Til hovedinnhold

Ipad 2 kan få superskjerm

Her er ikonene som skal være funnet i Apples Ibooks-applikasjon. Legg merke til størrelsesforskjellen på ikonet merket Ipadx2 og på ikonet for Ipad.
LG Optimus Black blir en av de første mobilene med skjerm basert på NOVA-teknologi.

Dagens Ipad ble lansert i januar i fjor. Rett før man forventer lansering av oppfølgeren melder nettstedet macrumours.com at man har funnet en grafikkpakke for det kommende nettbrettet. Denne ikonpakken antyder at Ipad 2 vil få en ganske ekstrem skjermoppløsning.

Iphone 4 med sitt høyoppløste "Retina Display" ble lansert etter dagens Ipad, og telefonen har høyere pikseltetthet enn Apples nettbrett.

Ekstrem oppløsning

Det er i den nye Ibooks-applikasjonen at det skal ligge ikoner merket med "Ipad2x". Oppløsningen på disse antyder en total skjermoppløsning på hele 2048 x 1536 piksler. Dette er høyere enn standarden for Full-HD, 1920 x 1080 piksler - en oppløsning vi vanligvis kun ser i skjermer på omkring 20 tommer og oppover.

Ved en størrelse på ti tommer gir dette fortsatt ikke like høy pikseltetthet som vi kjenner fra Retina Display som er på 3,5 tommer med 960 x 640 piksler. Nettstedet påpeker likevel at dette er den enkleste måten å øke skjermoppølsningen på.

Dette kommer av at eldre programvare enkelt kan kjøre på den nye skjermen uten å måtte skrives om eller utstyres med ny grafikk. Ved å doble antallet linjer i bredden og i høyden, kan man enkelt kjøre eldre apper i fullskjerm ved hjelp av såkalt pikseldobling.

Svært lyssterk skjerm?

Nettstedet infosyncworld.com spekulerer i at den nye skjermen ikke bare vil få høyere oppløsning, men at den også vil bli ekstremt lyssterk. Her er det snakk om LGs NOVA-teknologi, som vi nylig fikk se på LGs kommende Optimus Black. Dette skal være den mest lyssterke skjermteknologien som er tilgjengelig i dag.

Årsaken nettstedet oppgir er at Ipad i dag får en del pepper for lesbarheten utendørs, og at en NOVA-skjerm vil bøte på dette. Spesielt i disse dager med e-bøker og nettbrettrettede publikasjoner skal et slikt valg av skjermteknologi være fornuftig.

Det hører med til historien at infosyncworld.com tilsynelatende ikke har noen konkrete holdepunkter for sine antakelser ut over behovet for bedre lesbarhet.

En ting de fleste nettsteder virker å være enige om er at Ipad 2 kommer til å bli greit motorisert. I dag kjører samtlige av Apples IOS-produkter selskapets A4-prosessor, som er en enkeltkjernet ARM Cortex A8 med noen tilpasninger. Brikken likner mye på Samsungs Hummingbird-brikke som befinner seg i Wave og Galaxy S-modellene.

Ny superprosessor?

I Apples neste mobilprosessor snakkes det om at vi vil få se en tokjerners grafikkprosessor av typen SGX543. Denne varianten skal ha omlag dobbelt så stor kapasitet per kjerne ved samme klokkehastighet som sin forløper, SGX535.

I tillegg til disse to kjernene er det snakk om to eller fler kjerner for vanlig applikasjonskjøring, og disse vil etter ryktene være av typen ARM Cortex A9.

Cortex A9 kjenner vi også fra Nvidias Tegra 2-plattform, og det er en variant med to kjerner vi finner i LGs kommende monstertelefon LG Optimus 2X.

Kan komme fort

Tegnobloggeren Kevin Rose, som blant annet er kjent for å ha startet digg.com, hevder i et en uke gammelt innlegg at Ipad 2 vil komme i løpet av de nærmeste to til tre ukene.

Allerede første februar kan oppfølgeren være lansert, hevder bloggeren. Dette skal være underbygget ved at ansatte i Apples egne butikker i USA har fått forbut mot å ta ut ferie i samme tidsperiode.

Les også: Ipad 2 kommer i år (mobilen.no)

(Kilder: macrumours.com, infosyncworld.com, appleinsider.com, business.dk)

annonse