Tek.no

Nyhet

Ta grep med disse fingerprotesene

Touch Bionics' nye kunstige fingre er bedre enn noen gang før.

Touch Bionics
Vegard Ottervig
2 Okt 2012 09:00

I de kunstige hendenes spennende verden har vi tidligere sett en robothånd i aksjon, en armprotese av Lego og en mann med en minnepinne i fingeren.

Apropos fingre, så har selskapet Touch Bionics nå kunngjort neste generasjons fingerproteseteknologi. i-Limb Digits er navnet på de skreddersydde, elektroniske protesene for folk som har mangler én eller flere av sine dyrebare gripeverktøy. Protesene skal by på økt følsomhet, komfort og brukervennlighet enn tidligere.

Siden 60-tallet

Det skotske selskapet Touch Bionics kan spore sine røtter tilbake til 1963, og har siden den gang produsert håndproteser med økende kvalitet for et stigende antall mennesker. I 2009 var selskapet det første i verden som introduserte funksjonelle og bevegelige fingerproteser.

De nye produktene i i-Limb Digits-familien inkluderer en kort og lettere fingerprotese, pluss et armbånd med oppladbare batterier. Armbåndet inneholder alt nødvendig utstyr for å drive de elektroniske fingrene.

Kommer flere til nytte

Utvikling av teknologien har gjort det mulig å minske størrelsen på fingrene og redusere vekten, samt gjøre dem mer anatomisk korrekte. Dette vil komme desto flere personer til gode, spesielt de med mindre hender og de som har amputasjoner nærmere håndroten.

De som ikke mangler alle fingrene vil også få stor glede av protesene, ettersom det ikke finnes så mange produkter på markedet som er tilpasset akkurat dem. Touch Bionics anslår at det finnes cirka 1,2 millioner mennesker verden over som vil kunne dra nytte av i-Limb Digits.

Nedenfor kan du se en av Touch Bionics' eldre fingerproteser i praksis:

Er du interessert i teknologi som dette? Ta en titt på andre saker vi har skrevet om emnet:

(Kilde: Pressemelding / Touch Bionics)

Les også
En kunstig hånd som kan føle
Les også
Hun er helt lam, men styrer denne robotarmen
Les også
Ville du tatt til takke med en Lego-arm?
Les også
Mann dokker smarttelefonen i sin kunstige arm
Les også
Se robothånden i aksjon
annonse

Les også