Til hovedinnhold

– Nokia må velge Android, før det er for sent

Analytiker mener Nokia må finne alternativer til Windows Phone.

Kurt Lekanger / montasje

Ferske tall fra ComScore viser at Microsoft ikke klarer å øke markedsandelen for sitt Windows Phone-operativsystem i USA, men faktisk har en liten tilbakegang fra 3,2 til 3,0 prosent av markedet fra februar til mai.

Nokia har som kjent satset alt på Windows Phone, noe som så langt ikke har båret like mye frukt som de antagelig hadde ventet – selv om enkelte analytikere mener å se en positiv utvikling for Nokia.

– Ta pillen, før det er for sent

Analytikeren Pierre Ferragu ved Bernstein Research uttalte nylig at Nokia er nødt til å "ta pillen mens de fortsatt har råd til å gjøre det", ifølge Cnet.com. Med det siktet han til at Nokia bør begynne å lage mobiltelefoner som bruker Googles Android-operativsystem, i stedet for Microsofts Windows Phone.

– Nokia står overfor to strukturelle endringer; at de er så eksponert i markedet for enkle mobiltelefoner, et marked som holder på å forsvinne, og at det er så lite fart i Windows Phone-markedet, sa Ferragu.

Situasjonen er så ille, mener Ferragu, at Nokia risikerer å gå overrende om et par år hvis de ikke gjør noe.

Nokias skandinaviske kommunikasjonssjef, Edvard Bergström, sier til Mobilen.no at Nokia aldri kommenterer rykter og spekulasjoner av denne typen.

– Generelt så ligger Nokias fokus innenfor smartmobiler på vår nå komplette Lumia-portefølje, der vi merker en konstant økende interesse både for våre produkter og for Windows Phone 8 som operativsystem, sier Bergström.

Google og Apple er vinnerne

Android var ifølge ComScore det desidert største operativsystemet i USA i mai, med 52,4 prosent markedsandel, en økning på 0,7 prosentpoeng i forhold til februar. Også Apples iOS økte sin markedsandel med 0,3 prosentpoeng, til 39,2 prosent av markedet.

Både BlackBerry, Microsoft og Symbian mistet andeler. BlackBerry har nå 4,8 prosent av markedet, en nedgang på 0,6 prosentpoeng fra februar. Microsoft 3,0 prosent og Symbian bare 0,4 prosent.

Microsoft og Nokia har hatt noe større suksess i Europa, hvor gjennomsnittlig markedsandel i de fem største europeiske landene ifølge Kantar lå på 6,7 prosent. I Italia har Windows Phone en markedsandel på hele 10,8 prosent, mens andelen i Storbritannia er på 8,4 prosent. Andelen i Storbritannia var for øvrig på bare 4 prosent for ett år siden, så vi snakker med andre ord om mer enn en dobling.

Les også: Nokia: – Nå kommer Windows Phone-gevinsten

(Kilde: Cnet.com, Kantar)

annonse