Til hovedinnhold

Sammen for bedre mobil-TV

Den 15. Mai i år startet Norges Mobil-TV (NMTV) med prøvesendinger på mini-TV i stor-Oslo. Takket være et samarbeid mellom NRK, TV2 og MTG (Viasat) kan du nå få gratis tilgang til seks forskjellige TV-kanaler og 6 radiokanaler.
 

Nå har Norge sammen med Nederland tatt initiativ til et internasjonalt samarbeid for bedre mobil-TV. Selskaper fra Norge, Italia, Malta, Nedeland og Storbritannia er med fra start i organiasjonen International DMB Advancement Grup (IDAG). Flere land fra hele verden skal imidlertid være interessert, så det kan bli mange flere medlemmer framover.
Storbruksfordeler

Daglig leder for Norges Mobil TV (NMTV), Gunnar Garfors i NRK, forteller at samarbeidet kan gi mange storbruksfordeler og felles løsninger.
 

- Med mange forskjellige kringkastere, kan vi dra nytte av produkter og tjenester som blir utviklet i andre land. Dermed vil DMB-utviklingen kunne gå raskere, sier Garfors.

 

Han forklarer at noe av det som er så spesielt med Mobil-TV over DMB, er at det åpner opp for mange interaktive tjenester.

- Det vil kunne bli mange tilleggstjenester over 3G-nettet, hvor du for eksempel kan trykke på skjermen for å stemme eller få opp andre interaktive valg når du ser på ulike programmer.


Dagens tilbud

MiniTV er spesielt tilpasset små skjermer på opptil rundt 7 tommer, og skal dermed ikke være noen direkte konkurrent til det eksisterende TV-tilbudet. Det er derimot mange som benytter seg av tilbudet når de er på farta eller på hytta, men faktisk også hjemme i sofaen.
 

Garfors forteller at de hører om tilfeller der nå mann og kone sitter sammen i sofaen og ser på TV, selv om de er uenige om hva de skal se på. Kona ser gjerne på vanlig TV på den store skjermen, mens mannen følger et annet program på mobilTV gjennom for eksempel en mediaspiller.
 

- Det er mange muligheter, det ser vi for eksempel i Japan og Korea der dette begynner å bli utbredt. Vi tror DMB-mottaker snart vil bli en viktig funksjon i mobiltelefonene, og er spente på hvilken mobil som her vil være først på det norske markedet, sier Garfors.

Navnet til tross, tjenesten er foreløpig ikke tilgjengelig på noen norske mobiltelefoner. Dette vil sannsynligvis være på plass i løpet av året, og både LG, Samsung og Motorola er for eksempel i gang med å utvikle modeller med innebygde DMB-mottakere.
 

Et norsk selskap jobber også med å lage handsfreesett til mobil med innebygd mottaker.

I mellomtiden kan du kjøpe deg en mottaker og se MiniTV på PCen, eller få inn prøvesendingene på utvalgte mediespillere fra for eksempel Cowon.
 

Les mer om hvordan du kan teste ut MiniTV.

Mer om
annonse