Til hovedinnhold

Når får du MiniTV på mobilen?

(Publisert 22.12.2009)
MiniTV ble lansert i Oslo-området for litt over et halvt år siden, men du må foreløpig kjøpe en egen mediespiller med DMB-mottaker for å nyte godt av TV-tjenesten. Du får tilgang til NRK1, NRK2, og NRK3, TV2, TV2 Nyhetskanalen og TV3 helt gratis mens prøvesendingene pågår, men ikke på mobilen enn så lenge – til tross for at det finnes DMB-mobiler andre steder i verden.

Norges Mobil-TV, som står bak MiniTV, har lenge sagt at de håper mobiler med DMB-støtte kommer til Norge i 2010, med Samsung og LG som to hete aktører i denne sammenheng. Men hvor sannsynlig er det at det kommer DMB-mobiler på det norske markedet allerede i 2010?

Kanskje…
MiniTV, eller TV-sendinger via DMB-teknologi, har først og fremst tatt av i det asiatiske markedet. Mange mente det var dristig av Norges Mobil-TV å utforske muligheten for å kringkaste TV-sendinger via DMB, men nå følger stadig flere europeiske land etter. Brukerne, eller potensielle brukere, etterlyser imidlertid muligheten til å se MiniTV på mobilen. Vi spurte salgsansvarlig André Seielstad i LG Norge om hvorvidt de hadde planer om å lansere mobiler med DMB-støtte her til lands i løpet av neste år. LG er som kjent et sørkoreansk selskap, og TV via DMB er svært populært i Sør-Korea.

- Kan ikke si noe konkret, men vi følger interessert med på utviklingen i DMB-segmentet. LG innehar mye kompetanse på dette fra Korea og vi anser det som en spennende mulighet for LG Electronics i Norge. Kanskje kan vi komme i gang allerede i løpet av 2010, sier Seielstad til Mobilen.no.

Telenor og NetCom har forsøkt seg på mobil-TV (streaming), uten nevneverdig hell. Kanalvalget var kanskje litt feil i forhold til hva folk vil se på farten, samt at prisen deretter ble satt for litt for høyt. MiniTV er foreløpig en gratistjeneste med seks av de mest sette TV-kanalene i Norge, og da bør terskelen for å prøve tjenesten på en mobil med DMB-støtte være minimal. Vi spurte Seielstad om å vurdere muligheten for at TV på mobilen skulle lykkes i Norge.

- Hvis vi ser på erfaring fra andre land tror jeg absolutt at dette er en stor mulighet, men selvsagt er prising og kanalvalg viktig for brukerne. I et teknologiland som Norge er forbrukerne flinke til å ta i bruk ny teknologi og tjenester, men det krever jo en del å endre bruksmønsteret til folk. Med et bredere utvalg tror jeg også markedet vil få opp øynene for mobil-TV, svarer Seielstad.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Samsung: - Ingen planer
Foruten LG har også Samsung vært nevnt flere ganger i forbindelse med lansering av DMB-mobiler på det norske markedet. Produktmarkedssjef Michael Alström i Samsung Electronics Nordic AB legger imidlertid en demper på disse ryktene.

- Foreløpig har Samsung ingen planer om å lansere flere modeller med støtte for DMB i Europa. Flertallet av TV-tjenester i Europa er basert på streaming i stedet for broadcasting. Grunnlaget for kringkasting er dessverre for liten, og det er også en svært kompleks forretningsmodell, sier Alström til Mobilen.no.

- Orkansterk medvind
Daglig leder Gunnar Garfors i Norges Mobil-TV (NMTV) hevder derimot at hans samtaler med Samsung-ledelsen har vært særdeles positive.

- Jeg har hatt møte med Samsung-ledelsen i Norden her i Oslo og senest med relevante personer i Seoul. Spesielt det siste møtet var oppløftende. Samsung og andre er positive når det gjelder introduksjonen av DMB i stadig nye land i Europa, Asia og Afrika. De er naturlig nok opptatt av store volum, og der er det ingen motsetninger når man ser alle landene som nå lanserer DMB-tjenester. Senest ute er Polen og Hongkong, sier Garfors til Mobilen.no.

- Når vi også ser at mobil-TV via streaming ikke har tatt av noe sted i Europa er det nærliggende å se på kringkastingsteknologier. Og da er det DMB som nå seiler i orkansterk medvind. Forretningsmodellene ser det også ut til at vi finner ut av, og da er kombinasjonen med 3G et viktig element, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Andre aktører, og DMB-headsett
Vi har tidligere mast på Garfors for å få vite når de første mobiltelefonene med DMB-støtte blir å finne i Norge, uten at han har kunnet gi noe konkret svar på akkurat det. Han har imidlertid hintet om et headsett med DMB-støtte som man kan koble til sin egen mobiltelefon og dermed få tilgang til MiniTV-sendingene.

- I tillegg til Samsung er vi i dialog med fem andre verdenskjente selskap, men noen dato for en mobiltelefon fra en av disse kan ikke jeg komme med nå. Dialog har vi også med andre selskaper som er mindre kjent i Norge og som har GSM-telefoner klare. De er i dialog med ulike importører for å komme inn på det norske markedet, forteller Garfors.

- Og så er det dette håndfrisettet jeg har snakka om lenge. Produksjonsprosessen er nå i gang og prototype skal være klar i februar, avslutter han.

Mer om
annonse