Til hovedinnhold

Operatører i medvind

Det ble spådd at finanskrisen ville få katastrofale følger for mobilbransjen i 2009, og at både produsenter og operatører ville slite dette året. Men krisen fikk heldigvis færre konsekvenser enn mange hadde trodd på forhånd, og operatørene har – som tidligere år – fortsatt med å lansere nye abonnementskonsepter og tjenester, kriget på pris, og knivet seg i mellom om å tiltrekke seg kundene.

Når vi nå mot slutten av året ser tilbake, ser vi at flere av operatørene har gjort store fremskritt, og at det har blitt hakket bedre å være mobilbruker i 2009 sammenlignet med året før. I tillegg har en gammel kjenning entret markedet med et nytt mobilselskap og skapt spetakkel i bransjen.

Forventninger fra 2008
Allerede i november i fjor sprakk nyheten om at eksmilliardær- og tidligere Chess-eier Idar Vollvik hadde store planer om å lansere et nytt mobilselskap på det norske markedet. Og det skulle hete Ludo. Eller Ludo Mobil. Det tok imidlertid lang tid før alle brikkene var på plass, og Ludo Mobil åpnet for salg først i juni 2009.

På mobilmarkedet for øvrig hadde mobilt bredbånd oppnådd en rask suksess, mens internett på mobilen også hadde fått en liten oppsving – mye takket være at NetCom hadde begynt å selge iPhone 3G. Mobilen.no, og mange med oss, spådde at mobilsurfing ville for alvor ta av i løpet av 2009, og skulle vise seg å stemme – takket være Facebook på mobilen, bedre mobilutgaver av nyhetssider og nye mobiler på markedet som egnet seg godt til mobilsurfing.

I tillegg lanserte One Call pakkeprisabonnementet Full Pakke i november 2008. I løpet av 2009 fulgte Chess, Tele2, Talkmore og Ludo Mobil etter med mindre pakkeprisløsninger, før One Call kom sterkt tilbake med Folkepakka i høst.
(Artikkelen fortsettes.)

Første halvår
Nyttårsaften 08/09 var som rene julaften for operatørene, da norske mobilbrukere sendte rekordmange SMS- og MMS til hverandre. En uke ut i år 2009 senket One Call sine løpende datapriser til 99 øre per megabyte, et viktig grep for å få kundene interessert i å prøve ut internett på mobilen. Andre aktører tok nemlig inntil 12 kroner per megabyte, eller en makspris per dag som lå svært høyt (75 kroner per dag hos Telenor!), og det var alt for dyrt for folk flest. En uke senere senket imidlertid Telenor sin makspris på datatrafikk til 10 kroner per dag. Samtlige av de andre store- og mellomstore aktørene nedjusterte sine datapriser – med ett unntak. Tele2 hadde nemlig – og har fortsatt – en løpende datapris på 12 kroner per MB for enkelte abonnement. Redningen for mobilsurfere med Tele2-abonnement kom først i oktober, da de lanserte gunstige datapakker som et alternativ.

15. januar annonserte NetCom at de ville bli først i verden med mobilt bredbånd via Long Term Evolution-teknologi (LTE) – på folkemunne og for enkelhetens skyld kalt 4G. De lovet at nettet skulle stå klart i 2010 i Oslo, men startet salget av 4G-modem med abonnement allerede i desember 2009. Det blir spennende å se hvordan den videre utbyggingen går i løpet av 2010, og om Telenor fremskynder sine planer om å levere LTE/4G først i 2012.
(Artikkelen fortsettes.)

I februar ble det klart at også Telenor hadde fått tillatelse fra Apple til å selge den populære iPhone, og senere viste det seg at også Chess og Network Norway skulle selge iPhone 3GS på det norske markedet. NetComs iPhone-dominans var over.

Musikk på mobilen har fått en liten oppsving i løpet av 2009, med større satsning fra Telenor og NetCom på sine respektive musikkbutikker. NetCom lanserte et spennende tilbud med NetCom Music Player – en Spotify-aktig løsning for å kunne tilby fri nedlastning av musikk.

