Nyhet

Slik vil MiniTV lykkes i Norge

Norges Mobil-TV (NMTV) har nylig gått i gang med prøveprosjektet MiniTV i Stor-Oslo. Det går ut på å sende TV-sendinger via DMB-teknologi, og gir deg tilgang til for øyeblikket seks kanaler. For øyeblikket kan du se sendingene på mediespillere med DMB-støtte, men etter hvert vil du også få MiniTV på andre enheter – blant annet mobiltelefoner og GPS-er.

Mobil-TV har vært utprøvd tidligere, men har ikke blitt noen suksess her til lands. MiniTV er imidlertid en storsatsning fra våre tre største kringkastere – NRK, TV2 og MTG (Viasat), samlet under navnet Norges Mobil-TV for dette prosjektet –, og vi har store forhåpninger til at disse kan klare å levere en attraktiv tjeneste til folket i løpet av et par år.

Alt riktig så langt
Norges Mobil-TV har gjort alt riktig i planleggingen og lanseringen av tjenesten MiniTV. Ledelsen har vært ydmyke, og sagt at det ikke er sikkert at dette vil lykkes – noe som er hovedgrunnen til at de først vil teste tjenesten i Stor-Oslo fram til 2011 før eventuell videre utbredelse til resten av landet. Hensikten er å finne levedyktige forretningsmodeller, og se om det er nok respons fra det norske folk.

Nå som vi har fått bekreftet at MiniTV fungerer, gjenstår det å se hvilke DMB-mottakere som blir tilgjengelig, hvor bra landsdekning vi kan få etter hvert, hvordan NMTV kan utvikle lønnsomme forretningsmodeller, og ikke minst hvordan MiniTV skal kunne utnytte fordelen av mobilitet og lite format – først og fremst i form av interaktive tjenester.
(Artikkelen fortsettes.)

”Når kommer det til Bergen?”
Det kan virke urettferdig at du kun kan bruke MiniTV i Stor-Oslo for øyeblikket. I forumet var det en som undret seg over når tjenesten blir tilgjengelig i Bergen, men dessverre skjer nok ikke det før etter 2011 når prøveperioden er over. Slik responsen og interessen rundt MiniTV tilsynelatende har vært så langt, trenger det nødvendigvis ikke drøye for lenge før NMTV vil sette opp DMB-sendere i andre norske byer og deretter spre seg utover det ganske land. I Oslo er det per i dag fire sendere, og det kan umulig ha kostet all verdens. NRK, TV2 og MTG bør i alle fall ha råd til å investere tilsvarende for å sette opp sendere i Bergen og Trondheim, så fort de finner en bærekraftig forretningsmodell.

Videre tror jeg MiniTV gjør det lurt i å utvide dekningen langs toglinjene, for dette er som skapt for pendlere. DMB-sendingene skal nemlig kunne vises uten hakking selv om du reiser i en hastighet på inntil 800 kilometer i timen, ifølge NRK Beta.

Flere mottakere på markedet
Et av de sterkeste argumentene som taler i mot MiniTV, er at det for øyeblikket ikke finnes en eneste mobiltelefon med støtte for DMB i norske butikker. De finnes, men selges kun i asiatiske land for øyeblikket. Etter å ha testet mediespilleren Jensen Media:Link 1000, ser vi imidlertid fordelen med å ha en skjerm på 3-4 tommer når vi skal se MiniTV. Du får neppe helt den samme opplevelsen på en liten mobilskjerm. Men vi har også blitt forespeilet at et headsett med DMB-støtte vil bli tilgjengelig i Norge etter hvert, og dette kan brukes med din eksisterende mobiltelefon. Er prisen på dette headsettet lav, vil det trolig gi MiniTV et kraftig løft. Er mobilskjermen din stor nok til å se video eller You Tube-klipp, er den selvsagt også stor nok for MiniTV.

I blant annet Sør-Korea, der DMB allerede er meget populært blant innbyggerne, får du også TV-sendinger på GPS. Det er kanskje ikke hensiktsmessig for den som kjører å se på MiniTV, men for passasjerene i bilen blir det trolig godt mottatt. Dessuten kan du da plukke med deg GPS-en når du ikke kjører bil, og ha tilgang til MiniTV på samme måte som med en mediespiller. Nøkkelen til suksess for NMTV må være å gjøre tjenesten tilgjengelig på flest mulig passende enheter. I Sør-Korea får du TV-sendingene også på PC og på digitalkameraer.
(Artikkelen fortsettes.)

