Test

Test: Cowon O2 MiniTV-spiller

Vi har allerede prøvd og omtalt Cowon O2 i forbindelse med test av MiniTV før sommeren, men vi rakk ikke da å teste selve spilleren før den måtte leveres tilbake til produsenten. Vi fikk imidlertid et nytt eksemplar noen uker senere, og har brukt sensommeren til å gjøre oss bedre kjent med den DMB-spilleren fra Cowon som har størst skjerm – nemlig Cowon O2.

Vil du ha TV på farten, og bor i Oslo-området, er MiniTV utvilsomt ditt beste alternativ. Cowon O2 er en mediespiller som s kan spille av lydfiler og radio, samt vise bilder, video, tekstfiler og gjøre lydopptak, men vi har utelukkende vurdert spilleren som en MiniTV-spiller.

Stor touchskjerm
Cowon O2 har en TFT-skjerm på 4,3-tommer og en oppløsning på 480 x 272 piksler. Du navigerer deg gjennom menyer og valg ved å trykke på skjermen med en finger. Touch-systemet fungerer greit, men vi opplever innimellom at vi må trykke både to og tre ganger før skjermen responderer på våre valg. Med andre ord oppleves det ikke like smidig som på en nyere mobiltelefon med touchskjerm.

Men skjermen er klar og bildet er godt. For et klarere bilde bør du skru opp lysstyrken, men dette vil normalt – på andre tilsvarende enheter – bety at batterikapasiteten svekkes noe. MiniTV-sendingene vises imidlertid klart på skjermen, og det er det viktigste. I sollys, og i likhet med andre mediespillere og mobiler, ser du ikke skjermen like bra i sterkt sollys. Avhengig av hvilken vinkel du holder spilleren, kan du som regel også se ditt eget speilbilde i skjermen. Skjermstørrelsen – og da også selve spilleren – er større en de største touchmobilene på markedet i dag. Den blir derfor litt for stor til å ha i bukselomma, men burde på plass i en jakkelomme – eller uansett i en bag, veske eller stresskoffert. Oslo-pendlere – som MiniTV er som skreddersydd for – har jo som regel med seg en bag/veske av noe slag i alle fall. Men Cowon O2 er relativt lubben hvis vi sammenligner med en annen 4,3-tommers MiniTV-spiller fra konkurrent Jensen Scandinavia.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 

Pendlerens beste venn
MiniTV kan brukes hvor som helst, men vi ser at særlig pendlere i Stor-Oslo vil kunne ha daglig glede av tjenesten på toget, bussen eller trikken. Dessuten var MiniTV etter sigende populært blant båtfolket i Oslofjorden i sommer. Vi fikk dessverre ikke prøvd Cowon O2 på toget, men det funket utmerket på trikk og buss, i alle fall. Sendingene hakker innimellom, men ikke så ofte at det er plagsomt. Lyden i spilleren er god, selv om vi ikke er overbegeistret for de medfølgende øreproppene, for de blir litt for store og litt for ukomfortable. Det er imidlertid ikke verre enn å bytte dem ut med noen som passer formen på dine ører. Denne spilleren har altså 3,5 mm. jack-plugg på selve enheten – i motsetning til hovedkonkurrent Jensen Scandinavia Media:Link 1000 –, og det synes vi er meget positivt.

Cowon O2 har ingen uttrekkbar antenne, men signalmottaket virker bedre på vårt nye eksemplar enn det som var tilfellet da vi testet MiniTV. Det fungerer som regel uten problemer innendørs, men vi har ikke fått testet spilleren i et hus med tykke betongvegger denne gang.

Les også: Test av MiniTV

Meny og funksjoner
Du skrur på spilleren ved å skyve ned en tast på øvre høyre side. Da vises hovedmenyen som består av valgene ”Videos”, ”Music”, ”Pictures”, ”Documents”, ”DMB” og ”Recent Files”. Trykker du pil ned får du fram flere funksjoner – som opptaker –, og trykker du pil enda en gang kommer du til innstillinger ”Display”, ”Sound”, ”Video”, ”Music” og ”DMB”. Vi følte ikke behov for å endre på noe annet enn ”LCD Brightness” – altså lysstyrken på skjermen. På toppen av spilleren sitter en volumknapp. Du kan forresten bytte menyspråk – til for eksempel svensk – men ikke til norsk.

Hovedmenyen er logisk, og trykker du på ”DMB” kommer du rett inn på MiniTV-sendingene. Bildet vises i full skjerm, men dersom du taster lett på skjermen får du opp kanalliste og undermeny. Du kan for eksempel ta opp deler av en sending, og klippet blir da tilgjengelig under ”Videos”. Vi er riktignok ikke videre imponert over undermenyene, der mange symbolknapper fremstår som totalt uforståelige. Vi får inntrykk av man omtrent må pugge Cowons symbolbruk for å gjøre de riktige valgene – spesielt på innstillinger og filbehandling. Det var et irriterende minus ved denne spilleren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pris og inntrykk
Vi fikk et langt bedre inntrykk av Cowon O2 nå, enn når vi brukte denne spilleren til å teste MiniTV. Signalmottaket er utvilsomt bedre på det eksemplaret vi nå har i hende. Prisen på denne spilleren ligger i likhet med Jensen Scandinavia Media:Link 1000 på rundt 2 500 kroner (16 GB-utgaven), og det blir etter vår oppfatning litt i dyreste laget å punge ut med dersom du kun er ute etter MiniTV-funksjonaliteten. Ønsker du også å bruke den som MP3-spiller eller videospiller, noe den utvilsomt er godt egnet som, kan selvsagt prisen rettferdiggjøres.

Cowon O2 er en solid spiller, og den føles litt mer solid enn spilleren til konkurrent Jensen Scandinavia. De to spillerne er faktisk ganske like, og det er derfor naturlig å vurdere dem opp i mot hverandre. De kommer relativt likt ut, men har visse overtak på hverandre på forskjellige felt. Jensen Scandinavia ML1000 har en uttrekkbar antenne – som vi fikk inntrykk av at fungerte der dekningen ikke var optimal –, samt bedre menyer og bedre touchfunksjonalitet. Cowon O2 har likevel ikke så dårlig antennemottak som vi trodde, den har 3,5 mm. jack-plugg på selve enheten, og virker mer solid. Vurderer du å kjøpe en MiniTV-spiller i 4,3-tommersstørrelsen, kommer det altså an på hva du vektlegger mest.

Vi holder imidlertid en liten knapp på Jensen Scandinavia ML1000.

Les også
Test av MiniTV-spilleren Invix 600
Les også
Test: MiniTV på sitt aller beste
Les også
- TV på mobilen kommer
Les også
Siste nytt om MiniTV
Les også
Østfold kan se miniTV
Les også
Slik vil MiniTV lykkes i Norge
Les også
Sammen for bedre mobil-TV
Les også
Jensen Media:Link 1000 – MiniTV-spiller med stor skjerm
Les også
Test av MiniTV
Les også
Test av Cowon D2+
annonse