spesielt interesserte, og oppnådde aldri noen betydelig markedsandel.

Den foreløpig siste Galaxy Note-modellen, Note 3 kom i september i fjor, og har en skjerm på hele 5,7 tommer. Denne modellen ligger nå på 3. plass på Netcoms bestselgerliste, bare slått av Galaxy S4 LTE+, og Apple iPhone 5S. Sistnevnte er riktignok et eksempel på at ikke alle vil ha store skjermer.

7-tommer i lomma

Under Mobile World Congress viste Huawei MediaPad X1, en mobiltelefon med 7 tommer skjerm. For et par år siden ville denne modellen utvilsomt vært klassifisert som et nettbrett. Men under lanseringen la Huawei stor vekt på at dette er en mobiltelefon, og demonstrerte hvor lett du fikk den ned i så vel jakkelommer som bukselommer. Vi får nevne at den kinesiske Huawei-sjefens bukser nok er litt romsligere i lommene, enn de en gjennomsnittlig norsk ungdom opererer med.

Men hva skal du egentlig med større skjerm?

Det handler om komfort. På samme måte som vi gjerne vil ha større TV, større hus, større bil, raskere bredbånd, høyere lønn og lengre ferier. Har du en mobil med stor skjerm kan du velte deg rundt i digitalt innhold, i stedet for å måtte betrakte verden gjennom et kikkehull. Du kan veive, trykke og peke på skjermen, i stedet for å måtte finplukke.

Ingen ny skjermteknologi vist på MWC

Galaxy Gear Fit var det nærmeste vi kom en skjermnyhet. Dette er verdens første buede AMOLED-skjerm, ble vi fortalt.Foto: Espen Irwing Swang

For den som ventet seg ny skjermteknologi var Mobile Word Congress antakelig en nedtur. Her kom ingen brettbare, uttrekkbare eller fleksible skjermer. Det nærmeste i så måte var Samsungs Galaxy Gear Fit, et klokkearmbånd med pulsmåler. Denne har en avlang, buet og berøringssensitiv AMOLED-skjerm, som visst nok er den første i sitt slag.

LG har tidligere lansert en mobiltelefon med buet og fleksibel LCD-skjerm, LG G Flex, uten at telefonen tilfører noe nytt ut over å være en smule buet og en smule fleksibel.

Helse i vekst

Armbåndet til Samsung er ellers med på å peke ut en av de andre store mobiltrendene, som er helse. Ved siden av Samsung, hadde også Huawei og Sony sine variasjoner over dette temaet.

Foreløpig er det ikke så mye å rope hurra for. Dingsene kan telle skritt, og du kan få tilbakemelding på søvnmønsteret ditt. Loggefunksjonene er mer eller mindre omfattende, men det er bare Gear Fit som gir helsedata ut over å registrere hvordan du beveger deg.

Pulsmåleren som er bygget inn i Gear Fit gjør likevel ikke noe annet enn å sjekke pulsfrekvensen din. På sikt er det forventet at slike armbånd skal kunne overvåke en rekke helsefaktorer, som temperatur, blodsukker, blodtrykk, kolesterol, hjertearbeid og så videre. De mest optimistiske tror også at sensorer vil kunne gjenkjenne flere sykdommer, slik at du vil kunne hente en mer eller mindre komplett diagnose på mobilskjermen.

Så får vi overlate til den enkelte om de også vil tro på muligheten for å generere automatiske sykemeldinger, og skrive ut nødvendige medisiner på 3D-printeren. Enkelte 3D-printere kan faktisk skrive ut sukkertøy, så placebo-medisinen kan du allerede produsere selv.

«Big data» - innsamling av informasjon

Mobiler kan samle inn helsedata som igjen kan brukes til å kartlegge spredning av sykdommer.Foto: Foto: istock 18202877

Ifølge tidligere leder i Nokia, Anssi Vanjoki, (mannen som i 2010 mente det var like smart å satse på Android som å pisse i buksa) vil helsedata kunne brukes for å kartlegge utbredelse av epidemier. For eksempel vil man kunne registrere hvor mange innenfor et bestemt område som ligger i ro med uvanlig høy kroppstemperatur. Forutsetningen er at tilstrekkelig mange gjør sin helsedata tilgjengelig for innsamling, noe det aner oss at enkelte vil nære en viss motstand mot.

Ved siden av slike armbånd, vil mikropiller som snakker med mobilen kunne filme deg fra innsiden og sende data til legen din. Enkle pillekameraer har vært i bruk i Norge siden 2008, mens en prototyp på et pillekamera med lys og HD-video ble vist i 2012.

