Til hovedinnhold

– Drapsroboter må forbys

Human Rights Watch advarer mot roboter i ny rapport.

The Walt Disney Company Nordic

Menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch ga ut en rapport i går der de advarer mot bruk av roboter i krig. Gruppen mener at såkalte «drapsroboter» uten menneskelig kontroll må forbys nå, før det er for sent.

Faren består i at slike roboter ikke vil kunne skille mellom legitime militære mål og uskyldige sivilister. Derfor mener Human Rights Watch at det er best å forby utviklingen av slik teknologi allerede i dag, ettersom internasjonale lover ikke vil ha like stor innvirkning hvis slike roboter allerede eksisterte.

Faretruende utvikling

I dag finnes det dronefly, som kontrolleres av operatører fra en avstand på opptil flere tusen kilometer. Nye typer droner er imidlertid under utvikling, og disse vil være langt mer autonome enn dagens modeller.

Utviklingen går mot fullstendig automatiske krigsvåpen i løpet av bare 20 – 30 år, noe Human Rights Watch mener er faretruende.

– Å gi maskiner makten til å bestemme hvem som skal leve eller dø på slagmarken, er å dra teknologien for langt, sier Steve Goose fra menneskerettighetsorganisasjonen til The Guardian.

– Menneskelig kontroll over robotkrigføring er essensielt for å minimere sivile dødsfall og skader.

Manglende ansvar

Andre problemer med bruken av roboter i krig, er ifølge Human Rights Watch at den visker ut det juridiske ansvaret. Det er ikke like lett å gi en kommandør eller en produsent ansvaret for sivile dødsfall når det er snakk om en automatisk robot.

I tillegg vil en krigsrobot mangle medfølelse, mener organisasjonen. Skillet mellom barn og sivile versus legitime mål blir dermed fjernet, og kan brukes til å undertrykke befolkningen i totalitære stater.

Lettere å gå til krig

En annen faktor er at militære roboter kan senke terskelen for en stat å gå til krig. Ettersom flere soldatliv blir spart, er det enklere for makthaverne å argumentere for krig når de slipper å få soldater sendt hjem i kister. Dette vil derimot gå ut over sivile i konfliktområder, mener Human Rights Watch.

Organisasjonen etterlyser en felles traktat som er støttet av internasjonal lovgivning. Denne skal totalt forby utviklingen, produksjonen og bruken av fullstendig automatiserte våpen.

Hva mener du om utviklingen av automatiske robotvåpen? Er et forbud løsningen? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: The Guardian)

annonse