Til hovedinnhold

Syng duett med hanskene dine

Bisarr teknologi vises frem.

Ensomme vokalister kan nå slå seg sammen med en uvanlig partner – i form av et par hansker. De musikalske hanskene manipulerer digital lyd slik at den likner på en menneskelig stemme – eller så nærme en menneskelig stemme et slikt opplegg tillater.

Håndbevegelser gjenskaper bevegelsene til ekte stemmebånd, og gjør hanskene i stand til å lage en stor mengde med ulike lyder.

– Det tar opptil 100 timer å lære seg å synge med hanskene, forklarer Sidney Fels, en av forskerne bak prosjektet, som fortsetter: – Det er veldig vanskelig. Det er som å skrive e-post samtidig som du snakker i telefonen.

Kontrollerer det meste

Den høyre hansken inneholder bevegelsessensorer som oppdager om hånden åpner eller lukker seg. En åpen hånd lager vokaler, mens en lukket hånd produserer konsontantlyder som "sh" og "zz".

Knapper på den venstre hansken aktiverer stoppkonsonanter som "p" og "b". 3D-sensorer på høyrehansken finner videre ut hvor i rommet hånden befinner seg, og dette brukes til å kontrollere tonehøyden. En fotpedal bestemmer volumet.

Taleproblemer

Hanskene ble opprinnelig lagd for å være en stemmesyntesizer som skulle hjelpe mennesker med taleproblemer. Nå har funksjonaliteten altså blitt utvidet til synging.

– Det er en veldig spennende idé, ettersom du i praksis synger dobbelt opp, sier Tom Mitchell, en lærer i musikksystemer. Han har tidligere utviklet egne musikkhansker for å mikse lyder live, og foreslår at de nye hanskene også kan brukes som en mer generell syntesizer. På den måten kan artister produsere enda flere og varierte lyder, mener han.

Se og hør hanskene i aksjon i denne videoen fra New Scientist:

(Kilder: New Scientist)

annonse