Les også: Nokia likevel med Android

Ingen brillerevolusjon

Et annet prosjekt det jobbes en del med er skjermer bygget inn i briller. Her står Google Glass frem som et pilotprodukt. Dette er en «brille» som enn så lenge kommer uten brilleglass, men med et lite prisme som skaper inntrykk av at du har en større skjerm svevende et stykke foran deg. På denne skjermen kan du hente opp forskjellige typer informasjon tilsvarende det du kan se på mobilskjermen. Informasjonen henter du opp med stemmekommandoer. Du kan også ta bilder av det du ser, bare ved å blunke med øyet.

Men foreløpig er det ingen større aktører som har fulgt Google inn i brilleverdenen. Samtidig er det utviklet kontaktlinser som kan tegne skjermbildet rett inn i øyet ditt. Men forskerne sliter med flere utfordringer. En av dem er at linsene trenger strøm, og at folk flest nok ikke synes det er greit å ha ledninger hengende ut av øynene.

Lag på lag med «virkelighet»

Hensikten med brillene er at du skal kunne bruke såkalt «augmented reality». Det vil si at virtuell informasjon legges som et eget lag på toppen av det du faktisk ser. Det kan være alt fra informasjon om gjenstanden du ser på, til en pil som viser hvor du skal gå, eller hvor du finner hva du nå måtte være interessert i å finne.

Med unntak av de ulike klokkene og armbåndene som snakker mer eller mindre med mobiltelefoner, var det smått med såkalt «wearable technology» på Mobile World Congress. Men det betyr ikke at det ikke kommer. Forskningen pågår for fullt, og det er bare et spørsmål om tid før vi får skjermer som er like fleksible som vevede stoffer. Da vil skjermer kunne brukes over alt, og du vil kunne brette ut en stor skjerm fra lomma, like enkelt som du bretter ut et lommetørkle. Dessuten vil du kunne bytte ut motivet på t-skjorta så ofte du vil.

Det er ikke så vanskelig å forestille seg hvordan den teknologiske utviklingen vil bli, i alle fall ikke på kort sikt. Vanskeligere er det å forestille seg hvilke tjenester som vil komme, og hvordan det vil utforme de enhetene vi vil omgi oss med.

Buzz

Enn så lenge er mye fokusert på konsum via bilder og tekst på en skjerm, men dette kan også endre seg. Forskere har lenge jobbet med nye grensesnitt basert på bevegelser, og noe de kaller buzz-teknologi. Da vil du være konstant tilkoblet nettet, og delta i samtaler og diskusjoner gjennom virtuell tilstedeværelse. Alt og alle er tilgjengelig hele tiden, og du velger selv hvem du vil ha kontakt med ved å orientere deg etter summingen, omtrent som om du beveger deg i en større forsamling i den virkelige verden.

Overføring av lyd og bilde er ikke noe problem. Spørsmålet er bare når vi kan koble oss til hverandre også med resten av sansene våre.

Til skyene med alt

Raskere mobilnett åpner for flere nye skytjenester.Foto: Shutterstock/Melpomene

Den tredje trenden det er verdt å nevne er skytjenester. Her er mobilverdenen i ferd med å revolusjoneres. I løpet av seks år kommer 5G som skal gjøre kapasiteten i mobilnettene 1000 ganger bedre, samtidig som opplevd hastighet vil ligge på 10 Gbps. Har du 4G i dag, vil du ofte ikke oppleve høyere hastighet enn 10 Mbps. Det betyr at fremtidens nett ikke bare har større kapasitet, men også en hastighet som angivelig er tusen ganger raskere og lar deg laste ned en HD-video på noen sekunder.

Du må være innstilt på at mange av tjenestene du bruker i dag, vil flytte opp i «skyen». Hva skal du med en parabolantenne, om du kan abonnere på bedre tjenester via mobilnettene? Hva skal du med CD-er, harddisker eller minnekort, om all lagring skjer på en sikker måte og er like tilgjengelig via skytjenester?

Aviser, ukeblader, bøker, musikk, film, spill; stadig mer konsumeres nå via strømming. Her er streves det mer med å få alle rettighetsavtaler på plass, enn med utvikling av tjenestene.

Litt gøy og litt skummelt

Homo Sapiens har utviklet seg over minst 100 000 år, mens digitalrevolusjonen har sørget for at det aller meste av forskning og utvikling har foregått de siste ti årene. Den eksplosive veksten i forskning og utvikling gir muligheter vi ennå ikke aner konturene av.

Så er spørsmålet når forsknings- og utviklingsraketten vil lide samme skjebne som andre raketter. Måtte ferden bli lang.

Les også: Slik gikk spådommene for 2013

annonse