Til hovedinnhold

BlackBerry blir solgt

... og nye 4500 ansatte må gå.

Screenshot, BlackBerry Pressefeed

Det har stormet rundt BlackBerry en stund, og stormen ser ikke ut til å ta slutt. Etter en lang rekke drastiske tiltak går det nå mot et salg av hele mobilprodusenten.

Kjøper seg opp

Det er gruppen Fairfax Financial Holdings (FFH) som kjøper selskapet. Gruppen eide fra før ti prosent av BlackBerry, men skal altså nå ta over rubbel og bit. Prisen er satt til 4,7 milliarder dollar.

BlackBerry verdsettes altså til rundt to tredeler av det Microsoft betaler for Nokia, i det pågående oppkjøpet av atter en fallen kjempe.

Les også: Microsoft kjøper Nokia

Gjennomgang og finansiering

Oppkjøpet skal alt være godkjent av BlackBerry-styret. Av det som gjenstår er en seks ukers gjennomgang av forretningene, som er ventet å være ferdig 4. november. Kjøpergruppen har dessuten ikke skaffet midlene som skal til for å gjennomføre kjøpet ennå.

BlackBerry kan finne andre kjøpere i perioden, men hvis de bryter avtalen som er inngått med FFH vil de stå igjen med en regning på 262 millioner dollar, eller rundt halvannen milliard norske kroner.

Selskapets aksjer stiger svakt på børsene etter offentliggjørigen – en av få gode nyheter BlackBerry har fått i det siste.

Tallene for andre kvartal av 2013 var nemlig dramatiske. BlackBerry hadde et driftsresultat på 1 milliard dollar i minus. Netto ble tapet på 250 millioner dollar. Tapet skal for en stor del ha skyldtes usolgte telefoner.

Nå ligger det an til nye oppsigelser.

Synderen? Det er uvisst akkurat hvilke produkter som førte til det massive tapet i årets andre kvartal, men selskapets to storsatsinger BlackBerry 10 og telefonen Z10 ble lansert i første kvartal.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Les også: Testen av BlackBerry Z10 (Amobil.no)

Oppsigelser, oppsigelser, oppsigelser

De siste årene har BlackBerry sagt opp tusenvis av ansatte. I 2011 røk det to tusen jobber i selskapet, og siste halvdel av 2012 ble preget av at 5000 ansatte måtte gå. Det ble i tillegg en del ståhei rundt at selskapet hadde kjøpt et privatfly midt oppe i finansproblemene. Det endte med at både det nyinnkjøpte flyet, og de to gamle flyene de allerede eide ble solgt.

Hele 4500 ansatte må gå i denne omgang, og det skal stå rundt 7000 ansatte igjen i selskapet. BlackBerry skal dessuten være på vei helt ut av forbrukermarkedet. I stedet vil restene av mobilgiganten fokusere på bedriftsmarkedet.

Wall Street Journal meldte i mars i fjor at BlackBerry ville trekke seg ut av privatmarkedet. Selskapet måtte senere forklare at de hadde blitt misforstått, og at noen exit fra privatmarkedet var uaktuelt. I stedet var det rydding i sjefsrekkene som skulle forberede selskapet på fremtiden.

Les også: BlackBerry: – Vi gir ikke opp forbrukermarkedet (Amobil.no)

Krøll på flere hold

Det finansielle er ikke alene om å skape klabb og babb for det kanadiske selskapet om dagen. Ett av produktene BlackBerry fortsatt har mange kunder på heter BlackBerry Messenger (BBM).

I dag har mange av BlackBerrys gamle kjernebrukere forlatt skipet til fordel for andre mobilprodusenter og plattformer. Dermed var BBM i ferd med å bli lansert for iOS og Android.

Den lanseringen er nå stoppet. Bråstoppen skal skyldes at en uferdig versjon av BBM-appen ble lekket, og skapte problemer for tjenesten. BlackBerry forsøker nå å rydde opp i problemene, og sier at de jobber døgnet rundt for å bringe meldingstjenesten til Android og iOS.

I mellomtiden, i California

Som en kontrast til all elendigheten er det verdt å merke seg at skaperne av iOS og Android slett ikke sparer på pengene. Google er i ferd med å bygge sin egen flyplass til en verdi av en halv milliard kroner, og Apple er i ferd med å bygge et nytt hovedkvarter utformet som et romskip – til en verdi av 30 milliarder kroner.

Les også: Viktigste BlackBerry-lansering noensinne

(Kilder: wsj.com, news.cnet.com, abcnews.go.com, telegraph.co.uk)

annonse