Til hovedinnhold

Slik surfer du på mobilen

Mobilsurfing er et relativt nytt fenomen i vår mobilhverdag. Men nå som operatørene jevnt over har senket sine datapriser, og det stadig kommer mobiltelefoner med gode nettlesere og store skjermer, er dette i ferd med å bli en essensiell mobilfunksjon for mange. Med internett på mobilen kan du for eksempel sjekke siste nytt fra nettavisene, holde deg oppdatert på Facebook og andre sosiale medier, se You Tube-videoer, kjøpe og laste ned låter fra operatørenes musikkbutikker, sjekke tog- og busstider, tråle annonser på Finn.no Mobil, oppdatere fotballaget ditt på Fantasy Premier League, kjøpe spill fra mobilprodusentens applikasjonsbutikk og mye, mye, mye mer.

Har du ennå ikke utforsket mulighetene du har med mobilsurfing er det på høy tid at du gjør det. Med denne guiden bør du forhåpentligvis klare å ta de første tastetrykkene mot en mer livlig mobilhverdag på egenhånd.

Utstyret i orden
For å få størst mulig glede av mobilt internett må du ha 3G-støtte og en god nettleser. Om skjermen er på 3-tommer eller mer er det en fordel, men også mobiler med mindre skjerm kan være godt egnet. Det er heller ikke til å stikke under en stol at enkelte mobiltelefoner er spesielt gode til akkurat mobilsurfing, men selv med en rimeligere 3G-telefon bør du kunne ha mye glede og nytte av mobilt internett uansett. Dersom WAP/MMS-innstillinger ikke er riktige på din telefon, kan du laste ned dette via egen operatør eller med denne tjenesten.

Nettleseren som er forhåndsinstallert på din mobiltelefon bør være god nok, men millioner av brukere verden over foretrekker å installere en nettleser fra norske Opera Software i stedet. Er du misfornøyd med din mobils nettleser, er det i alle fall verdt et forsøk med Opera Mini eller Opera Mobile.

Har mobilen din 3G-støtte? (det er en fordel.)

Datapriser
I løpet av 2009 har de norske operatørene innsett at mobilt internett begynner å bli viktig for folk. Det høye prisnivået som var på mobilt internett har gjort at denne tjenesten har blitt stemplet som svært kostbar – noe det også var. Men nå er situasjonen en annen. De fleste operatører tilbyr nå enten løpende datapriser på under 5 kroner per MB, gunstige datapakker, en makspris per dag eller inkluderte megabytes i abonnementet. Sjekk ditt mobilabonnement for hvilke priser som gjelder, og vurder om det lønner seg å legge til en datapakke dersom du blir en aktiv mobilsurfer etter hvert.

Men det har også betydning for datatrafikken om du velger mobiltilpassede sider eller fullversjonen. Som hovedregel lønner det seg å velge mobiltilpassede sider (som regel http://m. eller http://wap.), men på enkelte telefoner kan fullversjonen gi en bedre brukervennlighet. Nettleserne til Opera Software komprimerer fullversjonen av en webside for å gi best mulig visning på mobilskjermen, og på en del telefoner fungerer dette veldig bra.

Sjekk pris på datatrafikk hos din mobiloperatør.

Surf’s up!
Alt du trenger å gjøre for å komme i gang er å åpne nettleseren på din mobil og taste inn en nettadresse (for eksempel http://m.db.no eller http://m.vg.no). Gjør deg kjent med menyvalgene i nettleseren (for eksempel bokmerker, innstillinger etc.), og let frem mobilutgavene av de sidene du vanligvis besøker ved PC-en. Det kan være lurt å lagre de sidene du kommer til å besøke ofte som bokmerke, slik at du slipper å skrive inn adressen hver gang.

Noen anbefalinger:

http://m.facebook.com (Facebook)

http://m.google.com (Google søkemotor)

http://m.finn.no (Finn.no – under utvikling)

http://m.db.no (Dagbladet)

http://m.vg.no (VG Mobil)

http://m.aftenposten.no (Aftenposten)

http://www.nettavisen.no/iphone (Nettavisens iPhone-versjon)

http://m.nrk.no (NRK)

http://wap.tv2.no (TV2)

http://m.startsiden.no (Startsiden)

http://m.abcnyheter.no (ABC Nyheter)

http://wap.matprat.no (Matprat – middagstips)

http://m.trafikanten.no (Kollektiv transport i Oslo og Akershus)

http://m.yr.no (Yr.no værvarsel)

http://storm.no (Storm værvarsel)

http://m.fantasy.premierleague.com (Fantasy Premier League Football)

annonse