Flere av operatørene har utvidet sitt tilbud av tilleggstjenester i 2009, og vi vurderte disse i mai.

I samme måned forsikret Network Norway og Tele2 at de fortsatt hadde planer om å bygge ut Norges tredje mobilnett, etter at Samferdselsdepartementet hadde tatt deres klager på høyere termineringspriser til følge.
(Artikkelen fortsettes.)

Andre halvår
Mobilt bredbåndsleverandøren Ice.net slet økonomisk mot slutten av 2008, og brukte lang tid på å stable seg på beina igjen. Først når Eivind Helgaker tok over som ny Norgessjef begynte det å skje ting hos Ice.net igjen. Om de kan forsvare sin relativt sterke posisjon i mobilt bredbåndsmarkedet til neste år blir interessant å se. I august satte Telenor ned sine priser på mobilt bredbånd.

Ludo Mobil brukte sine første uker på å kopiere abonnementskonseptene til andre operatører, men så lanserte de Ludo Blå på sensommeren. Dette abonnementet, inspirert av danske Tele2 Flex, lot kunden skreddersy abonnementet etter eget behov – og det var et nytt konsept, som Vollvik & co. hadde lovet i månedsvis. Dessverre viste det seg at prisstrukturen var for høy, slik at du kom bedre ut ved å velge et ferdigpakket pakkeprisabonnement.

Så startet priskrigen mellom Ludo Mobil og Tele2. Ludo Mobil droppet nemlig Chess som inspirasjonskilde, og skiftet fokus til Tele2. Med gratisabonnementet kalt Terningkast 6 ville Ludo Mobil vise at det var ankommet en ny Sheriff på markedet. Som var klin lik Tele2s abonnement. Priskrigen endte med tap for begge operatørene, mens deres kunder helt klart ble de store vinnerne her.
(Artikkelen fortsettes.)

I oktober meldte djuice at de skifter målgruppe; Glem ungdommen, fra nå av er det "unge voksne i etableringsfasen" som gjelder.

Debatten om kjøp av musikk via mobilen – og på nett – blusset opp igjen på høsten. Platekompaniet ønsket like vilkår som utenlandske aktører som iTunes, og den norske momsordningen fikk skylden for at norske musikkelskere må betale så mye som de må. Postgirobygget-vokalist Arne Hurlen bidro i diskusjonen med et debattinnlegg.

I september avslørte vi også hvilke abonnement som er Norges mest populære. Og EPSI presenterte sine resultater når det gjelder kundetilfredshet blant operatørene i oktober.

NetCom lanserte kontantkort for mobilt bredbånd – med en pris på 2 kroner per megabyte. Selv om den løpende dataprisen kanskje er noe i høyeste laget, var dette et svært etterlengtet tilbud til de som bare har behov for mobilt bredbånd en gang i blant.

Mot slutten av året var det duket for mobilgalla og utdeling av priser på Gulltasten 2009, der Telenor stakk av med prisen for Årets operatør, og One Call 99 øre per megabyte ble kåret til Årets tilleggstjeneste. På arrangementet som ble holdt på Oslo Plaza var fem operatører representert med sine toppsjefer i Norge, samt mobilanalytikeren John Strand, i en paneldebatt som blant annet dreide seg om datapriser, priskalkulatorer, iPhone og nettutbygging.
(Artikkelen fortsettes.)

I desember raste også debatten om hvorvidt det lønner seg å kjøpe subsidierte mobiltelefoner med bindingstid. Ludo Mobil hevdet at dette førte til at ”duopolet” består, med Telenor og NetCom som de klart største aktørene på markedet. Post- og teletilsynet hevdet at det var en uheldig kobling mellom salg av abonnement og salg av telefoner, mens Forbrukerrådet og Forbrukerombudet konkluderte med at du ikke kan stole på at mobilselgere vil gi deg gode (nok) råd ved kjøp av ny telefon med bindingstid til et abonnement.

Les også operatørenes egen dom over mobilåret 2009.

Mer om
annonse