Til hovedinnhold

Nokia likevel med Android-mobil

Må krype til korset etter fem år med sviktende salgstall, ifølge Wall Street Journal.

Den normalt etterrettelige avisen Wall Street Journal, skriver at Nokia vil lansere sin første mobiltelefon med Android under Mobile World Congress i Barcelona om et par uker. Telefonen er den samme som vi har hørt rykter om tidligere, den som har gått under arbeidsnavnet Normandy.

At Nokia satser på Android er spesielt nok. Selskapet ansatte høsten 2010 den tidligere Microsoftdirektøren Stephen Elop som ny toppsjef. Han hadde ikke sittet lenge i stolen før han erklærte at Symbian var en brennende plattform, og at Nokia for fremtiden ville bruke Microsofts Windows Phone som operativsystem på sine smartmobiler.

Finsk interimledelse

Nokia Normandy slilk Evleaks hevder den ser ut.Foto: @evleaks

Da Microsoft bestemte seg for å kjøpe opp Nokia, gikk Elop av som toppsjef i Nokia. Mange forventet at han ville bli Steve Ballmers etterfølger som toppsjef i Microsoft, men den jobben gikk til Sataya Nadella.

I vakuumet mellom avgjørelsen om salg, og Microsofts endelige overtakelse av Nokia, har finnen Risto Siilasmaa overtatt som midlertidig toppsjef i selskapet, mens en annen finne, Timo Ihamuotila fungerer som selskapets president.

Enkelt og billig

Android-mobilen Nokia jobber med, skal være en billig smartmobil for såkalte vekstmarkeder. Det betyr at den vil kunne erstatte Asha-serien, som er basert på Nokias gamle operativsystem S40. Microsofts OS er for krevende til at det lar seg kjøre på telefoner med svært lave spesifikasjoner.

Nokia var tidligere dominerende i land som India, men her er det nå Android på 93 prosent av alle nye smartmobiler.

Har vært planlagt lenge

Android-mobilen ble utviklet av Nokias ingeniører før Microsofts beslutning om å kjøpe håndsettdivisjonen i selskapet, og det ble tidligere antatt at Microsoft ville sette foten ned for en Android-mobil. Nå ser det ut til at den kommer likevel, men det er uklart om den vil bli solgt også utenfor vekstmarkedene.

Ifølge Wall Street Journal vil Microsoft konsentrere seg om å lage toppmodeller som kan vinne markedsandeler fra Apple og Samsung.

Les også: Nokia lanserte unik mobiltelefon

annonse