Forretningsmodeller
NMTV er nødt til å tjene penger på MiniTV for å kunne tilby tjenesten etter 2011. De har imidlertid vært helt klare på at det må være et basistilbud i bunn for at folk vil benytte seg av tjenesten og kjøpe mottakere. NRK, som er lisensfinansiert, har kanalene NRK1, NRK2 og NRK3 fritt tilgjengelig, og vil etter alt å dømme fortsette med det. TV2 og MTG, som i stor grad baserer seg på reklameinntekter, har nå i startfasen gjort sine kanaler (TV2, TV2 Nyhetskanalen, TV3) gratis, men det kan hende du må betale en sum for å se disse kanalene etter hvert. I konsesjonen har NMTV fått tillatelse til å vise inntil ni kanaler, så etter hvert vil vi kunne se for eksempel Viasat 4 eller egne MiniTV-kanaler (P3TV?).

Vi tror det er særdeles viktig at flesteparten av kanalene er fritt tilgjengelig for brukerne for at MiniTV skal lykkes fremover. Det er her operatørene som tilbyr mobil-TV har tråkket i salaten. Det er begrenset hvor mange som gidder å betale for å se TV på mobilen – i alle fall foreløpig. For NMTV er det imperativt at de heller satser på interaktive betalingstjenester – avstemninger, konkurranser, oppdatert trafikkinfo, og underholdningstjenester. Dette er nok også planen, ettersom det norske selskapet allerede har hentet mest inspirasjon fra Sør-Korea, der dette er vanlig.

Nå har NMTV inngått et samarbeid med DMB-aktører i fire øvrige europeiske land, og det kan være meget lurt med tanke på å finne forretningsmodeller og utvikle gode tjenester.

Nye muligheter
TV-sendinger via MiniTV skiller seg fra å se på TV på storskjermen hjemme i stua – eller web-TV for den saks skyld. Når du ser på MiniTV har du mobilitet og kan forflytte deg mens du ser på TV. Du kan eksempelvis ha med deg MiniTV-spilleren på kjøkkenet når du smører frokost, på bussen eller toget på vei til jobb, på terrassen når du sitter og soler deg, i parken, på stranda, på kafé, på soverommet, i bilen og så videre. Skal du på fotballkamp og har dårlige seter kan du dessuten få med deg kampen med et halvt øye på MiniTV-en din hvis den vises på en av de tilgjengelige kanalene.

Vi opplevde at vi fikk med oss langt mer av det som ble vist på skjermen når vi så på MiniTV. Dette har nok med å gjøre at vi konsentrerer oss mer om innholdet når vi ser det på en liten skjerm – vi blir aktive tittere –, samtidig som du får TV-lyden rett inn i øret dersom du bruker headsett. For annonsører bør dette bety søt musikk, men NMTV må finne en løsning for hvordan dette best kan formidles til seerne. Blir det for mye reklame på MiniTV-sendingene, mister vi sannsynligvis interessen.

Slik vi ser det ligger alt til rette for at MiniTV får livets rett, men det kommer an på hvordan NMTV håndterer de ulike problemstillingene de står overfor; mangel på mottakere, videre utbredelse av tjenesten, interaktive tjenester og så videre. Situasjonen for NMTV må jo dessuten være ideell; dette er et relativt rimelig prøveprosjekt, og de har omtrent ingenting å tape på å prøve det ut. Samtidig er det en tjeneste store deler av befolkningen trolig har lyst til å ta i bruk dersom den blir tilgjengelig også utenfor Stor-Oslo etter hvert.

Les også
Når får du MiniTV på mobilen?
Les også
Test av MiniTV-spilleren Invix 600
Les også
Norge i front med MiniTV
Les også
MiniTV til Bergen?
Les også
Test: MiniTV på sitt aller beste
Les også
Kjøp TV på Narvesen og Statoil
Les også
- TV på mobilen kommer
Les også
Test: Cowon O2 MiniTV-spiller
Les også
Lunken mottakelse for mobil-TV
Les også
Siste nytt om MiniTV
Les også
Østfold kan se miniTV
Les også
Sammen for bedre mobil-TV
Les også
Jensen Media:Link 1000 – MiniTV-spiller med stor skjerm
Les også
Test av MiniTV
Les også
Mini-TV-spillere på det norske markedet
Les også
MiniTV lansert
Les også
Og navnet er… MiniTV
annonse