Til hovedinnhold

Siste nytt om MiniTV

Norges Mobil-TV (NMTV), bestående av NRK, TV2 og MTG, lanserte på forsommeren MiniTV – en tjeneste som gir anslagsvis 1,5 millioner mennesker i Oslo og omegn tilgang til TV-sendinger via DMB-teknologi på håndholdte enheter.

Nå som MiniTV har rullet og gått i hele sommer, tenkte vi det var på tide å ta en prat med daglig leder Gunnar Garfors i NMTV om planene fremover, dekning, og ikke minst om det vil komme flere DMB-mottakere på markedet i nærmeste fremtid.

MiniTV i gang for fullt
MiniTV er godt i gang nå – har dere begynt å utforske ulike business cases etc., eller lagt konkrete planer for hva dere vil gjøre fremover?

- Dette arbeidet har pågått fra før lansering. Vi er i kontakt med ulike samarbeidspartnere og får henvendelser fra annonsører, teknologiselskap og andre som ønsker å samarbeide eller bidra på ulike måter. Og så har vi altså signert med Network Norway som er veldig framoverlente og innovative som Norges tredje største teleoperatør med ambisjoner, svarer Garfors.

- Tilleggstjenester kommer. Disse og ulike innholdspakker blir testet opp mot ymse forretningsmodeller, legger han til.

Vi har fått et par henvendelser fra våre lesere de siste månedene fra folk som lurer på om de kan se MiniTV på diverse spillere som er beregnet for bruk i bil, eksempelvis NextBase og Mío-spillere på 7-11 tommer. Jeg mener å huske at du sa at dette kunne bli aktuelt etter hvert. Når tror du i så fall at slike spillere – større enn 4-tommere – vil få DMB-støtte?

- Det er slike spillere i Korea allerede. Her er det markedet som bestemmer. Vil folk ha spillere med større skjermer kommer de til å komme til landet. I Korea er det mange av dem, svarer Garfors.

- I tillegg vet jeg om to importører som etter sommeren kommer med utstyr som kan koples til eksisterende skjermer av ulike størrelser. Minst en av modellene er for eksempel spesiallaget for montering i bil og bruk på DVD-spillere eller GPS-skjermer, sier han.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Du nevnte i forkant av lanseringen av MiniTV at et headsett med DMB-mottaker kunne komme på markedet, som muliggjorde MiniTV på mobiltelefoner. Dette synes vi var meget interessant. Kan du si noe mer om når et slikt headsett blir tilgjengelig?

- Jeg snakket med det norske selskapet som står bak dette i dag. De samarbeider med selskaper i Storbritannia og Kina og håper på å ha handfrisettet klart til juletider. De ønsker imidlertid ikke å gå ut i media helt ennå, sier Garfors.

Dekningen for MiniTV viste seg å være bedre enn først antatt, og etter vår oppfatning har tjenesten blant annet blitt mye brukt av båtfolk i sommer. Er det aktuelt å utvide dekningen ytterligere i Akershus/Østfold/Vestfold – langs Oslofjorden – før prøveprosjektet er avsluttet og vurdert i 2011?

- Spennende ting skjer… Skal ikke si mer, svarer Garfors lurt.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Har MiniTV levd opp til dine forventninger så langt?

- MiniTV er allerede en suksess, noe båtfolket, barnefamilier og pendlere stadig minner meg på. Og det gir inspirasjon til å lansere tilleggstjenester og å komme på banen med nye TV-kanaler.

Kan du si noe som helst om antall brukere, antatt antall solgte DMB-spillere, eller noe annet som kan gi en indikasjon på hvor mange som til nå har tatt i bruk MiniTV i Stor-Oslo?

- Skulle ønske jeg kunne, men importørene er på ferie, så jeg får ikke tall fra dem før til skolestart. Det jeg vet er at Jensen raskt solgte ut sin første ladning og at Cowon S9 av stadig flere blir omtalt som ”iPod-killer”. Skjønt jeg mener at det gjelder alle multimedieavspillerne på markedet. De gjør det samme som iPod, men har altså i tillegg mange radio- og TV-kanaler, i tillegg til å være mer åpne og gjerne enklere å bruke – for ikke å snakke om at lydkvaliteten er langt betre enn på iPod, mener Garfors.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Stadig flere land
Garfors avslutter med å fortelle at i Malaysia har DMB blitt lansert i Kuala Lumpur med ni TV-kanaler, fem radiokanaler og tre datatjenester, og at de utvider til store deler av landet i 2010. Dessuten har Irland nå startet testing av DMB, og Storbritannia og Polen gjør tester i mindre skala. Nederland, Malta og Frankrike vil lansere sine DMB-tjenester i løpet av året. Med andre ord er ikke Norges Mobil-TV alene om å satse på denne type mobil-TV-teknologi i Europa, noe mange kritikere antydet før MiniTV ble lansert. Ringvirkningene kan være at det produseres flere DMB-enheter for det europeiske markedet i tiden fremover.

I tillegg antyder Garfors at en av verdens største mobilprodusenter nå ønsker å komme med produkter som har støtte for DMB – uten å navngi hvilken produsent det dreier seg om.

Mer om
annonse