Til hovedinnhold

– Tredjeplassen kan glippe for BlackBerry

Omsetningen og salget av nye BlackBerry-modeller øker, men mye mindre enn analytikerne ventet

BlackBerry

BlackBerry-aksjen sank fredag med hele 27 prosent, etter at selskapet la frem resultatet for kvartalet som endte 1. juni. Årsaken er at selskapet til mange analytikeres overraskelse rapporterte om et tap på 84 millioner dollar, etter en periode med flere positive signaler fra selskapet. Omsetningen økte imidlertid til 3,1 milliarder dollar, 15 prosent høyere enn kvartalet før. Men BlackBerry solgte bare 6,8 millioner enheter, noe som var dårligere enn de 7,5 millioner enheter analytikerne hadde estimert på forhånd.

Nå mener enkelte i bransjen at BlackBerrys muligheter til å bli det tredje store alternativet til Android og iOS er dårligere enn noensinne.

BlackBerry Z10 var den første mobilen med BlackBerrys nye BB10-plattform.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

– De fleste av våre kunder har planlagt å støtte tre operativsystemer for mobiltelefoner, iOS, Android og enten Windows Phone eller BlackBerry. Resultatene som nå er lagt frem tyder på at BlackBerry ikke kommer til å bli det tredje, sier administrerende direktør Bob Tinker i MobileIron til Bloomberg. Selskapet hans lager administrasjonsprogramvare for mobiltelefoner, en programvare som ifølge Bloomberg brukes av 5000 bedrifter.

Tinker tror BlackBerry kan komme til å oppleve enda svakere resultater fremover, siden mange bedrifter nå kan bli mer skeptiske til varemerket.

BlackBerry hadde en markedsandel på 2,9 prosent på verdensbasis forrige kvartal, ifølge analyseselskapet IDC. Det er en nedgang fra 6,4 prosent i forhold til samme kvartal for ett år siden. Apple og Android har tilsammen 92 prosent av markedet.

Gode nyheter for Microsoft

De svake BlackBerry-resultatene er gode nyheter for Microsoft, som også prøver å sikre seg nummer tre-posisjonen. At apputviklere har mer kunnskap om utvikling av Windows Phone-apper enn apper til BlackBerrys BB10-plattform, gir Microsoft en fordel mener Tim Bajarin i Creative Strategies.

Les også: – Nokia må velge Android før det er for sent

– Jeg ser nesten ingen interesse fra investorer i å støtte utviklingen av BlackBerry-apper. Folk er mer interessert i Microsoft, sier Bajarin.

Som Mobilen.no tidligere har skrevet, tilbyr Microsoft nå penger til utviklere som vil lage apper til Windows Phone-plattformen.

BlackBerry-sjef Thorsten Heins sier man er nødt til å ha litt tålmodighet.

– Vi er fortsatt på et tidlig stadium i overgangen til BlackBerry 10, sa Heins ifølge Bloomberg.

Les også vår guide til Z10:

– Dette er en unik mobil for proffbrukerne

(Kilder: Bloomberg, GSMArena, E24)

annonse