Til hovedinnhold

Helsvart for Blackberry

Vurderer å ta selskapet av børs for å reise kjerringa.

Screenshot, BlackBerry Pressefeed

Mobilprodusenten Blackberry, som inntil for få år siden var USAs mest solgte smarttelefon og mer eller mindre enerådende på bedriftsmarkedet, sliter tungt i disse dager.

Flaggskipet Blackberry Z10 er blitt svært godt mottatt av anmelderne, men salget skuffer analytikernes forventninger. Én av årsakene er at det finnes få apper for Blackberry, en annen at selskapet rett og slett har brukt for lang tid på å fornye seg.

Mange mente at Z10 var vinn eller forsvinn for det kanadiske selskapet, som hadde under tre prosent av markedet for smarttelefoner på verdensbasis i siste kvartal.

Bare i år har verdien av selskapet falt med 19 prosent. Siden toppen i 2008 har selskapets markedsverdi falt fra 500 til 30 milliarder kroner.

Nå vurderer ledelsen i selskapet å ta selskapet av børs for å få ro til å rydde opp. Ifølge The Guardian mener selskapets styre det vil bli enklere å løse selskapets problemer uten det kontinuerlige søkelyset som følger med det å være børsnotert.

Må vurdere alle muligheter

Problemet er bare at selskapet ikke har penger til å kjøpe ut sine egne aksjer. Det står heller ikke investeringsfond i kø for å kjøpe ut aksjene. Investeringsfondet Silver Lake er nevnt som en mulig kjøper. De kjemper i dag en kamp for å få tatt Dell av børs, og kan se fordeler ved å eie begge de gamle storhetene innen PC og mobil. En annen mulig kjøper som er blitt nevnt er kinesiske Lenovo, som kjøpte IBMs PC-divisjon for noen år tilbake. Lenovo gjør det skarpt med sine smarttelefoner i det kinesiske hjemmemarkedet, men ønsker seg et fotfeste i USA og Europa.

I mellomtiden vil Blackberry satse på å fortsette å lansere produkter basert på operativsystemet Blackberry 10. I tillegg ser man på muligheten for å lisensiere programvare til andre mobilprodusenter. Blant annet er det kjent at det populære programmet Blackberry Messenger nå blir tilgjengelig på Samsung-telefoner i det afrikanske markedet. Dette er en svært populær funksjon som tidligere bare har vært tilgjengelig på Blackberrys egne telefoner.

Blackberry har en svært verdifull patentportefølje, som vil være interessant for potensielle investorer. Kanadiske myndigheter har imidlertid signalisert at de kan ha innvendinger mot at selskapet havner på utenlandske hender.

Les mer: 8 av 10 smarttelefoner har Android >>

(Kilde: The Guardian)

annonse