Til hovedinnhold

Pilene peker oppover for BlackBerry, Nokia og HTC

Nå går det bedre for krisekameratene.

Montasje: Amobil.no [Owatta/Shutterstock, produsentene]
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

HTC, BlackBerry og Nokia har hatt kniven på strupen i det siste. Selskapene har opplevd dalende omsetning, og slitt med dårlige marginer.

For HTC sin del var det avgjørende at det nye flaggskipet, One (Amobil.no), ble en suksess. Det ser det nå ut til å ha blitt. Etter en liten forsinkelse ble HTC One tilgjengelig omtrent samtidig med Samsungs toppmodell, Galaxy S4 (Amobil.no), i slutten av april.

Les også: HTC nesten i null

Selger halvparten så godt som Samsung

På den første måneden solgte HTC fem millioner av flaggskipet sitt – halvparten av salget Samsung kunne melde om for Galaxy S4. Det er fortsatt svært sterkt, tatt i betraktning at HTC både havnet i uforskyldt patentstrid med Nokia, og slet med delemangel til det svært avanserte kameraet sitt.

Ved siden av det gode innledende salget, melder flere medier nå at HTC har inntatt tredjeplassen bak Samsung og Apple i USA. Det er uklart hva det faktisk betyr i inntjening for selskapet.

Les også: Salgsforbud mot viktig del av HTC One (Amobil.no)

Samsung og Apple delte inntjeningen

Midt i mai kom det frem at Apple og Samsung mer eller mindre hadde delt inntjeningen på det globale mobilmarkedet mellom seg. Bare 2,2 prosent av inntjeningskaka stod igjen etter at Apple og Samsung hadde tjent sitt, ifølge en rapport fra Strategy Analytics.

Likevel – rapporten viste ståa etter første kvartal. Et mørkt kvartal for HTC, der inntjeningen sank til historisk lavt nivå. Rapporten er også basert på perioden før markedet for Android-telefoner ble "resatt" med inntoget av nye toppmodeller fra Samsung, Sony og HTC.

HTC biter fra seg

Analytikerne skal ha det til at HTC selger hele 1,2 millioner eksemplarer av One i måneden. Etter HTCs resultatvarsel for første kvartal mente selskapet at andre kvartal ville bli betraktelig bedre, og at inntjeningen ville hoppe opp til rundt 70 millioner taiwanske dollar, eller 13,5 millioner kroner.

Fasit er ikke inne ennå, men det ser ut til at HTC One gjør det betydelig bedre mot Samsungs flaggskip enn det som var tilfellet i "krigen" mellom HTC og Samsung i fjor. Det skal ha blitt solgt hele seks til sju Samsung Galaxy S3, for hver HTC One X (Amobil.no) som ble solgt i fjor. Så langt ser det altså ut til at det forholdstallet er to til én i Samsungs favør. Fortsatt ledelse, men altså ikke den samme totale dominansen de opplevde i fjor.

Les hvordan du får mest mulig nytte ut av HTC One i vår proffguide.

Analytikerne oppjusterer BlackBerry

Også BlackBerry overrasker om dagen. Den franske bankgiganten Societe Generale har nemlig oppgradert sitt råd for BlackBerry-aksjen fra selg til kjøp. Samtidig anbefalte banken en høyere pris per aksje enn tidligere – opp fra 13 til 17 dollar per aksje.

Oppgraderingen skyldes nye prognoser for salget av de to nye BlackBerry-telefonene, Z10 (Amobil.no) og Q10.

Vanskelige prognoser

Analytiker Andy Perkins i banken anslo tidligere at BlackBerry ville selge telefoner for 2,7 milliarder dollar, eller 15,5 milliarder kroner, i løpet av årets andre kvartal. Nå er prognosene hevet til 3,7 milliarder – noe som skal gi en avkastning på 6 cent per aksje, eller rundt 34 øre.

Les også: Proffguide til BlackBerry Z10

Perkins poengterer at prognosene spriker sterkt, og at det er vanskelig å anslå presist hvordan helt nye produkter vil selge. Alt skal likevel tyde på at salget går langt bedre enn ventet for den kanadiske mobilprodusenten.

BlackBerrys problemer har vært ganske langvarige. Mobilprodusenten har både måttet si opp mange ansatte, og selge løsøre, deriblant et jetfly, for å spare inn en milliard dollar i fjor. Det spørs om krafttaket er helt over for BlackBerry-sjef Thorsten Heins og resten av de ansatte. Hvis de første prognosene hadde slått til, ville nemlig mobilprodusenten etter alt å dømme gått i null for andre kvartal.

Les om hvorfor årets BlackBerry-lansering var den viktigste noensinne.

Bedring også for Nokia

Finland er litt nærmere enn både Kanada og Taiwan. Den gamle mobilgiganten Nokia har slitt tungt i motvind de senere årene, men ser nå ut til å få litt medvind – endelig.

Salget av Nokias Lumia-telefoner økte nemlig med hele 27 prosent fra fjerde kvartal av 2012 til første kvartal av 2013. Selskapet har dessuten varslet at de venter en fortsatt, og enda sterkere, økning fra årets første til årets andre kvartal. I skrivende stund er det ikke mange dagene igjen før andre kvartal er omme.

Lysere tider for underleverandører

Denne økningen er sannsynligvis kjærkomne nyheter både for Nokia og selskapets leverandører. Spesielt utstyrsprodusenten Compal som produserer Lumia-telefoner for Nokia får merke at det nå går bedre.

Den amerikanske storbanken Goldman Sachs har store forventninger for Compal. Banken har en kjøpsanbefaling for aksjen, og forventer at inntektene i andre halvdel av 2013 vil bli nær tredoblet sammenliknet med årets første seks måneder.

Den siste tidens Nokia-nyheter skiller seg sterkt fra fjorårets; Lumia-telefonene er en fiasko.

Compal kan få flere Lumia-bestillinger

Hvis prognosene slår til, vil Compals inntekter fra andre halvår utgjøre hele 74 prosent av selskapets inntekter for 2013 under ett.

To av de viktigste årsakene til disse prognosene er at Compal får stadig større ordre fra Nokia, i tillegg til at man venter at selskapet vil bli tildelt flere produksjonskontrakter for nye Nokia-modeller.>

Ved siden av Nokias nye styrke, skal også økte ordre fra både Sony og Lenovo ligge til grunn for at Compal nå gjør det bedre.

Det ser lysere ut, men ...

Samlet sett er det altså tre gamle kjemper det nå ser ut til å lysne litt for. Men med Samsung og Apples voldsomme grep om markedet, skal det nok hard kjemping til før de tre virkelig begynner å gjøre seg gjeldende igjen.

Det er dessuten flere mobilprodusenter på markedet. Av de gamle kjempene er både LG og Sony verdt å regne med. Kinesiske produsenter som Huawei og ZTE gjør seg dessuten stadig sterkere gjeldende utenfor sitt enorme hjemmemarked.

(Kilder - om HTC:pocketnow.com, androidguys.com, gizmag.com, strategyanalytics.com, cnet.com, om BlackBerry: barrons.com, bloomberg.com, om Nokia/Compal: wmpoweruser.com)

annonse