Til hovedinnhold

Ville du tatt til takke med en Lego-arm?

Nå kan du bygge din egen protese.

Teknologisk utvikling har gjort underverker for helse og medisin, og proteser er blant oppfinnelsene som har gjort livet enklere for mange mennesker. Proteser er derimot dyrt, og enda dyrere jo mer høyteknologiske de blir.

Heldigvis finnes det noe som heter Lego. Disse byggeklossene er såpass robuste, men samtidig så fleksible i sine bruksområder at noen faktisk har klart å lage en funksjonell Lego-armprotese.

En god start

Max Sheperd er navnet på den ansvarlige bak den stilige Lego-armen. Protesen er bygd i 1:1-skala og har 12 grader med fri bevegelse. Samtidig har den mange bevegelige ledd og fingre.

Armen har nok styrke til å holde en vannflaske, et lite gummihjul og teip uten problemer. Den trenger likevel litt menneskelig assistanse, og kan foreløpig ikke bære vekt på mer enn i underkant av 1 kg.

Nøyaktig etterlikning

Hensikten med prosjektet var å etterlikne en menneskelig hånd og arm på en mest mulig nøyaktig måte. Et annet delmål var å gjøre kraft og hurtighet maksimal, men å fremdeles holde en balanse mellom dem for demonstrasjonen sin del.

Protesen er ment for underarm og hånd, og er kontrollert via en elementær klynge av brytere og styrespaker med en 4-motors kompressor og trykkregulering.

Se Lego-robotarmen i aksjon på YouTube:

(Kilde: The Next Web)

annonse